Minimalisme for kristne

Minimalisme for kristne

Gjennom å øve opp nøysomheten kan vi bli mer takknemlige for det vi har.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Ønsker du å lære mer om hvordan det å leve et minimalistisk liv kan se ut for en kristen? Sjekk ut disse bøkene: 

Ruthless elimination of hurry
Freedom of simplicity
Abundant simplicity
The more of less

Denne saken ble først publisert i september 2020.

Minimalismetrenden er i ferd med å bli allemannseie. Skandinavisk (minimalistisk) design, 10-item garderober og organisering i Marie Kondo-stil fyller feeden i sosiale medier.

Hvordan kan et minimalistisk liv se ut for oss kristne?

For ja – minimalismetanken har vært en viktig del av kristen tradisjon i århundrer. Nøysomhet og bærekraft har blitt løftet frem av munker, nonner og kristne tenkere. Jesus er vårt største forbilde, også i disse tingene. Bibelen advarer oss mot å stole på, og bruke for mye tid på penger og «jordisk gods.»

Minimalistisk grunnholdning

Vi lever i en verden der vi aldri får nok. Grunnproblemet er holdningen «hvis vi bare får mer, gjør mer, påvirker andre mer – da vil vi bli lykkelige.» En mer minimalistisk livsstil kan hjelpe oss å utfordre denne holdningen. 

Å nøye seg med mindre kan være lærerikt og givende for alle mennesker. Men, det er spesielt viktig for oss kristne å øve oss i nøysomhet. 

I Matteus 19 står det at det er vanskeligere for en rik å komme inn i himmelriket enn for en kamel å komme gjennom et nåløye. Ganske umulig altså. 

Jeg tror ikke dette nødvendigvis handler om beløpet du har i banken, men holdningen du har til dette beløpet. Hvordan du ser på eiendelene dine, tiden din, helsen din. Er det disse tingene som gir deg trygghet vil det være vanskelig å virkelig stole på Gud.

Er du fast bundet til det du har på jorda, er det vanskeligere å leve himmelvendt. 

Å øve opp den minimalistiske grunnholdningen kan gjøres gjennom svært praktiske handlinger i hverdagen. Gjennom å øve opp nøysomheten, og justere ned lysten på alt det som verden har å tilby, kan vi bli mer takknemlige for det vi har. Jeg tror også at vi vil bli mer åpne og oppmerksomme på hva Gud ønsker å gjøre gjennom oss. 

Her er noen tips til hvordan du kan øve deg i nøysomhet: 

1   Minimalisme – Ting

Bare ved å bo i Norge kvalifiserer vi som noen av de aller rikeste i verden. Visste du at dersom du har verdier over 2 200kr, så er du rikere enn halve verdens befolkning?

Luksus er hverdags for oss, vi driver forbrukersamfunnet. Vi har mye mer enn det vi trenger for å overleve. Vi er heldige, men holdningene våre til ting trenger også å bli utfordret. 

Den aller enkleste måten å trene nøysomhets-holdningen er gjennom å kutte ned på antall ting du omgir deg med. For hva er egentlig nødvendige ting, og hva er ekstra?

Dette ser veldig forskjellig ut for forskjellige mennesker. Noen vil kanskje dra minimalismen helt ut og prøve å klare seg med så lite ting som mulig, men vi kan øve oss mye bare ved å ha shoppestop en periode, eller gi bort noe av det vi har. 

Et relativt enkelt sted å begynne for de fleste av oss, er i klesskapet. Ettersom vi vet at klesindustrien er en av de aller verste i verden, både i et miljøperspektiv og med tanke på menneskerettigheter, så burde nok mange av oss ta et oppgjør med egne vaner. 

Det er vanskelig, jeg vet, men skatter i klesskapet er like fullt «skatter på jorden.»  Det er selvfølgelig helt lov å ha, og kjøpe klær man trenger (og noen man har lyst på), men hvem trenger egentlig 6 forskjellige vinterkåper, eller 10 par kule sneakers. 

2   Minimalisme – Tid

Er kalenderen din stappfull? Kjenner du at du allerede nå at du lengter etter neste ferie? Kanskje det er på tide å rydde litt. 

Leser du  evangeliene, legger du raskt merke til at Jesus tok seg god tid. Han så mennesker langs veien, stoppet opp og møtte deres behov. Han levde rett og slett et mye «tregere» liv enn oss, og satt av mye tid til bønn og stilletid sammen med Gud. Likevel kan man ikke akkurat kategorisere livet Hans som tregt eller kjedelig. 

Jesus hadde en helt spesiell livssituasjon, og din er ganske annerledes. Det er ikke sikkert du kan gjøre alt akkurat slik som Han gjorde det, men du kan i aller høyeste grad la deg inspirere. 

Sett av tid til det viktigste først (Stilletid, Bønn, Bibellesing og Felleskap) og øv deg på å kutte i de litt mer unødvendige tingene du fyller dagene dine med.

Noen ganger må du også kutte i ting som du liker å gjøre, for totalen blir for mye. Dette vil utfordre, det er så på tvers av kulturen du er oppvokst med, men det vil også gi deg en ny hvilepuls og rytme i livet. 

3   Minimalisme – Tale

En minimalistisk grunnholdning vil påvirke hva som betyr noe for oss. Det vil påvirke hva vi prater om. Forhåpentligvis vil det også påvirke hvor mye vi prater. 

Det finnes en overflod av stemmer vi kan lytte til, folk vil gi oppmuntring og tips. Vi deler og deler på sosiale medier, men mangler noen som lytter. Mangler de nære og gode vennskapene, det ærlige livet delt med hverandre.

Ensomheten blant unge i Norge har skutt i været under koronapandemien.

For å gjøre noe med dette må vi gjøre noe med måten vi kommuniserer på, hvordan vi prater sammen. Mange av oss må kanskje rett og slett prate MYE mindre om oss selv. 

Øv deg på å være en lyttende venn. Tenk gjennom en ekstra gang om den sykt spennende kommentaren egentlig er så spennende at du trenger å avbryte når noen andre snakker. Kvalitet over kvantitet – også i samtalene. For mange av oss er dette noe som virkelig utfordrer våre grunnholdninger. 

Jeg som trodde minimalisme-trenden handlet om stilrent interiør og dansk mote.

Jeg kjenner at jeg har mye å gå på når det kommer til å leve et liv i nøysomhet. Det er lett å bli litt demotivert. Jeg som trodde minimalisme-trenden handlet om stilrent interiør og dansk mote. 

Dette er ikke noe som kan fikses gjennom én stor ryddedag. Det er en prosess som starter i hodet, og i hjertet, og som fortsetter resten av livet. Godt er det. 

Vi har i overflod. Både penger, ting og tid. La oss bruke overfloden til noe godt, og ikke ende opp som materielle og emosjonelle hamstrere som har mer enn nok med oss selv. 

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Ønsker du å lære mer om hvordan det å leve et minimalistisk liv kan se ut for en kristen? Sjekk ut disse bøkene: 

Ruthless elimination of hurry
Freedom of simplicity
Abundant simplicity
The more of less

Denne saken ble først publisert i september 2020.