Hvordan smalltalke med ikke-kristne

Hvordan smalltalke med ikke-kristne

Det er ikke sikkert «hvilken bibelskole gikk du på?» fungerer like godt i alle settinger.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

På kristne arrangementer har man gjerne en del til felles med andre man møter. Hvis du treffer noen nye på en av festivalene på sommerstid, kan man alltids spørre om personen «gikk på Drottningborg, eller kanskje KVS Lyngdal? Da kjenner du kanskje den og den», og så videre.

Men om du er ny på et studium er det nok ikke like lett å få praten til å gå. Det kan også være utfordrende å avsløre at man er kristen, slik at man ender opp med å fortelle om bakgrunnen sin på en tåkete måte, for ikke å avsløre at man er kristen, men likevel ikke lyver, liksom.

Hva er det viktigste i livet ditt?

Hjelpen er her

Jeg skal servere dere noen punkter som kan være til hjelp, både til å få praten i gang, men også å få samtalen inn på mer dype emner – som jeg tror det er viktig at man som kristen ikke viker unna.

1. Populærkultur

Som jevnaldrende har man gjerne mange av de samme referansene rundt musikk, TV-serier og filmer. Det er langt ifra alt som er særlig oppbyggelig i dag, og om dere snakker om det som er aktuelt nå, så er det kanskje lurt å gjøre seg opp noen meninger på forhånd om hva du skal tenke om det.

2. Det du studerer

Dersom dere går på det samme studiet, har dere i hvert fall det til felles. Kanskje kan temaene fra noen av forelesningene bli nøkkelen for å knytte nye bånd?

3. Fritidsinteresser

For å få en pause fra skolefokuset, kan man spørre om hva de driver med ellers. Hva bruker de fritiden på? Og om spørsmålet blir sendt tilbake, har du muligheten til å fortelle at du er frivillig i kirken, eller leder for en konfirmantgruppe, eller hva det nå måtte være.

4. Skriver du med høyre eller venstre?

En av mine personlige favoritter. De fleste skriver med høyre, men noen gjør det med venstre. Kanskje du kan gjette på hvilken hånd vedkommende bruker for å skrive, og eventuelt bli forfjamset av et overraskende svar.

5. På dypet

Mange samtaler kan fort bli veldig platte, og etter en dag tenker man kanskje at det var mange intetsigende temaer, som ikke ga så mye. Det kan være ukonvensjonelt og uforventet, men det kan være givende å forsøke å ta opp noen mer dype temaer.

Hva er det viktigste i livet ditt? Hva gir deg mening? Og ikke minst: hvordan har du det?

Et spørsmål som viser at du bryr deg, og det husker de kanskje på en gang de skulle trenge det.

6. Vær deg selv

Ikke legg skjul på hvem du er, hva du tror på og hvor du kommer fra. Hverdagen blir fort mer krevende om man skal spille en annen person enn den man egentlig er.

7. Be

Jeg vil oppfordre deg til å be for studiekameratene dine, spesielt de du synes det er vanskelig å forholde seg til. Det kan være med på å forandre situasjonen, og ikke minst synet ditt på dine medelever.

Priscilla Du Preez

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.