17. mai-quiz

17. mai-quiz

Norge-quiz, komplett med fasit, som du kan bruke der du skal feire nasjonaldagen.

Tips og triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og gir en overflod av mer eller mindre fornuftig hjelp til enhver anledning. Også til 17. mai!

Nasjonaldagen er en av årets gøyeste dager, men ingen dag er komplett uten en quiz! Så her kommer en quiz i to deler, som på ulike måter handler om Norge.

 

Del 1 – Fakta om Norge

1. Hornindalsvatnet i Sogn og Fjordane er 514 meter dyp. Dette er imponerende dypt. Men hvor imponerende er det?
a) Så imponerende at det gjør den til Norges dypeste innsjø!
b) Ikke bare det, den er til og med dypest i Norden!
c) Enda bedre, den er faktisk Europas dypeste!
d) Helt sykt imponerende, det er verdens dypeste innsjø!!

2. Hvem av disse dikterne ble født sist?
a) Henrik Ibsen
b) Snorre Sturlason
c) Trygve Skaug
d) Olav H. Hauge

3. Hvilken av disse er ikke et fartøy Thor Heyerdahl er kjent for?
a) Balsatreflåten Kon-Tiki
b) Sivbåten Tigris
c) Papyrusskipet Ra II
d) Pappkajakken Astarte

4. Pølser er en viktig del av 17. mai-kostholdet. Men hvor i Norge er du mest sannsynlig hvis du blir servert den lokale spesialiteten «pølse i vaffel»?
a) Østfold
b) Vestkanten i Oslo
c) På en ferge i Sogn og Fjordane
d) På Den Norske Opera & Ballett

5. Dansken Christian Frederik ble valgt til Norges konge i 1814 av Eidsvoll-mennene. Men var han det soleklare førstevalget?
a) Ja, han ble valgt enstemmig
b) Nei, svensken Carl Johan var en sterk konkurrent, men CF fikk flest stemmer.
c) Han hadde flaks, for han ble valgt ved loddtrekning
d) Han vant i håndbak mot svenske Carl Johan, og slik fikk Norge sin konge!

6. Under krigen var det forbudt å legge blomster på Henrik Wergelands grav den 17. mai, noe tyske vakter passet på. Hva gjorde patriotiske nordmenn da?
a) De la blomster på graven til hans bitre fiende, Johan Sebastian Welhaven, i stedet, for der passet ikke de tyske vaktene på.
b) De la blomster i Henrik Wergelands gate. For der passet heller ikke de tyske vaktene på!
c) De la ned blomster på graven til den tidligere stortingsrepresentanten Henning Verneland, – siden hans navn minnet litt om Henrik Wergeland. Og der passet hvert fall ikke tyskerne på!

7. Det er 10 land (medlemsland i FN) som begynner på bokstaven N, i tillegg til Norge. Hvilke land? (2 poeng hvis man klarer alle 10, 1 poeng for 8-9 rette)

8. Hvor mange statsministre har Norge hatt siden år 2000?

 

Del 2 – Fleip om Norge?

1. Björn Ulvaeus og Benny Andersson har fortalt at de bestemte seg for å danne popgruppa ABBA mens de var på en ferietur i Norge. Derfor kan ABBA på en måte kalles en norsk gruppe. Men er det fleip eller fakta??

2. Det er flere etterkommere av nordmenn i USA enn det er nordmenn i Norge. Men er det fleip eller fakta??

3. Norge har Europas laveste befolkningstetthet. Men er det fleip eller fakta??

4. Den norske kongen ga på 1200-tallet en isbjørn i gave til Kong Henry III av England. Isbjørnen holdt til i Tower of London, og takket være et langt tau kunne isbjørnen stadig observeres av byens innbyggere, svømmende rundt og fiske etter laks i elva Themsen. Men er det fleip eller fakta??

5. Russenavnet til kronprins Haakon Magnus var «Pavel», fornavnet til skuespiller Pavel Trávníček, som spilte prinsen i «Tre nøtter til Askepott». Men er det fleip eller fakta??

6. Det er Norge, og ikke Skottland, som har høyest prosentvis andel av rødhårede i befolkningen. Men er det fleip eller fakta??

7. Danmark-Norge erklærte i 1776 krig mot den tidligere øystaten Helgoland utenfor Tyskland. Men siden Helgoland året etter ble en del av Tyskland ble det juridisk umulig å signere en fredsavtale, siden Helgoland ikke lenger eksisterer som stat. Derfor er Norge (og Danmark) per definisjon fortsatt i krig med det lille øyriket. Men er det fleip eller fakta??

8. I 2016 ble kongepingvinen Sir Nils Olav III forfremmet fra æresoberst til brigader i Hans Majestet Kongens Garde. Men er det fleip eller fakta??

 

Fasit

Del 1 – Fakta om Norge:

1. c) Europas dypeste, 2. c) Trygve Skaug, 3. d) Pappkajakken Astarte, 4. a) Østfold, 5. a) Ja, han ble valgt enstemmig, 6. b) De la blomster i Henrik Wergelands gate, 7. Namibia, Nauru, Nederland, Nepal, New Zealand, Nicaragua, Niger, Nigeria, Nord-Korea, Nord-Makedonia, 8.   Tre – Bondevik, Stoltenberg, Solberg.

Del 2 – Fleip om Norge?

1. Fleip, 2. Fakta, 3. Fleip (Island og Russland har færre), 4. Fakta, 5. Fleip, 6. Fleip, 7. Fleip, 8. Fakta.

Nils Kåre Bøe

Tips og triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og gir en overflod av mer eller mindre fornuftig hjelp til enhver anledning. Også til 17. mai!