Overgrep
Veldig mange barn og unge utsettes for overgrep. Hva kan vi gjøre når vi opplever eller hører om noe slikt?
Hver dag utsettes barn og unge i Norge for overgrep eller misbruk. Dette skjer selv om det finnes lover som skal beskytte. Overgrep skjer mot både gutter og jenter. Omkring 10-20 % av alle jenter og 5-10 % av alle gutter under 18 år i vestlige land har vært utsatt for overgrep før de fyller 18.
90 % av alle overgrep begås av menn. En tredjedel av overgrepene begås av personer under 18 år. Overgriperen kan være voksenpersoner som mor, far, lærer, leder på kristen ungdomsklubb, eller en annen person vi har tillitt til. Men også venner, søsken eller andre jevnaldrende kan være overgriper. I veldig mange tilfeller kjenner overgriper og offer hverandre fra før, men noen ganger er det en fremmed. Bare i år har 6000 barn og unge mellom 9 og 16 år opplevd overgrep etter at de har møtt noen de har chattet med på internett.
Hva er et overgrep?
Seksuelt misbruk eller overgrep er når noe blir gjort mot deg eller din kropp som du selv ikke ønsker. Alt fra sårende ord til berøring på steder du ikke ønsker er overgrep. Det kan også være at du mot din vilje må ta på andre personer, at noen kommer med grisete forslag om hva de vil gjøre med deg eller at noen tvinger deg til å se på porno. En overgriper vil med overtalelse, makt og trusler forsøke å bryte dine personlige grenser.
Samme hva overgriperen sier har ingen rett til å gjøre med deg og din kropp som du selv ikke vil. En annen person skal ikke få avgjøre hva som er greit eller ikke. Bare du kan avgjøre hvor dine grenser går. Personer som er til å stole på vil ikke utfordre disse grensene mot din vilje, det er det overgripere som gjør. Om overgriperen er populær eller har en viktig stilling kan ikke dette på noe som helst måte rettferdiggjøre hans oppførsel. Ingen skal få ha slik makt over andre.
Hva gjør jeg?
Hvis du har blitt misbrukt, trenger du noen å snakke med. Det kan være en venn, noen i familien eller noen andre du stoler på. Selv om det er vanskelig så er det viktig at du forteller noen om det vonde som har skjedd. Slike vonde opplevelser blir ikke borte ved å late som ingenting. Ved å fortrenge et overgrep kan du få et anstrengt forhold til alle mennesker, du vil til slutt ikke klare å stole på noen.
Hvordan vite?
Det er nesten umulig å se på en person at han eller hun er utsatt for overgrep. Ekspertene mener likevel det finnes noen signaler som tyder på overgrep. Det kan være plutselig forandring i oppførsel, humørsvingninger uten noen synlig grunn, konsentrasjonsproblemer, mye vondt i mage og hode, sex fokusert oppførsel, søvnproblemer eller spiseforstyrrelse. Ingen av disse symptomene trenger å være forårsaket av overgrep, men de kan altså være et signal. Man kan også være utsatt for overgrep uten å ha noen av disse symptomene.
Hva kan jeg gjøre for andre?
Mistenker du at en venn eller venninne har blitt utsatt for overgrep? Spør dem rett ut. Det er mye bedre for din venn at du bryr deg enn at ingen bryr seg. Synes du det er vanskelig å spørre? Tenk hvor vanskelig det er å fortelle uten at noen spør.
Skulle du komme i prat med en venn som har opplevd overgrep trenger du ikke være redd for å spørre. Men respekter et nei, og vis at du virkelig er til å stole på. Synes du det er vanskelig å vite hva du skal si, så husk at du ikke må si noe. I mange tilfeller er det nettopp stillhet sammen med noen som er mest til trøst. Et siste råd som må følges er: Lov aldri å holde det hemmelig. Du må fortelle det til noen som kan hjelpe vennen din.
Hjelpetelefon
Kirkens ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep
Tlf 23 22 79 30
SMS 478 14 066
Foto: Artwin på flickr.com
Sex & sånn
Sex og sånn er spalten hvor vi tar opp spørsmål rundt for eksempel seksualitet, forelskelse og forhold, på et bibelsk grunnlag.