Var talen god? Nei, den var kjedelig
Er talen i menigheten til for å underholde eller for å gi åndelig mat i hverdagen?
Du er kanskje en av dem som har sittet på møtet og opplevd at talen ikke når inn. Talerens stemme blir likesom en fjern lyd. Hodet spinner bort i drømmeland hvor du tenker på skolefrister, en ny serie som har kommet, eller en merkelig opplevelse som du har hatt med en venn.
Du er ikke alene om å oppleve dette, og det kan av og til være forståelig. Så sier du til sidemannen; huff denne talen var kjedelig. Hva skal vi tenke om dette?
Hva får jeg av dette?
Vi blir stadig bombardert med skjerm og bilder. Hjernen vår blir overøst med morsomme videoer, og vi blar gjennom bilder i en rekordfart. Kanskje videoene blir kjedelige etter to minutter, og filmene som lanseres pepres med innhold av humor, eksplosjoner og mye fart. Kort sagt går livet vårt i hundre kilometer i timen.
I alt dette lever vi alle i noe vi kan kalle et «bruk-og-kast-samfunn», eller et forbrukersamfunn. Jeg er kjøperen, betaler med min tid, og sosiale medier selger meg gøyale videoer eller «memes». De gøyale videoene pumper hjernen fulle med belønnings-hormoner som gjør at jeg vil ha mer gøyale videoer.
Når en går på et arrangement eller møte med den livsstilen blir det fort en mentalitet som dukker opp: Hva får jeg ut av dette? Er dette gøy?
I forlengelse av alt dette, skulle vi som kristne kanskje stoppe litt opp og tenke over våre vaner med sosiale medier? Kanskje vi trenger å kjenne på litt kjedsomhet?
Den åndelige standup komikeren
Hos en person som kjeder seg på møte kan en morsom taler bli en redning. Kanskje slenger taleren litt vitser rundt seg, og så begynner hele salen å le.
Snart utvikler hele møtet seg til å bli et slags åndelig standup-show. Taleren snakker fort, og nye poenger pumpes ut i rekordfart. Slik kan talen fort bli en blåkopi av det vi ser på mobilen hver dag. Det som underholder oss, og det som får oss til å sitte stille og lytte.
Det kan hende at du går ut av møtet og sier at du elsker talen, uten at talen var noe innholdsmettet, men glemmer jo det siden du tross alt har fått din dose underholdning.
Hva er hensikten med en tale?
Selv om det ikke er forbudt med litt latter i en tale, burde en tenke over hva som er målet med talen. Er den til for å underholde eller for å gi åndelig mat i hverdagen?
Målet for en tale er at du og jeg skal møte Gud.
Jeg tror det siste alternativ er mest treffende. Målet for en tale er at du og jeg skal møte Gud. Jeg mener ikke at en tale må være kjedelig. Det jeg peker på er at en tale burde dømmes etter innholdet, ikke underholdningen.
Jeg vet for min del hvor lett jeg har for å måle alt i hvor underholdende det er. For eksempel kunne det viktige, men kjedelige familieselskapet fort gått dukken for en spillekveld med gutta hvis underholdning skulle vært kriteriet.
Noen oppfordringer
Så hva skal vi gjøre med det? Jeg vil gi noen rent praktiske råd til deg:
1. Det kan være lurt å sette bort mobilen en stund. Hva med å faste fra sosiale medier? Kanskje gjøre seg noen tanker om hvordan en bruker sosiale medier?
2. Det kan også være at talen ikke når inn hos deg, men kanskje andre som hører på fikk mye ut av talen? Det er noe å tenke på før du slakter talen.
3. Det er ikke bare i forkynnelsen vi møter Gud, men også i nattverden.
Selv om dette merkelige måltidet (nattverden) virker litt fremmed for noen er det ett av de stedene vi vet at Gud vil møte oss. Hvis talen skulle gå helt hus forbi vet du at i nattverden får du tilgivelse for alt det vonde du har gjort i livet, og at du der får møte Gud som du er.
Nattverden blir på mange måter den beste talen en kan ha, for i ordene som blir talt i nattverden vet jeg at jeg møter Gud. Da går det fint om du ikke har den beste dagen, for nattverden er den samme uansett.
4. Selv om talen skulle være vanskelig å følge med på så møter vi Gud i bønn. Hva med å be om at Gud skal møte deg der du er? Kanskje en skal be om at Gud må tale til deg spesielt i dag?
Siste praktiske tips
Av og til kjenner vi at vi ikke har noe lyst til å gå på møtet av ulike grunner. Å sitte hjemme med serie, taco og «tiktok» frister kanskje i større grad. Rent personlig, har jeg ofte i slike stunder opplevd å få mye ut av å gå på møtet. Kanskje noe annet enn Gud forsøker å hindre deg fra å gå til kirken?
Vi kan ta råd fra historien om Maria og Marta i Bibelen. For da Jesus besøkte Marta og Maria sitt hus satte Maria seg ned ved Jesu føtter og lyttet. Marta derimot var travelt opptatt med alt annet, og klaget på søsteren ikke jobbet med henne.
Jesu responderer med, «Marta, Marta! Du gjør deg strev og uro med mange ting. Men ett er nødvendig.» (Luk 10,38-42) Jesus ba henne om å sitte ned og lytte til han.
Vi burde til tider ta en pause, sette oss ned ved Guds føtter, og lytte. I en hverdag proppfull av distraksjoner, lyder og bilder kan det nettopp det vi trenger. En tale der vi setter oss ned, bort fra hverdagens mas og styr, og der det bare er Guds ord som taler til meg og deg midt i det vanskelige eller gode livet.