Sliten og lei av å ta avgjørelser
Hvordan kan vi gjøre det lettere for oss selv å ta gode valg på gode måter, spør Marte i dagens jentesnakk.
Har du hørt om decision fatigue? Det hadde ikke jeg, men første gang jeg hørte ordet, gav det umiddelbart gjenklang i hverdagen min.
Decision fatigue, eller avgjørelsesutmattelse, handler om at vi blir slitne av å ta mange avgjørelser. Jeg har selv vanskelig for å bestemme meg, bruker mye tid på å tenke på ulike alternativer og utsetter mange valg så lenge jeg kan. Jeg tror ikke dette er noe som gjelder bare for jenter, men det aner meg at mange av oss er litt ekstra utsatt.
35.000 avgjørelser om dagen
Det sies at vi tar 35.000 avgjørelser hver dag. Selvfølgelig (og heldigvis) er ikke alle de avgjørelsene like viktige. De fleste handler om å gå til høyre eller venstre eller om du skal åpne munnen og si noe. Men det er også mer viktige og potensielt krevende valg som handler om hvilken skole du skal søke på, om du skal gjøre det slutt med kjæresten eller hva du skal gjøre for en venn som har det vanskelig.
Hjernen vår bruker mye energi på å ta både små og store valg, og jo mer sliten vi blir, desto dårligere avgjørelser tar vi. Det skjer for eksempel på butikken, når du er sulten og kommer til sjokoladen like før kassa.
Så, hvordan kan vi gjøre det litt lettere for oss selv å ta gode valg på gode måter?
Hjernen skaper vaner
Heldigvis er hjernen vår også veldig interessert i å finne måter å spare energi på, og en måte den gjør det er ved å benytte seg av vaner eller rutiner.
Det er skikkelig lurt å lage seg gode vaner for hvile, søvn, mat og felleskap med Gud og gode folk, for å ha overskudd til å velge riktig til og med når det går imot sunn fornuft.
Hjernen din har for eksempel laget en vane som heter å sykle. Derfor kan den slappe av og tenke på andre ting når du er på sykkeltur, i motsetning til en 5-åring som holder på å lære det, og faller av når noen roper på henne. Og du slipper å vurdere hver eneste kveld om du skal pusse tennene eller ikke – det er en vane. Når en vane eller rutine setter seg, kan hjernen gå i hvilemodus, og gjøremålene krever nesten ikke energi i det hele tatt.
Forslag til rutiner
Vaner, rutiner og rytmer blir dermed ikke et ork, slik de kanskje kan oppfattes. Rutinene gjør at du slipper å bruke tid og krefter på velge. Kan vi lage noen rutiner i hverdagen som hjelper oss å redusere de ubetydelige avgjørelsene, slik at vi får mer overskudd til de viktige?
Her kommer noen forslag som jeg har testet ut den siste tiden:
- Rydd klesskapet! Det er lettere å velge mellom 10 gensere enn 40. Vil du gjøre det skikkelig? Søk opp «Kapselgarderobe» og velg 30 plagg som du bruker en periode før du bytter. Færre valg, ryddig klesskap og dessuten blir det raskt miljøvennlig og økonomisk også. Eventuelt kan du legge frem klær for neste dag om kvelden, for å slippe å velge når du i tillegg er trøtt.
- Lag deg en morgenrutine. Lag en plan for hva du gjør og i hvilken rekkefølge og hold deg til den. Kanskje helt ned til hva du skal spise på brødskiva? Prøv det! Og se om starten på dagen blir litt lettere.
- Velg deg ut en ferdigskrevet bønn, sett en alarm på mobilen og be den til samme tidspunkt hver dag. Det er godt å ha en slik rutine på de dagene du ikke har lyst eller tid til å bruke tid med Gud.
- Ta pauser fra mobilen. Sosiale medier er fulle av reklame og invitasjoner til alt mulig. Gi deg selv en pause fra alle de avgjørelsene der inne, slik at du får plass til de litt større tankene.
Og til slutt: Som kristne er vi kalt til å elske de vi ikke liker og å be for de som behandler oss dårlig. Det krever sin kvinne å holde på med slike ting. Derfor tenker jeg det er skikkelig lurt å lage seg gode vaner for hvile, søvn, mat og felleskap med Gud og gode folk, for å ha overskudd til å velge riktig til og med når det går imot sunn fornuft.
Tips til videre lesing og lytting om gode vaner, valg, hjernen og bærekraftig kristenliv:
Bok: Kunsten å forme livet av Stian K. Aarebrot
Podcast: The Next Right Thing med Emily P. Freeman