Gud vil ha oss med til stille områder hvor vi kan være alene og hvile i hans kjærlighet

Gud vil ha oss med til stille områder hvor vi kan være alene og hvile i hans kjærlighet

Hva er egentlig en retreat og hvorfor bør jeg oppleve det?

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Se på deg selv i en travel hverdag. Stress, kjas og mas. Konstant piping fra telefoner og pc-skjermer. Lite overskudd og lite tid til overs.

Så drar du på retreat. Her kommer mennesker i alle aldre for å få et pusterom fra den ellers travle hverdagen. Med et program som gir tid til hvile, stilletid og bønn, sørger lederne for at du får akkurat det du trenger. Men hva er egentlig en retreat?

Trekke seg tilbake

Retreat betyr å trekke seg tilbake. Hensikten med et retreatsted er å skape et rom for stillhet og ro. Ifølge SNL er en retreat i religiøs språkbruk “det å trekke seg tilbake fra sine daglige gjøremål én eller flere dager for å få bedre anledning til bønn, meditasjon og konsentrasjon”.

Gud søker fellesskap med oss mennesker, og han vil at vi skal bli oppmerksomme på han og lytte til det han har å si.

Målet for retreaten er møtet mellom deg og Gud.

Alle retreater er forskjellige, men fellesnevneren er stillhet. Den vanligste formen for retreat i Norge er den som er utviklet på flere retreatsenter og som ofte preges av to hovedelementer: “Stillhet og en fast dagsrytme”. Dagsrytmen kan blant annet bestå av morgenbønn, stilletid for deg selv, stille måltider med rolig musikk og kveldsbønn på kvelden.

Vente på Herren

Målet for retreaten er møtet mellom deg og Gud.

Et bibelvers som jeg ble spesielt glad i etter å ha vært på retreat er Klagesangene 3,26. Der står det: “Det er godt å være stille og vente på hjelp fra Herren”.

I hverdagen er det lett å glemme å slå opp Bibelen eller man kan føle at man ikke har tid til Gud. Når det er vanskelig å lese i Bibelen i 15 minutt er det kjempelett å scrolle på telefonen i 30 min.

Å ikke ha mulighet til å gå med hodet ned i skjerm gjorde at hodet ble mer skjerpet.

Retreat kan være en drahjelp som hjelper oss til å komme inn i gode rutiner samtidig som den lærer oss viktigheten av stilletid med Gud og oss selv.

Mer oppmerksom

Når man er på retreat tenker man på en annen måte. Du blir mer oppmerksom. Å ikke ha mulighet til å gå med hodet ned i skjerm gjorde at hodet ble mer skjerpet.

Landskapet fikk en ny form og jeg la plutselig mer merke til de vakre snølagte trærne.

Retreat gjør noe med en, og det er godt for enhver som trenger noen dager med stillhet og avkobling, gåturer i nydelige omgivelser med forfriskende luft og et fellesskap preget av raushet og varme.

Trekk deg tilbake med Gud

Vær åpen for å lytte til det Gud har å si til deg. Bruk tid i bønn og i Bibelen. Det kan hende du synes stillhet i begynnelsen er rart og ubehagelig. Da er det godt å vite at det alltid er et lederteam som er klar for å snakke og som vil gi deg veiledning og gode råd gjennom dagene dine på retreat.

Til slutt vil jeg dra frem et bibelvers som er sentralt på retreat, men som man også kan bruke som hjelp til å sette seg ned hjemme i den hektiske hverdagen.

“Kom med til et ensomt sted, hvor vi kan være alene, og hvil litt”.
Markus 6,31

Gud vil ha oss med til stille områder hvor vi kan være alene, be og hvile i hans fang og enorme kjærlighet. Det er trygt og godt å tenke på.

Lightstock

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.