iTro-redaksjonen anbefaler: Dette kan du lese-se-høre på i sommer

iTro-redaksjonen anbefaler: Dette kan du lese-se-høre på i sommer

Lurer du på hva du skal gjøre i sommer? Her kommer iTro-redaksjonen med tips!

Tips & triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og har en overflod av mer eller mindre fornuftige råd til enhver anledning.

Selv om sydenturen ryker i sommer, er det ingen grunn til å fortvile.

Det er fortsatt mulig å fylle dagene med godt innhold.

Her får du tips fra  iTro-redaksjonens tips til hva du kan lese-se-høre på i sommer:

_______________________________________________________________________

Maria Engås Halsne

Lese

«Kunsten å forme livet» av Stian Kilde Aarebrot er en av mine all-time favoritter, som må leses som en prosess. Dette gjør den perfekt for lesing gjennom sommerferien. Kanskje vil du prøve å forme noen nye vaner for kristenlivet i sommer?

Intervju med forfatteren kan du lese her.

Se

«Ford vs. Ferrari»

Jeg er ikke veldig opptatt av bil, men denne filmen er fantastisk! Den forteller masse om mennesket, og menneskelige relasjoner. Den er morsom, rørende og trist – og selvfølgelig inneholder den også mye fart!

Høre

Hillsong – Awake

Dette albumet hørte jeg på hele døgnet akkurat da det kom ut. Men det fortjener å høres på i flere år fremover, og er også perfekt til sommerferien. Lytt til tekstene, syng med, ha en liten stund med Gud i sola.

___________________________________________________________________________

 

Simeon Ottosen

Lese

Jeg vil anbefale «Søkte Allah, fant Jesus». Boken handler om Nabeel Qureshi som vokste opp i et muslimsk hjem, men som etterhvert begynner å tvile på om hans muslimske tro er intellektuelt holdbar. Hans tvil blir særlig styrket av at han blir kjent med en kristen studiekamerat, som presenterer gode bevis for Jesu oppstandelse og kristendommens sannhet. En spennende og fascinerende historie, som treffer både hjerne og hjerte.

Kan kjøpes på lundeforlag.no.

Se

Jeg vil anbefale å se på de animerte videoene The Bible Project lager om BIbelen. De er både pedagogiske og interessante, og kan være til stor hjelp for bibellesningen. Jeg anbefaler spesielt å se videoene som presenterer de forskjellige bøkene i Bibelen. De kan kaste nytt lys over allerede kjente kapitler og vers.

Høre

Kanskje ikke det mest revolusjonerende forslaget, men jeg anbefaler «dagens bibelord fra bibel.no». Sommeren er gjerne en tid for åndelig tørke, og da er det fint å litt bibelsk input hver dag. Dagens bibelord tar bare 1-2 minutt å høre gjennom, og noen ganger kan det være deilig å slippe å lese selv, og bare lytte til og grunne på bibelteksten.

___________________________________________________________________________

Håkon Rydland

Lese

Jeg tok en titt på noen av pappa sine gamle misjonsbøker, og fant boken «De tolv apostlers sagaer». Boken forteller historiene om hva som trolig skjedde med apostlene etter det vi leser om i Apostlenes Gjerninger. Visste du at flere av apostlene led martyrdød, ble korsfestet, halshugget eller flådd levende? Visste du at Matteus dro til Etiopia, Tomas til India og Bartolomeus til Armenia? Her ser vi at disiplene faktisk tok alvoret i Jesu ord om å gå til jordens ender med evangeliet. Selv om kildene ikke alltid er like troverdige som Bibelen, gir historiene likevel mange interessante indikasjoner og perspektiver.

Du finner boka gratis på Nationalbiblioteket her.
(NB: Boka er fra 1946 og er skrevet på gammelnorsk)

Se

Nylig så jeg dokumentaren «The American Gospel: Christ Alone», som minte meg på hva evangeliet egentlig handler om. Dokumentaren tar også et oppgjør med forkynnelse som går under navn som «word of faith», «name it & claim it», «health & wealth» og «prosperity gospel». Handler evangeliet om at jeg skal være frisk, rik, populær og ha et liv uten problemer, eller om at Jesus døde for våre synder, og av vi som kristne skal ta opp vårt kors og følge ham?

Dokumentaren kan leies eller kjøpet på Vimeo Demand her.

Høre

«Good News-podden» er en podcast som snakker om mulighetene vi som kristne nordmenn har til å skape vennskap og vise kjærlighet til våre nye landsmenn. Podden inviterer spennende gjester som deler ulike erfaringer og belyser spennende temaer og historier. Når jeg lytter blir i hvert fall jeg inspirert til å dele evangeliet med mennesker fra unådde folkeslag i Norge.

Kan lyttes til på Spotify her.

___________________________________________________________________________

Lars Åge Barreth Stavran

Lese

Jeg er ikke typen som leser mange bøker, men jeg har hørt at «Kunsten å forme livet» er veldig bra! Jeg har lyst til å lese den selv.

Se

Jeg anbefaler «The Chosen»! Jeg har kun sett en episode, men alle jeg har snakket med sier at den er rå. Også har den 9.8 på IMDB noe som er råsterkt.

Høre

Witness av Samuel Ljungblahd! Du får trøkk og stemning med dette albumet. Favorittlåta mi er Witness. Måten Ljungblahd priser Gud på er inspirerende.

___________________________________________________________________________

Hæge A. Aasmundtveit

Lese

Jeg tenker denne sommeren er perfekt for å gå løs på klassikerne. Da anbefaler jeg å begynne med «De elendige» (Les Misérables) av Victor Hugo. Det er den beste boka jeg har lest! Et gjennomgående tema er nåden vs. loven (gjennom straffangen Jean Valjean og politiinspektør Javert). Og boka er enormt mye rikere enn musikalen.

Se

Jeg anbefaler å se noen TEDtalks i sommer, for å lære noe nytt og bli litt klokere selv om skolene er stengt. Du kan for eksempel se på disse: «The power of introverts» med Susan Cain og «The power of vulnerability” med Brené Brown.

Høre

Jeg er superfan av Timothy Keller og hører ofte på talene hans på podkasten «Gospel in Life». Keller er rågod på å legge ut bibeltekstene på en måte som gjør at jeg alltid lærer noe nytt, samtidig som han henvender seg til en intellektuelt oppegående, skeptisk, samfunnsengasjert generasjon. Og han løfter alltid fram Jesus som kjernen av det vi tror på.

___________________________________________________________________________

Nils Kåre Bøe

Lese

C.S. Lewis – Den store skilsmissen
Et tankevekkende tankeeksperiment om en bussreise fra helvete til himmelen, der passasjerene blir vist rundt og får valget om de har lyst til å bli igjen i himmelen eller om de vil bli med bussen tilbake. Men passasjerene har forskjellige ting de ikke ønsker å gi slipp på, som gjør at de av ulike grunner ønsker å ta i bruk returbilletten. (Finnes på engelsk på Storytel – i tillegg til mange andre C. S. Lewis-bøker, hvis du vil høre den som lydbok.)

Se

Chosen
Ganske enkelt den beste TV-/filmproduksjonen som er laget om Jesus sitt liv.

Høre

David Crowder Band – Give us rest
Det aller meste av Crowder/David Crowder Band er bra, og Give Us Rest er et album med en deilig miks av ganske forskjellige stiler og kule låter. David Crowder har dessuten et av kristenverdens råeste skjegg!

Torgeir Henden

Tips & triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og har en overflod av mer eller mindre fornuftige råd til enhver anledning.