Nettmobbing

Nettmobbing

Mange blir mobba på nett, derfor angår det deg.

Tema

Tema på iTro i mars er "Tabu".

Visste du at 70% av barn og unge i Norge enten har blitt, eller kjenner noen som har blitt mobba på nett? Microsoft og nasjonale nettvettmyndigheter har utført en undersøkelse om mobbing på nett.Undersøkelsen avslører også at Norge er verst i på nettmobbing i Europa.

Mobbing er ikke noe vi liker å snakke om. Det er ikke så kult å si fra om at man føler seg mobba. Hva om de ikke mente å mobbe? Hva om jeg bare er hårsår? Hva om det bare er sånn jeg må tåle?

Mobbing er ikke noe man må tåle

Det skal ikke  være sånn. Blir det tabu å si fra om at man blir mobba kan det bli greit å mobbe. Og det er det ikke. Og hva om de som mobba ikke mente det? Da er det bare enda viktigere at de finner ut at det oppleves sånn. Sannsynligvis er du ikke bare litt hårsår, og mobbing er ikke noe man «må tåle».

Vi lever på internett. Det er ikke nødvendigvis sånn at vi skiller på det som skjer på Facebook og det som skjer utenfor skjermene våre. Facebook har for eksempel virkeligheten vår. Ikke hele selvfølgelig, men en stor del av den. Det gjør også at mobbing på nettt, ikke «bare» er mobbing på nett. Det sårer like mye, om ikke mer.

På samme tid er det fortsatt lettere å si noe stygt på nett enn ansikt til ansikt. Og vi ser at nettavisene ofte skriver det de vil, om hvem de vil, så hvorfor kan ikke vi gjøre det samme? Hvordan aviser og blader omtaler folk er ikke vårt ansvar (så lenge vi ikke jobber der), men hva vi skriver og poster er vårt ansvar.

Jeg kan la være å slenge meg på med en "like" når andre mobber

Hva gjør vi?  Vi og jeg la være å mobbe andre. Jeg kan la være å si stygge ting om folk, jeg kan la være å dele videoer der noen kommer dårlig ut av det (selv om jeg ikke kjenner de engang), og jeg kan la være å slenge meg på med en "like" når andre mobber. Jeg kan til og med si fra når jeg ser at andre blir mobba. Og jeg kan si fra når jeg blir mobba.

Jeg kan også tenke meg om en ekstra gang før jeg slenger meg på sarkasmen og ironien. Er det noe sant i det jeg tuller med? Det er det jo ofte. Derfor det er så morsomt. Men det viktigste er ikke om det er morsomt eller ikke.

Og når jeg synes det er vanskelig å vite om noe kan kalles mobbing eller ikke, da er det en varsellampe at jeg i det hele tatt tenker den tanken.

I fjor høst  ble verden rysta av historien om Amanda. Tidligere iTro-redaktør Maria blogget om henne. Fikk vi den wakeup-callen det var? Jeg håper det.

Ill.foto:  Lightmash på flickr