Som kristne kan vi oppleve å bli latterliggjort for vår tro på Gud
Daniel Joachim H. Kleiven er ikke redd for nyateister og deres krasse kritikk av kristendommen.
Det har alltid vært ateister som avviser at Gud eksisterer. I senere tid, spesielt etter terrorangrepet 9/11, har det imidlertid kommet en ny generasjon ateister, såkalt nyateister.
Disse mener det ikke bare er uintelligent å tro på Gud, men at religion er til hinder for en bedre verden, og bør aktivt bekjempes.
– Nyateister er mer evangeliserende enn andre ateister. De vil dele det «gode» budskap om at Gud ikke finnes, sier Daniel Joachim H. Kleiven som er Kommunikasjonsleder i Laget NKSS, og har studert blant annet teologi og filosofi.
Kleiven forteller at nyateisme er utbredt i populærkulturen, og de fleste møter det blant annet i filmer, serier, media og skolen.
The Invention of Lying
Et eksempel er Ricky Gervais’ komedie «The Invention of Lying» («Uærlighetens pris») fra 2009, som nylig kom ut på Netflix.
Filmen fremstiller et samfunn der alle forteller sannheten; der ingen vet hva det er å lyve. Gervais spiller hovedrollen som plutselig finner ut at han kan fortelle noe som ikke er sant.
For å trøste moren når hun ligger på dødsleiet og er grepet av frykt og angst, forteller han at etter døden kommer man til et flott og evig sted. Han spiller videre på dette, finner opp «Mannen i himmelen», og ender opp med å lage noe liknende en religion.
Filmen prøver å formidle at det er korttenkt å tro på Gud, og fremstiller kristne og andre gudstroende som dumme ettersom de ikke gjennomskuer religionens løgner.
Ricky Gervais
Ricky Gervais er komiker, manusforfatter, filmskaper og skuespiller, samt en ivrig misjonerende nyateist som når ut til mange med meningene sine. Kleiven påpeker at det er naturlig at han vil fremme livssynet sitt i verkene sine, slik for eksempel CS Lewis gjør på samme måte i Narnia-bøkene.
– Gervais skriver manus til filmer og serier som utover humor og underholdning formidler et dypere budskap til seeren.
Han er en populær skikkelse som har stor påvirkningskraft og innflytelse også i seg selv som person, og bruker den aktivt til latterliggjøring av religion.
– Ettersom han er kjendis syns folk det er interessant å høre hva han har å si om det meste uansett om han har gode argumenter eller ei. Dessuten er han morsom og folkelig, og klarer å formidle på en måte som folk forstår. Mange orker ikke lese litteratur og filosofi om dype temaer, som for eksempel Guds eksistens. Det er lettere å høre på overfladiske ideer fra en komiker, som man lett relaterer seg til.
Twitter-kontakt
Kleiven syns det er logisk å tro at Gud eksisterer, og er ikke redd for nyateister og deres krasse kritikk av kristendommen.
Nylig skrev han et Twitter-innlegg der han påpekte at Gervais sitt argument mot Gud som han fremmet i et TV-show ikke var gjennomtenkt.
Overraskende nok svarte Gervais, som har 14,4 millioner følgere på Twitter, på Kleiven sin kommentar, og de fikk et par utvekslinger. Kleiven fikk i etterkant også mye respons av Gervais’ følgere, både av saklig og usaklig sort.
Positiv innsats
Kleiven mener nyateistene bringer noe positivt selv om de prøver hardt å bekjempe religion.
– De tar trosspørsmålet opp i populærkulturen, og får kanskje folk til å interessere seg for det. Mange tenker på de store spørsmålene; Hvorfor vi er her? Er det noen mening med livet? Hvor kommer vi fra?, men har ikke hatt noe sted det oppleves naturlig å snakke om tro og tvil; verken i hjemmet, i vennegjengen eller på skolen.
Som kristne er vi ikke redd for at folk skal undersøke og lete etter sannheten.
Han forteller at mange etter hvert feier spørsmålene bort, og tenker at de er for store å ta stilling til. Derfor er det fint at nyateister drar frem spørsmålene.
– Som kristne er vi ikke redd for at folk skal undersøke og lete etter sannhet. For hvis folk oppriktig leter etter sannheten har de mulighet til å finne den. De har mulighet til å møte Jesus.
Relativistisk
Kleiven påpeker at nyateisime har blitt mindre populært de siste årene ettersom vi nå er i en mindre konfronterende kultur.
– Samfunnet vårt er mer relativistisk når det kommer til tro og religion. Vi vil ikke ta stilling til at noe er rett eller galt, sant eller usant for andre. Nyateister og kristne har i motsetning til denne kulturen til felles at begge tror det finnes en sannhet. Noe er verdt å tro på selv om det ikke er det mest komfortable eller det man ønsker.