Japanske animefilmer og det kristne evangeliet
Japanske Studio Ghibli-filmer tar ofte opp ubalansen mellom mennesket og det guddommelige.
Selv om filmer fra Studio Ghibli, Japans mest kjente animefilmselskap, er elsket over hele verden, kan det hende du aldri har hørt om selskapet eller sett noen av filmene deres.
Kanskje er japanske animasjonsfilmer helt ukjent for deg? Da er Ghibli-filmene et utmerket sted å begynne.
(Du kan strømme mange av Studio Ghibli-filmene på Netflix eller Filmoteket.)
Les også: Ingar Takanobu Hauges rangering av Studio Ghibli-filmene
Særegen stilart
Studio Ghibli ble etablert i 1985 av regissørene Hayao Miyazaki og Isao Takahata. Flere regissører har siden blitt en del av studioet, men 83 år gamle Miyazaki er fortsatt lederen (han har pensjonert seg flere ganger, men kommer alltid tilbake etter et par år).
Ghibli-filmene har en veldig særegen stilart, og man merker at tegningene og animasjonene er et resultat av godt håndverk.
Miyazaki er kjent for å være skeptisk til moderne datateknologi (han nekter å bruke e-post), og fortsatt blir det meste i filmene tegnet for hånd.
Detaljnivået er kjempehøyt, og mange som reiser til Japan for første gang kan føle at de kjenner seg litt igjen takket være detaljene og tegningene i Ghibli-filmer. Filmene kan også skimte med fabelaktig vakker musikk.
Hør også: Ingar Takanobu Hauge og Leif Thomas Gjerde sin rykende ferske podcast om Studio Ghibli-filmene:
En dybde Disney-filmer kunne se langt etter
Filmene har også spennende temaer, historier og rollefigurer å by på.
Noen av temaene som går igjen er overgangen til voksenlivet, eventyrlyst og rollefigurer med en vilje til å gjøre det som er rett, selv om det koster.
Flere av Ghibli-filmene kan også by på unge og sterke kvinnelige rollefigurer, og den skjøre balansen mellom naturen og mennesker står også sentralt.
Alt dette er med på å skape filmen for hele familien som ofte har en dybde Disney-filmer fra samme tidsepoke kan se langt etter. Kanskje er også dette grunnen til at Ghibli-filmer har fans over hele verden.
Balansen mellom menneskene og det guddommelige
Mange Ghibli-filmer har et mytisk verdensbilde som ligger tett opp til shintoismen, den japanske naturreligionen. Både shintoismen og Ghibli-filmene har en åpenhet og respekt for mysteriet i skaperverket som vi kan lære av.
Sentralt i shintoismen finner man troen på kami, en form for ånde- og gudeskapninger man finner overalt i naturen, særlig knyttet til store og mektige naturfenomen som fjell, fosser og trær.
Kami vi møter i både shintoismen og Ghibli-filmene kan bli trøtte og slitne. De er ofte knyttet til et bestemt sted, og i verste fall kan de dø.
Å leve i harmoni med naturen og dets kami er en shintoistisk dyd. Når mennesket ødelegger naturen, skaper det ikke bare økologisk ubalanse; det skaper ubalanse i forholdet mellom mennesket og det guddommelige.
Gud har gjenopprettet den ødelagte balansen
I kristen tro kaller vi denne ubalansen mellom mennesker og Gud for synd.
Den store forskjellen er at vi mennesker slipper å gjenopprette denne balansen, fordi Jesus allerede har gjort dette for oss.
Fremfor at vi skal streve for å komme til Gud, har Gud allerede kommet til oss for å skape fellesskap og gi tilgivelse.
Mange japanere er interesserte i å lære mer om Jesus, men ofte synes de det er vanskelig å tro at Jesus er den eneste veien til frelse og fellesskap med Gud.
Samtidig er Japan et sekulært land med mye press og store konsekvenser for dem som faller utenfor.
Derfor er det kristne budskapet om håp og fellesskap med Gud også viktig å fortelle i Studio Ghiblis hjemland.