I once was lost… but now I’m found

I once was lost… but now I’m found

Gjør som Willy, oppfordrer dagens andaktsskribent. Bli funnet.

Andakt

Hver søndag kan du lese en ny andakt på iTro. Denne er hentet (med tillatelse) fra bloggen World of Ingar. Ingar er misjonærbarn fra Japan, musiker, teolog og teknologientusiast.

I dag har jeg tatt på meg en ny t-skjorte for anledningen, som jeg bare visste at jeg måtte kjøpe da jeg fant den på nettet.

Av hensyn til dere som ikke helt ser hva det er, kan jeg forklare at det vi ser her er Willy fra den kjente bokserien Hvor er Willy? med overskriften “I once was lost, but now I’m found.”

Nå er jeg funnet

Jeg kjøpte t-skjorta av forskjellige grunner. Jeg liker morsomme ting, jeg synes konseptet med Hvor er Willy er kjempegøy, og jeg liker ting som vrir og vender litt på kjente ord og uttrykk. Men det jeg ikke tenkte på da jeg kjøpte t-skjorta er at den også utgjør et fint utgangspunkt for en andakt.

Frasen «I once was lost, but now I’m found» er kjent fra salmen Amazing Grace, og er såpass godt kjent at man kan bruke frasen på en slik t-skjorte som dette, solgt på en helt vanlig t-skjorteside på nettet.

Men nettopp denne frasen, og for så vidt også gode gamle Willy, understreker et viktig poeng: Now I’m found. Nå er jeg funnet.

Gud er som en gjeter som leter etter sauene

Gud er den som finner oss. Og nettopp her er det et viktig poeng. Gud er den aktive, handlende part i dette. Det er Han som finner oss. Derfor blir spørsmålet «Har du funnet Jesus?» helt bak mål. For det er da jammen ikke vi som skal finne Jesus som om han var fryktelig god til å leke gjemsel (å leke gjemsel med Gud fungerer dessuten uansett dårlig; bare spør Adam).

Motivet om Gud som leter oss, som har gått oss vill og er fortapt uti den ville verden, er ofte brukt i både kunst og fortellinger. Mange av disse tar utgangspunkt i lignelsene vi finner i Lukas 15, hvorav den første skildrer Gud som gjeteren som leter etter oss, sauene:

«Dersom en av dere eier hundre sauer og mister én av dem, lar han ikke da de nittini være igjen ute i ødemarken og leter etter den som er kommet bort, til han finner den? Og når han har funnet den, blir han glad og legger den på skuldrene sine. Straks han kommer hjem, kaller han sammen venner og naboer og sier til dem: ‘Gled dere med meg, for jeg har funnet igjen den sauen som var kommet bort.’ Jeg sier dere: På samme måte blir det større glede i himmelen over én synder som vender om, enn over nittini rettferdige som ikke trenger omvendelse. (Luk 15,4-7)

Du kan ikke engang finne Gud, for Gud har funnet deg

Har du funnet Jesus? Langt derifra! Det er Jesus som finner deg. Han har allerede funnet deg. Kristendommens fundamentale budskap er at den allmektige Gud, som har skapt alt og opprettholder hele universet, bryr seg nok om akkurat deg til å bli en av oss og åpne veien til Gud for deg.

Evangeliets kjerne, i motsetning til så å si alle andre trosretninger og religioner denne verden kan by på, er at du ikke kan gjøre noe. Du kan ikke engang finne Gud, for Gud har funnet deg. Og stikker du av igjen vil han ikke gi opp, men finne deg igjen og igjen og tilby nok en gang å redde deg. Det eneste vi da kan gjøre er å la oss bli funnet og reddet.

Gud elsker oss høyt nok til å lete etter oss, finne oss og berge oss. Det skal jeg prøve å tenke litt på hver dag jeg går med denne t-skjorta. Og da blir ikke dette spontankjøpet så altfor dumt likevel.

Torgeir Henden

Andakt

Hver søndag kan du lese en ny andakt på iTro. Denne er hentet (med tillatelse) fra bloggen World of Ingar. Ingar er misjonærbarn fra Japan, musiker, teolog og teknologientusiast.