«15 000 døde for 5,760 minutter fotball – skam dere»

«15 000 døde for 5,760 minutter fotball – skam dere»

I morgen starter "folkefesten" i Qatar, eller dødens VM, som andre kaller det.

VM og Qatar

Sportsvasking skjer når stater arrangerer eller sponser store idrettsarrangementer, klubber eller organisasjoner for å avlede oppmerksomheten vekk fra menneskerettighetsbrudd som staten kritiseres for. (Amnestys definisjon)

Journalist Andreas Selliaas har en litt mer fyldig forklaring av begrepet i denne artikkelen.

Ressurser om FIFA og Qatar:

Artikler:

Podkast-serier:

Dokumentarer:

«15 000 døde for 5,760 minutter fotball – skam dere!» var Bayern-fansens klare budskap om fotball-VM da de møtte Hertha Berlin 5.november.

Det passer godt at Mammon er månedens tema på iTro. For uten penger hadde Qatar aldri fått arrangere VM.

De bruker fotball-VM i et gigantisk sportsvaskingsprosjekt og FIFA nyter godt av pengene til vertsnasjonen. Når penger og makt blir viktigere enn menneskerettigheter.

Som ihuga fotball-fan er det forferdelig å se hvordan mennesker har blitt utnyttet på det groveste i fotballens navn under forberedelsene til VM. I tillegg soler onde regimer seg i glansen og gjør vinning på det.

Det skitne bakteppet

Siden Qatar kjøpte VM gjennom korrupsjon i 2010 har det ifølge Amnesty dødd 15.021 arbeidsmigranter i Qatar frem til 2019. I 7 av 10 tilfeller er dødsårsak ukjent. Det arabiske landet består av 2,6 millioner hvorav omtrent 90% av innbyggerne er arbeidsmigranter.

«Hvor mange av de døde som jobbet direkte med VM-prosjekter er ukjent. Men det vi vet er at antall fremmedarbeidere i Qatar omtrent ble doblet etter tildelingen, fra omlag en million arbeidere til to millioner. Det er god grunn til å anta at flesteparten av disse har jobbet med infrastruktur som har vært helt avgjørende for at Qatar kunne arrangere et verdensmesterskap i fotball.», skriver fotballtidsskriftet Josimar i sin lederartikkel publisert 05/11.

Qatar hadde ingen forutsetninger til å arrangere fotball-VM. De var helt avhengige av arbeidsmigrantene for å kunne arrangere VM.

Moderne slaveri

Mange av arbeiderne er døde og mens hele verden underholdes av fotball, jobber flere tusen arbeidsmigranter for luselønn i slavelignende forhold. Lange dager i dørgende varme. De vil bare hjem igjen til sitt fattige hjemland.

Et moderne slaveri.

Det har skjedd noen positive endringer i Qatar på papiret siden 2010, men historiene til arbeidsmigrantene viser noe annet. I beste fall gjelder endringene ytterst få. Og hva vil skje etter VM, når søkelyset fjernes?

Mangel på ytringsfrihet

Journalister blir nektet adgang og arrestert:

Ytringsfrihet er et fremmedord. De som ytrer motstand risikerer fengsel. Homofili er ulovlig og kan straffes med syv års fengsel.

Betaler kjendiser for promotering

Qatar og FIFA prioriterer ikke menneskerettigheter og bruker nettopp VM til å promotere landet sitt. I tillegg betaler de PR-byrå og kjendiser til propaganda.

David Beckham: «Qatar is incredible!»

Peter Schmeichel: «For meg handler det om fotball. Det er fotballturneringer. All politikk og andre ting får komme en annen gang.»

Det er forkastelig å se steinrike mennesker gjøre dette for å bli enda litt rikere. Beckham får over 1 milliard kroner for å være Qatar-ambassadør.

FIFA bryr seg ikke

Mange trodde det ikke kunne bli verre da Sepp Blatter var ferdig som FIFA-president, men Gianni Infantino har motbevist det. Den nåværende FIFA-presidenten har ikke ofret noe for å hjelpe arbeidsmigrantene, men han bor i Qatar og bidrar gjerne med en PR-video og propaganda for Qatar-regimet:

Gianni Infantino: «We will see the best World Cup ever in Qatar!»

