Tilpasningsdyktig

Tilpasningsdyktig

Hva er forskjellen på et menneske og en puslespillbrikke?

En puslespillbrikke er som den er, et menneske kan tilpasse seg. Det kreves noe av oss når vi skal komme overens med andre. Av og til trengs det godvilje. Noen ganger bare litt og andre ganger mye. Nesten alltid må eller bør vi ta hensyn til andre enn oss selv.

Ordet hverandre e r et ord som brukes om to eller flere. Når vi snakker om å være utholdende med hverandre mener vi noe som gjelder mange, og det går flere veier. Det er ikke bare én som er uthodende med en annen. Det er to eller flere som er utholdende med hverandre. I denne sammenhengen gjelder det stort sett alle. Det er mange du må forholde deg til, og som også forholder seg til deg, i større eller mindre grad. Venner, bekjente, kjæreste, bror, søster, mor, far, uvenn, en sur eller blid bussjåfør.

I fjor sommerintervjuet Vårt Land fem gutter. De kommer fra et relativt lite sted kalt Spydeberg. Nå nyter de livet i den litt større byen Oslo, og der deler de leilighet. De bor ganske tett på hverandre. De har ett bad. To av de deler soverom. Noen triks må de kunne om det å holde ut med hverandre. Er de så heldige at de bare er perfect match? Noe sier meg at det ikke finnes en perfect match på fem gutter. Eller tar jeg feil?

Å akseptere forskjeller er viktig

Gutta er gjestfrie , leiligheten har stort sett åpen dør. Dette unytter jeg, og stikker innom for å høre hva som er trikset for å holde ut med hverandre. Selv om de verken er godt voksne eller gamle, har de flere kloke ord å si om temaet.
– Å akseptere forskjeller er viktig, begynner Mathias Espeland.

De andre slenger seg på. I fortsettelsen som følger er de innom mye. De snakker om tilpasning. Om at det på en måte handler om å finne den gyldne middelvei. Av og til må det et kompromiss til. De sier videre at det er viktig å snakke om ting. Være ærlige med hverandre. Stole på hverandre. Og ikke minst, ha det gøy sammen.
Handler det om å gi og ta?
-Nei, om å gi og få. Når man begynner å ta blir det kaos.

Ikke fordi det er noe vi krever, men fordi det er slik det fungerer

Jeg må innrømme at jeg ikke veit om jeg tok den siste der. Sjansen er der også for at den bare var ment som en dårlig spøk. Men jeg tolker den litt alikevel. For det er kanskje nettopp dette det handler om, å være utholdende med hverandre? Å være opptatt av å gi. Og da får vi noe tilbake. Ikke fordi det er noe vi krever, men fordi det er slik det fungerer. Ikke gi for så å skulle ta tilbake det vi synes vi fortjener.