Jenter vs jenter

Jenter vs jenter

Du veit når alle jentene på skolen ender i en slåsskamp om kampen for tilværelsen. Det er ukultur det.

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk her på iTro. Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av.  Fra jente til jente.

Hilde Cecilie studerer Livssyn og Kommunikasjon på NLA Gimlekollen.

Noen ganger føler jeg vi lever i en verden hvor det er jenter vs jenter. I filmen “Mean Girls” (favorittfilm) er det et ekstremt eksempel på hva som kan skje når konkurranseinstinktet vårt tar over: Alle jentene på skolen endte opp i en slåsskamp – som dyr i kampen for overlevelse.

Selv om den scenen var ekstrem, kan vi kjenne oss igjen i alle intrigene som bygger opp til denne, kanskje spesielt i jentegjenger. Da tenker jeg både på baksnakkingen, hykleriet, hierarkiet, ekskludering, usunt utseendefokus og den generelle konkurransen om å “nå toppen”.

Når jeg ramser det opp slik er det fort gjort å distansere seg, siden det virker så voldsomt. Men er det ikke slik da? Det er så fort gjort å ekskludere hun ene venninnen som kan være “litt mye” til tider, eller fordi “hun prøver for hardt”. Og ikke minst baksnakke henne når man først har ekskludert henne.

Ukultur

Ved å gjøre dette, skaper man en egen kultur. Du har kanskje merket at i noen gjenger er det mer baksnakking, og i en annen gjeng er det kanskje mer utseendefokus og så videre. Dette handler om kulturen, eller rettere sagt ukulturen, som blir skapt i en gjeng. Denne blir en del av oss, og derfor vanskelig å få øye på.

Det er naturlig for oss å beskytte oss selv og å bry oss om oss selv. Problemet er når vi ser andre som konkurrenter og etterhvert som fiender. Da drives vi av frykt og har mindre plass til andre. (Nå er det ikke konkurranse i seg selv som er galt, for eksempel i idrett er den grunnleggende og gir mye glede.)

Men selv om det har blitt en kultur betyr det ikke at vi ikke har noe valg. Så, hva er alternativet, og hvordan kan vi trosse konkurransekulturen?

Å flytte fokus

Noe vi kan prøve er å velge å se andre som medmennesker, ikke konkurrenter. Å flytte fokus – prøve å se det gode i de rundt oss i stedet for å skulle vinne over dem. Dette er et valg vi stadig må ta nettopp fordi vi ikke alltid føler for det, og det faller oss ikke naturlig.

Som medmennesker bør vi oppmuntre hverandre, og her spiller ordene en enorm rolle. Kritiske ord kan virke som gift, mens gode ord bygger opp. Ofte glemmer vi noe så grunnleggende som å si takk. For meg har det vært nyttig å sette meg mål om å gi minst et kompliment til to personer daglig – som ikke handler om utseende. Dine handlinger vil også gjøre noe med dine holdninger til de rundt deg.

Sett andre høyere

I Paulus’ brev til Filipperne (2:3) oppfordres vi til å være “(…) ydmyke og sette andre høyere enn dere selv. Tenk ikke bare på deres beste, men også på de andres.”

Dette er nøyaktig det motsatte av konkurranse kulturen, hvor fokuset er at du skal vinne og de andre skal tape. I stedet for å bruke alle kreftene på å selv nå toppen, kan vi heller bruke kreftene på å bidra for andre, for fellesskapet.

Vi vokser alle på oppmuntring og støtte fra de rundt oss. Merk at å sette andre høyere enn oss selv ikke betyr å tenke dårlig om seg selv. Et sunt selvbilde er grunnleggende; hvor du vet du er elsket, tilgitt og er i Guds hånd.

“The essence of humility is not thinking less of yourself, it is thinking of yourself less.” -C.S. Lewis.

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk her på iTro. Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av.  Fra jente til jente.

Hilde Cecilie studerer Livssyn og Kommunikasjon på NLA Gimlekollen.