I tillegg menger han seg med statlige autoritære toppledere, for eksempel Putin, som fikk bruke fotball-VM i 2018 til sportsvasking.

I tillegg gir Qatar penger, drakter og billetter (ikke verst arbeiderne får betalt) for å være fans for de ulike VM-nasjonene. Tomme tribuner og gater ville jo ikke tatt seg bra ut.

Så hva gjør vi?

Fotball-VM er noe av det gøyeste jeg vet om, men i år skal jeg ikke se. Grunnen til det er sammensatt.

For det første klarer jeg ikke å glede meg over fotballen når man vet at mennesker har blitt misbrukt og gått i døden for dette. Fotball overgår det meste, men her ble min grense nådd.

Hva hjelper det?

«Jeg støtter ikke det som har skjedd, men har det noe å si om man ser eller ikke?»

For det andre vil jeg bruke min lille forbrukermakt. Nylig kom det frem at omtrent 1 av 5 norske statsborgere over 18 år velger å ikke se mesterskapet. Det vil nok merkes av rettighetsinnehaverne.

Færre ser VM -> mindre penger til FIFA -> mindre sjanse for at et slikt regime får arrangere fotball-VM igjen. Ja, det er kanskje bare en dråpe i havet, men store ting kan også starte i det små.

Det er for eksempel ikke sikkert at Lise Klaveness hadde vært NFF-president i dag uten boikottdebatten som var i Norge. Klaveness som blant annet kritiserte Qatar i deres eget hjemland. Det startet i det små.

Fotball og politikk henger sammen

«Nå må vi ikke blande fotball og politikk. Jeg vil bare se fotball.»

Med denne holdningen vinner Qatar og FIFA. Det er akkurat dette de vil. FIFA sendte nylig ut brev hvor FIFA-president Gianni Infantino ber VM-nasjonene fokusere på fotball og ikke det utenomsportslige.

Fotball og politikk hører dessverre sammen.

«Men hva med..?»

«Skal du ta avstand alle Arsenal-kamper også nå? De blir jo sponsa av Emiratene og Rwanda!»

Det er umulig å holde sin egen sti ren. Jeg har heller ikke det. Derfor er «whataboutism» en enkel forsvarsmekanisme for mange. Men med en slik holdning vil ingen mennesker «ha rett til» å kjempe for noen urettferdighet og ingenting vil bli gjort.

Det er også enklere å ta avstand til et konkret mesterskap hvor mennesker har blitt utnyttet som en direkte konsekvens, enn å ta avstand fra hele den moderne fotballen.

Gjør opp din egen mening

Poenget med denne saken er ikke å overbevise deg til å ikke se VM, men vi må bli bevisste på at fotball og politikk henger sammen. Vi må hjelpe hverandre til å se bak fasaden som de onde regimene ønsker å dekke over.

Penger, makt, sportsvasking og korrupsjon har sørgelig blitt en del av den moderne fotballen.

Vi kan være uenige i hvilke virkemidler som er riktige å bruke, men uansett hva vi lander på, bør vi kjempe for at fotballen ikke skal bli utnyttet til å fremme onde regimer.

Les deg opp og gjør opp din egen mening. Propagandaen til Qatar skal i alle fall ikke vinne.

Sjekk ut tips i faktaboksen om du vil sette deg enda bedre inn i tematikken!

Pixabay

VM og Qatar

Sportsvasking skjer når stater arrangerer eller sponser store idrettsarrangementer, klubber eller organisasjoner for å avlede oppmerksomheten vekk fra menneskerettighetsbrudd som staten kritiseres for. (Amnestys definisjon)

Journalist Andreas Selliaas har en litt mer fyldig forklaring av begrepet i denne artikkelen.

Ressurser om FIFA og Qatar:

Artikler:

Podkast-serier:

Dokumentarer: