Farmen-dåp, Gud på NRK, skeptikere som blir kristne, Snøløs|Børud og ny kristen musikk
Det har vært mange kulturhøydepunkter den siste tida.
Det dukker opp et mylder av nye filmer, serier, podcaster, musikk, bøker og andre aktuelle ting hver måned.
Vi i iTro prøver å plukke ut noen høydepunkter for deg, som vi mener kan være verdt å sjekke ut.
7 skeptikere som ble kristne
I denne nye boka fra Laget NKSS, forteller 7 personer om sin vei til kristen tro. De har forskjellige historier, men til felles at de ble hjulpet av fornuften på veien mot tro.
Du kan lese den første av historiene, «Sigrid – Religion er hjernevasking» på Lagets nettsider, og bestille boka.
Dåp og velsignelse på «Farmen»
Presten Thor Haavik seiler opp som en publikumsfavoritt i den pågående Farmen-sesongen på TV2. Det skapte stor oppmerksomhet da han i første episode ba velsignelsen over de andre deltagerne, og også da han døpte en annen deltager i serien forrige søndag.
Han har blitt tildelt «Ukas ros» fra Tro & Medier fordi han viser sin kristne tro på en naturlig og fin måte. iTro ønsker Haavik, som også tidligere har skrevet en iTro-sak om Jesu oppstandelse, lykke til videre i Farmen!
«Hvorfor tror så få nordmenn på Gud?»
Dette er spørsmålet komiker og sosiolog Harald Eia tar opp i en episode av den populære serien «Sånn er Norge». Eias svar er kort fortalt at i Norge har vi det så godt, at behovet for gudstro ikke er like stort som andre steder.
Det er spennende at dette temaet tas opp i en serie som ses av så mange. Og selv om de fleste kristne antagelig vil tenke at Eias svar blir en nokså utilstrekkelig og unyansert forenkling, kan vi håpe at episoden kanskje kan skape muligheter for oss til å fortelle våre egne historier om hvorfor vi tror på Gud.
Snøløs|Børud
På podcasthimmelen har en ny stjerne kommet til syne, og den har fått navnet «Snøløs|Børud». Her snakker influencer og tidligere Farmen-deltager Amalie Snøløs og artist Lisa Børud om temaer som opptar dem, som det å være forbilder og forholdet deres til sosiale medier.
Både Snøløs og Børud er tydelige på sin kristne tro, noe som også kommer frem i podcasten.
Sosiale mediers mørke side
Sitter du av og til med en snikende følelse av at sosiale medier har enkelte skyggesider? I så fall gir den nye Netflix-dokumentaren «The social dilemma» deg bekreftelsene du ønsker deg.
Folk som har vært med å utvikle Google, Facebook, Instagram og annet avslører hvordan disse selskapene har blitt laget for å skape avhengighet og manipulere brukernes oppførsel. Som det blir sagt i dokumentaren: «If you are not paying for the product, you are the product.»
Kanskje kan dette være et wake-up call for å bli bevisst hvordan og hvor mye vi bruker sosiale medier?
Endelig Disney+
Etter laaang ventetid har strømmetjenesten Disney+ kommet til Norge! Nå kan vi endelig se Lion King, Aladdin, Et kongerike for en lama og alle de andre Disney-klassikerne når vi trenger å lyse opp en mørk høstkveld.
I tillegg er serier som Ducktales og The Simpsons for første gang tilgjengelig i Norge, og alt av Pixar, Marvel og Star Wars ligger også og venter på deg.
Musikalen Hamilton fortjener også en honorable mention, for deg som liker hiphop/rock/R&B-musikaler om amerikansk historie, eller har lyst til å se noe helt utenom det vanlige.
Feil om kristen tro og vitenskap i skolebøker?
Nettsiden fagsjekk.no er lansert, og kommer i kjølvannet av boka «Lurt av læreboken? – feil og forvirring om kristen tro i læremidlene» som kom ut i fjor.
Målet er å faktasjekke myter, misforståelser og tvilsomme påstander som finnes i ulike læremidler om forholdet mellom kristen tro og vitenskap. Det er myteknuser Bjørn Are Davidsen og Laget NKSS som står bak nettsiden.
Finner du noe du synes høres rart ut om kristen tro og vitenskap i ulike læremidler, kan du sende det inn og få Fagsjekk-redaksjonen til å faktasjekke det.
Nobels fredspris til Verdens matvareprogram
Det ble heller ikke i å noen Nobel-priser til iTro. Det ble det derimot til Verdens matvareprogram.
Norsk Luthersk Misjonssamband, som vi er med å støtte gjennom vår givertjeneste Siembra, skriver i forbindelse med tildelingen:
«Vi gratulerer Verdens matvareprogram med Nobels fredspris 2020! 🙌
NLM driver også prosjekter innen vannlagring og tørrlandsjordbruk (bildet), nettopp fordi matsikkerhet er en essensiell nøkkel til god samfunnsutvikling og en tryggere og lysere fremtid. Dette er en viktig pris! 👏»
Ateisten som ikke fantes
I boka «Ateisten som ikke fantes – eller: de forferdelige konsekvensene av dårlige argumenter» pirker forfatter Andy Bannister borti populærateismen, og viser at mange av argumentene som binder den sammen, raskt rakner.
Med en blanding av humor og alvor ønsker forfatteren å avdekke noen av de løse trådene i ateismeplagget, trekke litt i dem og se hva som skjer. Du kan lese starten på boka eller bestille den på Lunde Forlags nettsider.
Spennende elektronika/singer/songwriter-pop
Sarah Reeves leverer med sitt nye album Life, love & madness pop som treffer bredt, også utenfor kristenbobla. Spennende kombinasjon av elektronika og singer/songwriter.
Sarahs fløyelsmyke stemme er deilig å høre på, og musikken inspirerer til kreativitet og løfter humøret, selv om innholdet også flere ganger er sårt og livsnært.
Et langt og godt album for gospelelskeren
Tasha Cobbs Leonard er en gospeldronning av dimensjoner. Albumet Royalty: Live at the Ryman inkluderer elementer fra flere stilarter, både country og pop. Et langt og godt album for gospelelskeren, med fin live-stemning.
Pop med fine og tydelige tekster
Austin French er et noe mindre kjent navn innen kristenpoppen. Men er dette en sjanger du liker, vil du nok like denne mannen også! På EP-en Wake Up Sleeper finner du fine og tydelige tekster, men det er kanskje noe forutsigbart over stilen.
Nye versjoner av Hillsong-klassikere
Både Hillsong Worship (Take Heart) og Hillsong UNITED (In the Meantime) bruker koronatiden godt. Begge gir ut nye versjoner av klassikere som vi allerede har et godt forhold til. Det er på tide å børste støvet av «Hosanna»!