Den vanskelige kjærligheten

Den vanskelige kjærligheten

Som kristne er man kalt til å "elske din neste som seg selv" og man skal tilgi og "vende det andre kinnet til." Det er ikke rart at dette kan bli vanskelig.

Kjærlighet er noe alle trenger. Forskning viser at mennesker ikke klarer seg uten. Vi har vel alle kjent på at det kan være vanskelig å uttrykke sin kjærlighet overfor noen man er glad i. Derfor er det ikke så rart at det blir vanskeligere å vise kjærlighet til mennesker, som etter egen mening, ikke har fortjent det. Du tenker kanskje; «Det er vanskelig nok å si; jeg er glad i deg, mamma.»

Kjærlighet som en belønning

Vi lever i et konsekvens-samfunn. For å få noe, må man gjøre seg fortjent til det. Man blir fortalt fra man er liten at man skal få belønning for å oppføre seg bra, og straff som konsekvens av en dårlig handling. Men hvor er nåden i det?

Som kristne er man kalt til å «elske din neste som seg selv» og man skal tilgi og «vende det andre kinnet til». Det er ikke rart at dette kan bli vanskelig. Derfor er viktig å snakke om hvordan man skal vise kjærlighet, og spesielt til de man selv mener ikke har fortjent det. 

Bibelen er tydelig. «Elsk deres fiender» (Luk 6,35), «Elsk hverandre inderlig av hjertet» (1 Pet 1,22) «Tenk ikke ut ondt mot hverandre i hjertene» (Sak 8,17)

Bibelen er full av ufortjent kjærlighet

Man skal vise vise kjærlighet og søke Gud. Ved å bli fylt med Den Hellige Ånd og å motta åndens frukter blir man fylt av egenskaper som blant annet utholdenhet. I Galaterne 6,9 står det «la oss ikke bli trette mens vi gjør det gode. Når tiden er inne, skal vi høste, bare vi ikke gir opp.» 

Jeg er sikker på at Gud har vært frustrert på oss alle. Men likevel velger han å gi oss nåderik og ufortjent kjærlighet. Det er et valg han har tatt. Slik ønsker jeg å leve.

I Ordspråkene 17,17 står det: «en venn elsker alltid», men hva er egentlig å elske? Å elske noen er ikke nødvendigvis en følelse. Det er summen av alle valgene man tar. Jesus sier i Johannes 15,12 «Dette er mitt bud at dere skal elske hverandre, likesom jeg har elsket dere.»

Jeg er sikker på at Gud har vært frustrert på oss alle. Men likevel velger han å gi oss nåderik og ufortjent kjærlighet. Det er et valg han har tatt. Slik ønsker jeg å leve. 

Jesus tok straffen

Da Jesus skulle bli dømt til døden tok han ufortjent plassen til Barabbas. Han var en morder, hykler og tyv, og kan være et symbol på deg og meg. Jesus ble hengt på korset og drept for oss. 

Du kan spørre deg selv; hvem må jeg velge å vise kjærlighet? Dette er helt konkret. Det er et valg man kan velge å ta hver eneste dag, på lik linje med valget om å følge Jesus.

Det kan ta tid å venne seg til tanken. Å gi noen ett smil eller ett vennlig blikk kan være en fin start. Strekk ut en hånd, vis vennlighet og respekt. Vær en venn, også for de som har ett annet utgangspunkt enn deg selv. Det kommer du langt med, alltid. 

Lightstock