Den ferske fotballklubben Kristiansandkameratene F.K. ønsker å være et lys i fotball-Agder

Den ferske fotballklubben Kristiansandkameratene F.K. ønsker å være et lys i fotball-Agder

– Engasjementet rundt klubben bekrefter at det har vært behov for en fotballklubb på Sørlandet basert på kristne verdier, forteller Stig Marius Haugland, trener for klubben.

Kristiansandkameratene F.K.

Stiftet: 06/11/2020

Hjemmebane: Kristansand Stadion

Spiller i: 6.divisjon avdeling 2 i Agder

Fun fact: Kristiansandkameratene er ubeseiret på bortebane gjennom hele karrieren og har Norges lengste lagnavn.

Kristiansandkameratene F.K. er ikke bare det fotball-laget i Norge med lengst lagnavn. Det er sannsynligvis også Norges ferskeste og mest voksende fotballklubb.

Det hele startet høsten 2020 da en liten kompisgjeng lekte med tanken om å starte en ny, kristen fotballklubb. I dag er Sørlandsklubben et faktum og ønsker å basere seg på kristne verdier. Responsen har vært overveldende.

Fra kompisgjeng til 6.divisjon

Jeg tok en prat med primus motor for fotballklubben og nåværende spillende trener for klubben, Stig Marius Haugland, om veien fra ideen til å starte en fotballklubb, til å faktisk spille seniorfotball i 6.divisjon.

Det fantes flere «kristne» fotballklubber i Norge, men ingen i «Bibelbeltet» på Sørlandet. Det ville Haugland gjøre noe med.

– Ideen kom da jeg flyttet ned hit til Kristiansand og kjente at det ristet i fotballbena. Jeg har tidligere spilt på Klebe SK som er et kristent fotballag fra Jæren. Både KFUM og Oldenborg er Oslo-lag med kristne verdier. Jeg lurte derfor på hvorfor i all verden det ikke er et kristent fotballag her i Kristiansand, forteller den utflyttede jærbuen.

Haugland gliste før kampstart fredagskveld, men Kristiansandkameratene gikk på et surt 0-3-tap hjemme mot Hisøy 3.  FOTO: JOAKIM SALMELID

– Bare på den første seriekampen vår var det nesten hundre tilskuere. Det er bare helt fantastisk!

– Etter å ha rådført meg med noen kompiser om ideen, satte vi i gang med søknadsprosessen, og 06.11.2020 var klubben offisielt stiftet, sier han fornøyd.

Over hundre som er aktive i klubben

– Hvordan har prosessen vært fra ideen kom til dagen i dag?

– Prosessen har vært lang og lærerik, men også veldig spennende og moro. Det har vært utallige timer med administrative oppgaver jeg ikke ante måtte gjøres for å stifte et fotballag, sier han og forteller at det viktigste i dag har kommet på plass.

–  Alt arbeidet vi har lagt ned har virkelig vært verdt det. Bare på den første seriekampen vår var det nesten hundre tilskuere. Det er bare helt fantastisk, smiler han.

– Hvor mange er involvert i klubben?

– Responsen har vært overveldende. Nå er vi oppe i syttifem herrespillere som er engasjert i laget, så vi ønsker å stille to fotballag til serien neste år. I tillegg er det skapt et engasjement rundt et damelag i klubben, med over førti engasjerte damer. Til sammen er vi derfor over hundre stykk, noe som er utrulig gildt (oversatt fra jærsk = veldig gøy), sier han engasjert.

– Det at vi omtaler oss som en klubb med kristne verdier handler ikke om at du må være kristen for å spille med oss.

Så får vi se om damelaget nøyer seg med å hete Kristiansandkameratene eller om de går sin egen vei og blir hetende Kristiansandvenninnene.

En annerledes fotballklubb

– Dere omtaler dere som en klubb basert på kristne verdier, hva betyr det?

– Det at vi omtaler oss som en klubb med kristne verdier handler ikke om at du må være kristen for å spille med oss, snarere tvert i mot. Vi ønsker å være en arena hvor det skal være lett å invitere med seg en studiekamerat eller kompis på trening, sier han og forteller at det ofte oppleves enklere å invitere med seg ikke-kristne på fotballtrening enn i kirka.

– Vi ønsker at vedkommende som blir invitert skal bli kjent med et inkluderende kristent felleskap. Vi håper at verdiene våre skal skinne gjennom både på og utenfor banen, sier han.

Songe i fint driv mot Hisøy 3. Draktene er enda ikke kommet, derfor spiller de foreløpig kampene sine i vester. FOTO: Joakim Salmelid

Han forteller videre at klubbens kjerneverdier er inkludering, samhold og nestekjærlighet, og at de med det ønsker å være et lys i fotballmiljøet i Agder.

– Engasjementet rundt klubben bekrefter at det har vært behov for en fotballklubb på Sørlandet basert på kristne verdier, avslutter han.

Godt samhold

Nåværende «Kristiansandkamerat» og eks-Jerv-spiller, Jakob Songe, skryter stort av klubbens samhold.

– Det beste med klubben er det sosiale. Vi har allerede innarbeidet en fin kultur for sosiale sammenkomster. Det å møtes utenfor kamper og treninger har sveiset laget enda tettere sammen, forteller midtbanegeneralen.

Kaptein Kristian Frestad forteller at det er viktig for han at klubben er basert på kristne verdier.

– En av hovedgrunnene til at jeg begynte å spille her var på grunn av de kristne verdiene. Selv er jeg engasjert i StudentKRIK i Kristiansand, og det å skape idrettsglede sammen på banen, som vi bygger på kristne verdier synes jeg er utrolig fint, forteller kapteinen som også ble historisk da han scoret klubbens første mål gjennom tidende i 2.serierunde.

Kaptein Frestad nære scoring i gårsdagen kamp mot Hisøy 3. FOTO: Joakim Salmelid

Kristiansandkameratene har foreløpig spilt tre seriekamper. Første tapte de 0-6, kamp nummer to endte 3-3 etter å ha ledet 3-1, mens de i går tapte 0-3. De spilte mot henholdsvis Express 2, Risør og Hisøy 3.

Ønsker du å følge reisen til Kristiansandkameratene F.K., er det gode muligheter til det på Facebook, Instagram og Twitter.

Joakim Salmelid

Kristiansandkameratene F.K.

Stiftet: 06/11/2020

Hjemmebane: Kristansand Stadion

Spiller i: 6.divisjon avdeling 2 i Agder

Fun fact: Kristiansandkameratene er ubeseiret på bortebane gjennom hele karrieren og har Norges lengste lagnavn.