Gud som sjef?

Gud som sjef?

Hvordan blir dagen din om du lar Gud være sjefen fra starten?

Andakt

Dagens andakt er skrevet av Aslak Ånestad. Aslak er 23 år, kommer fra Varhaug, og studerer nå teologi på Fjellhaug internasjonale Høgskole i Oslo.

Tenk deg at du har en sjef. Sjefen er en fantastisk mann. Han kan hjelpe deg med alt du vil slite med i løpet av en vanlig arbeidsdag, alle problemene kan du vise han.

Han vil ikke  alltid gjøre alt for deg, men han vil kunne vise deg hva og hvordan du kan løse det. Ikke minst gjør han dette med det som vi kan kalle verdens beste bruksanvisning. Ikke bare med løsninger, men fortellinger om andre, hvordan de fikk hjelp.

Du vil kanskje forsøke alene, gå litt lei og gi opp

Og med denne  sjefen kommer spørsmålet om hvordan du legger opp dagen. Vil du gå direkte i gang med dagen, og snart havne i vanskelige situasjoner og vanskelige valg? Da vil du kanskje forsøke litt alene, gå litt lei og gi opp. Så ville du kanskje gått til sjefen og klaget på slutten av dagen over hvor lite du hadde fått gjort og hvor vanskelig alt var.

Vi forstår vel kanskje at det hadde vært mye bedre og lettere å gå til sjefen med det samme. Dagen hadde blitt helt annerledes. Du hadde visst hva du skulle gjøre, og du hadde fått hjelp når du trengte. Og ikke minst kunne han hjulpet deg når du leste i instruksboken, så du faktisk kunne forstå mer.

Jeg tror en slik dag hadde blitt uendelig mye bedre enn den andre. Og jeg tror de fleste av enige med meg om dette garantert hadde vært en lur løsning.

Bibelenfungerersom en gigantisk bruksanvisning på livet

Men når vi  forstår at dette er et bilde som på mange måter fungerer på Gud, blir det plutselig mer utfordrende. For vi har på mange måter en Gud som vil fungere som en sjef for oss. Og han er faktisk en som kan være med å hjelpe deg med alt mulig. Hele dagen og med alle små og store ting.

Og om vi ikke alltid føler det slik, fungerer Bibelen som en gigantisk instruks eller bruksanvisning på livet. Det er ikke alt som står beskrevet nøyaktig, for eksempel å laste ned filmer. Men det står at vi ikke skal stjele. Og det står ikke nøyaktig hva du skal gjøre når livet gir motgang, men det står hvem vi kan søke for å finne trøst.

Men selv om vi forstår hvor genialt dette egentlig er, og hvor heldige vi er som kan ha en sjef som fungerer slik, så er det noe som skurrer. Selv oppfører jeg meg ofte som den forvirra arbeideren som går rundt hele dagen og prøver å få til noe selv. Og når dagen er ferdig, klager jeg og ber Gud om å hjelpe meg så jeg får til noe i morgen. Men neste dag gjør jeg akkurat det samme.

Jeg tror at du vil kjenne at dagen blir en helt annen enn før

Det jeg tror  det handler om er å begynne i riktig ende. Vi kan lese i Matt 6,33: «Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg.» Jeg gjør ofte det helt motsatte: Jeg søker først det jeg selv vil, og når det ikke går, kommer jeg krypende tilbake til Gud og ber han ordne det slik jeg vil. Og da blir det nok ofte feil.

Det handler ikke bare om de store tingene, og de vanskelige avgjørelsene. Det handler faktisk om hver dag, eller hverdagen om du vil. Begynn med Gud, med bønn og bibel, og ta så alt det andre i tillegg. Det er ikke alltid det er lurt og komme med altfor konkrete råd eller utfordringer, men nå tror jeg faktisk at jeg kan gjøre det.

Bønn

Gud, vi ber deg om å være vår sjef. Hjelp oss så vi kan slippe deg til når vi selv vil være sjef. La oss få selv tydeligere når du leder oss på din vei. Takk for at du vil være en del av vårt liv.

/div>

Forsøk om du kan få en rutine inn i ditt liv. Velg å bruk litt tid i bønn hver morgen. Finn deg et eller annet sted, der du kan få det til hver dag. Og legg det du skal gjøre den dagen frem for Gud. Og be om at han hjelper deg gjennom dagen, så du kan gjøre det han vil. Da er jeg sikker på at du vil se resultater. Og jeg tror at du selv vil kjenne
at dagen blir en helt annen enn før.