Folktronica

Folktronica

Hvem er denne karen med skjegg og banjo? Det er "lovsangsnissen", David Crowder. Han har like godt laget sin egen musikksjanger.

Hørt

I dag presenterer iTro den særegne lovsangsartisten David Crowder. Hans siste to utgivelser er under artistnavnet Crowder.

Neon Steeple (2014),  Neon Porch Extravaganza (live) (2015) – sixstepsrecords/Sparrow Records

Hva gjør du når under halvparten av studentene på et kristent universitet går i kirken? David Crowders løsning var å skrive lovsanger og invitere sine medstudenter til lovsangsgudstjenester. Det ble starten på David Crowders karriere, hvor han i dag er en av de mest kjente kristne artistene i USA.

Året er 2013, 60 000 studenter fra 54 land er samlet til Passion-konferansen i Atlanta, USA. På scenen midt i den enorme arenaen står det en langhåret mann med et skjegg selv julenissen ville vært stolt av. Ut av det enorme høyttaleranlegget på stadionet høres stemmen til en sprudlende David Crowder. Rundt seg har han samlet en knippe musikere som spiller alt fra trommer til banjo og fiolin. Det ser ut som en Cowboy Reunion, men det er lovsangsfest i Atlanta. Hvem er denne David Crowder?

David Crowder*Band

Da David Crowder startet sin lovsangskarriere på universitetet Baylor University, Texas, så fikk han med seg en gjeng musikere som etter hvert ble bandet «David Crowder*Band». Fra 1996 – 2012 gav bandet ut 6 studioalbum, der det siste albumet «Give Us Rest(2012) nådde en 2. plass på Billboard 200-listen. Bandet fikk også med seg en Grammy-nominasjon i 2005.

Crowder

I 2012 var det slutt for det populære bandet og mange lurte på om David Crowder skulle forlate musikken, men som han selv har sagt: «David Crowder has to make music to stay alive». Derfor fortsatte Crowder under artistnavnet «Crowder» og hans første soloalbum ble «Neon Steeple» i 2014. «Neon Steeple» gikk rett inn på en 8. plass på Billboard 200-listen, og i 2015 ble han Grammy-nominert med sangen «Come As You Are» under kategorien «Best Contemporary Christian Music Performance/Song».

30. oktober i år overrasket han alle med å slippe et livealbum, «Neon Porch Extravaganza». Albumet har 6 live-sanger og video fra hans «Neon Steeple»-skive.

 

«Banjo and computer»

Det er ikke bare utseendet som skiller Crowder fra de fleste andre kjente lovsangsledere, men også lydbildet han presenterer. Man hører fort den moderne lovsangsstilen hos Crowder, men det er noe mer i musikken hans. Elementene fra countrymusikken kommer tydelig frem, men også elektronika, folk og bluegrass.

Crowder selv har beskrevet sin musikk som et møte mellom «Banjo and computer». Crowder har kalt det «folktronica», som er en blanding av folk og elektronika. Det er denne blandingen av stiler og instrumenter som skaper Crowders spesielle uttrykk innenfor lovsangsmusikken, både på plate og ikke minst live.

Jesus i sentrum

Crowder bor nå i Atlanta, USA og er aktiv i Passion-bevegelsen, som ble grunnlagt av Louie Giglio. Sammen med artister som bl.a. Matt Redman og Chris Tomlin utgjør de plateselskapet «Sixstepsrecords», som er en del av Passion.  Hvert år leder de lovsangen på den store Passion-konferansen (60 000 deltagere), som også har blitt en global aktør inn mot kristent studentarbeid.

Crowder er ikke bare en artist som skaper spennende og uforutsigbar lovsangsmusikk. Først og fremst ønsker han å formidle Jesus og lede kirken i lovsang. I Crowder sitt musikkunivers er det Jesus som er sentrum, og det er noe ekte og ærlig over Crowders lovsangstekster.

Hørt

I dag presenterer iTro den særegne lovsangsartisten David Crowder. Hans siste to utgivelser er under artistnavnet Crowder.

Neon Steeple (2014),  Neon Porch Extravaganza (live) (2015) – sixstepsrecords/Sparrow Records