5 tips til tentamenstiden

5 tips til tentamenstiden

Det er eksamenstid, igjen. Her har du noen tips til hvordan man kan takle denne stressende tiden.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne saken ble opprinnelig publisert i 2017.

Vi er midt inne i  tentamen- og eksamenstiden. Den kommer alltid litt brått på. Det er mørkt ute når du drar på skolen og det er mørkt når du drar hjem. Det er mye som må leses og gjøres, og du vil aller helst bare ha juleferie med en gang.

Dette er mine beste tips til å takle høstens mest stressende tid:

Tips 1: Ta deg fri

Det kan virke som om dette tipset er helt mot sin hensikt, men det er det ikke. I skolen, som i så mange andre situasjoner i livet, er det ikke kvantitet, men kvalitet som gjelder. Det er ikke sikkert at det å sitte i ti timer å stirre i boken er det mest effektive.

For ja, det er effektivitet som gjelder. Fokus og intensitet mens man leser, uten mange distraksjoner gjør at man blir fortere ferdig med lesingen og kan gjøre andre ting man har mer lyst til. Da blir tentamen/eksamenstiden litt kjekkere, og man slipper alle de timene der man sitter og leser og nesten kjeder seg i hjel.

Men for at dette skal funke må man ha selvkontroll og være effektiv. Det er vanskelig, men øvelse gjør mester.

Tips 2: Spis og sov godt

Et ganske kjedelig tips, slik de fleste studietips egentlig er. Men tipset er like sant som det er kjedelig.

For at hjernen din skal fungere optimalt, noe man ofte ønsker når man leser til prøver, må den få nok næringstoffer og tid til å hvile. Dette henger også sammen med forrige tips, man trenger å ta pauser.

Mye av jobben i hjernen skjer når man er ferdig med selve lesingen og det lagres og bearbeides dypt inni der. Man kan alltids få presset inn litt ekstra pugg, men det trengs gode forhold for at det man lærer skal sette seg i hukommelsen.

Ta matpauser, spis godt og sunt og legg deg litt tidligere enn vanlig. Så er du klar for enda en god lesedag i morgen.

Tips 3: Variasjon i læringen

Alle lærer på forskjellige måter, og de fleste av oss lærer på flere måter. Det tar litt tid å finne ut hvordan man lærer best, men det lønner seg å prøve litt forskjellige metoder.

Kanskje lærer du best ved å lage modeller eller tankekart, ved å lage lister og små puggeord, eller ved å fordype deg ekstra i noen spennende detaljer.

Å variere læringsmetodene sine er kjempelurt, man kan diskutere med venner, se (faglige) filmer på YouTube og lage flashcards. Man kommer ofte ikke helt utenom boken, men å variere måtene man jobber med pensum på, kan gjøre det hele litt mer spennende.

Tips 4: Ha fokus på hva som er det viktigste!

Noen ganger har jeg virkelig håpet at «Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt dette andre i tillegg» kunne gjelde eksamen også. På en måte gjør det jo det.

Selv om det kanskje ikke er aller lurest å sette seg ned å be over pensum i stedet for å faktisk lese det, tror jeg det kan hjelpe på stresset og effektiviteten vår å huske på hva som er det aller viktigste. Det er også helt lov å be til Gud om å få konsentrasjon og forståelse for det man leser på. Det gleder Gud at vi lærer om mennesker og skaperverket, og bruker alle våre evner.

Dersom vi har fokus på at også skolen er noe vi gjør til Guds ære, får vi kanskje litt mer motivasjon. Det er også fantastisk å ha som fundament at uansett hvordan det går på tentamen eller eksamen, så lever vi for noe større og vil alltid være elsket av Gud.

Tips 5: Lær pensum underveis

Jeg vet, dette tipset er det aller kjipeste å få. Det er også litt for sent å gi nå, men man kan ta det med seg til neste semester. Jeg har alltid vært en som prokrastinerer, ikke bare i eksamenslesingen, men resten av året også.

Jeg har alltid begynt å lese rett før prøver og eksamener. Dermed har jeg også alltid vært ekstremt stressa de siste dagene før eksamen.

Tar man litt og litt underveis slipper man mye av presset og stresset rett før. Jeg trodde det bare var tull og at jeg uansett kom til å være stresset, men det er sant, det gir en helt ny trygghet i dagene før den store prøven. Jeg lover!

Uansett hvilke utfordringer du står ovenfor, ta med Gud. Også inn i tenamen- og eksamenstida. Og husk, den er ganske snart ferdig. Plutselig er det juleferie.

Lacie Slezak

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne saken ble opprinnelig publisert i 2017.