Hvordan skrive en andakt? I

Hvordan skrive en andakt? I

Hvor skal man begynne?

Når jeg skal forberede en andakt, er det mange ting som jeg gjerne skulle gjort. Alt for ofte ender det med at jeg er ute i siste liten, og føler at jeg bare har slengt sammen noe. Men jeg prøver, så godt jeg kan, å følge en viss arbeidsmetode når jeg lager andaktene mine uansett. Jeg har holdt en del andakter opp gjennom, og stort sett brukt samme framgangsmåte – men jeg tror jeg blir stadig mer bevisst på å ta Gud med i forberedelsene. Det er viktig, det er jo Hans budskap!

Når jeg skal lage en andakt, starter jeg tidlig! Selv om jeg ofte ikke skriver ned noe i starten, så går jeg og tenker på temaet, og prøver ut ideer i hodet mitt. Jeg lar tankene jobbe med temaet, og ser hva som fenger. Dette er nok noe som jeg er blitt mer opptatt av etter hvert også, å la stoffet arbeide i meg. Og jeg ber Gud vise meg hva Han vil jeg skal si.

Hva betyr det for oss – og hvordan si det på en enkel måte?

Står jeg fritt ved valg av tema, pleier jeg å starte tidlig med å velge dette også. Jeg tenker gjennom målgruppen, hva de kan eller ikke kan fra før, og så velger jeg tema ut fra hva jeg tenker er det viktigste de trenger å høre om Jesus.

Når jeg har valgt tema, går jeg og grubler fram mot andakten. Hele tiden prøver jeg å trekke frem hva som er kjernen i det jeg tenker på.

Etter å ha funnet kjernen, går jeg videre i å tenke på hva dette betyr i dag. Hva betyr det for oss – og hvordan si det på en enkel måte? Jeg er glad i å bruke eksempler fra nåtiden, for å gjøre ting mer forståelig. Finne nye ”lignelser”. (Det trenger ikke være en lang forklaring, det avhenger av teksten og situasjonen. Noen ganger kan man ende opp med å fortelle seg helt vekk fra teksten…)

Jeg ber om at Gud skal tale, ikke jeg

Noen ganger, og særlig når jeg snakker med barn, starter jeg heller i denne enden. Hva er det som er aktuelt i dag, hva er det barna kjenner til? Kanskje går det noe på tv som de kjenner godt. Så ser jeg på hva man kan lære ut av dette, og deretter finner jeg eksempler fra Bibelen som ligner.

Så begynner jeg å skrive det ned. Noen ganger i fulltekst, andre ganger som stikkord. Og jeg finner fram bibelvers som går på det samme, eventuelt planlegger en bønn. Og jeg lærer meg det jeg skal si, i alle fall såpass at jeg ikke står og leser av arket.

Til slutt ber jeg igjen. Om at Gud må lede meg videre, når jeg skal holde andakten. Gi meg de rette ordene der og da. Og om at Han må åpne hjertene til de som hører. Jeg ber om at Gud skal tale, ikke jeg.

Og så er det bare å hoppe i det. Lykke til!

Foto:Josh Liba på flickr.com

Dette er del en av fire aven ny onsdagsserie,et andaktsverksted.Her vil fire forskjellige folkfortelle om hvordan de forberederen andakt.Her kan du fåhjelp omeller når du skal holde andakt selv. Denne onsdagen er det Jane Christin Dahl som forteller.

Jane Christins steg for steg til en andakt:

1.Bønn
2.Valg av tema (med undersøkelse av målgruppe)
3.Finn kjernen!
4.Gjør det aktuelt, og få det enkelt.
5.Skriv ned, og lag rammene rundt andakten, med bønn, bibelvers osv.
6.Lær deg andakten
7.Be! Husk at du jobber ikke alene – Gud er med deg :)