Starten av et nytt tiår gir oss muligheten til å sette oss langsiktige mål

Starten av et nytt tiår gir oss muligheten til å sette oss langsiktige mål

Tips til hvordan nyttårsforsettene kan bli mer enn gode ønsker.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Det er den tiden på året, igjen. Nyttårsforsetter og drømmer for et nytt tiår tar form.

Noen kan kanskje tenke at nyttårsforsetter er litt teit. Jeg tror derimot at det er lurt å sette seg mål og utforme drømmer for det nye året. Det gjør oss mer bevisste på hva vi bruker tid, penger og energi på. 

Starten av et nytt tiår gir oss muligheten til å sette oss langsiktige mål. Mål som er større enn kun å trene litt oftere eller ikke spise godteri den første uken i januar. Kanskje ønsker du å leve mer miljøvennlig, ha et større fokus på Gud i hverdagen, være rausere eller modigere? 

Hva skal nyttårsforsettene være? 

  • Brainstorm. Bruk tid på å finne ut hva som er viktig for deg. 
  • Tenk (noenlunde) realistisk. Det er lov, og viktig, å ha store drømmer, men start med ting som er gjennomførbare der du er nå. Så kan du heller bygge på med større må og drømmer underveis.
  • Ha konkrete mål. De er mye lettere å gjennomføre, og gir større mestringsfølelse.
  • Bestem deg for hva som er fokuset, årsaken bak forsettene dine. Kan noen av forsettene dine handle om andre, ikke kun deg selv?

Les mer detaljert i denne saken: Hvordan lage nyttårsforsetter

Trenger du noen konkrete tips til forsetter, kan du sjekke ut denne saken: 11 nyttårsforsetter alle burde vurdere å ha det neste året  

Hvordan skal det bli mer enn gode ønsker?

Det er ikke så vanskelig å finne forsetter eller sette seg mål, den virkelige jobben begynner når man skal gjøre det nødvendige for å nå dem. Da er det viktig å hjelpe seg selv, slik at det er enklest mulig å gjennomføre det man har som intensjon å gjøre. 

Vaner

Det aller beste er dersom man klarer å etablere nye vaner, en ny måte å leve på, et endret fokus. Det krever disiplin, men mest av alt krever det at du har et hvorfor. Denne saken, og boka til Stian, gir deg gode tips og tanker rundt vaner og rutiner i livet. 

Oversikt

Skriv det ned! Skal du klare å endre noe i livet ditt, må du ha oversikt over hva som skal til. Lag delmål, konkrete ting som kan gjøres i en satt rekkefølge. Men skriv også ned de store målene, og ønskene for hva du vil ha mer og mindre av i livet ditt. Sett ord på drømmene. Det finnes massevis av apper som kan hjelpe deg. Todoist, eller andre huskelisteapper er gode. En god kalender (som du faktisk bruker) er også viktig. 

Det viktigste først

Et prinsipp jeg ønsker å bruke i enda større grad i 2020 er å gjøre det viktigste først. Da tenker jeg det viktigste i det lange perpektiv. Starte dagen i bønn og bibellesing, fokusere på familie og venner. 

En superkonkret måte å bruke dette prinsippet er ved å sortere appene på mobilen din etter hva du ønsker å bruke tid på, og ikke etter det du bruker mest. Jeg har Instagram og Facebook bakerst, og Bibelen på første side. Dersom jeg har et ledig minutt er det da litt større sannsynlighet for at jeg kommer på å lese et lite kapittel i bibelappen enn å scrolle på Instagram. 

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.