Fin, sexy og kjent

Fin, sexy og kjent

Mange bygger sin identitet på bekreftelse, status og utseende. Men det er ikke det som holder i lengden.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne saken ble originalt publisert i det svenske ungdomsmagasinet Insidan. Den er oversatt og publisert med tillatelse.

I Sverige kan en bli kjendis eller YouTube-fenomen over natten. I sosiale medier følger vi andre og blir fulgt, kommenterer og får kommentarer, samtidig som hver og en reklamesnutt får oss til å lengte etter den siste moten. Hvordan kan vi som kristne forholde oss til det ideal om skjønnhet og kjendisjaget som en lever etter i Sverige i 2016?

Skjønnhetsideal

Det finnes mange skjønnhetsideal i vårt samfunn. Ett ideal er å være tynn, et annet å ha former, et tredje er å ha bra muskler. Et fjerde ideal er å aldri be om unnskyldning for sin kropp uten å være stolt av den på alle måter. Et femte ideal sier at man skal kle seg moteriktig, et sjette sier at du viser at du ikke følger strømmen om du har din egen klesstil – så lenge det er kreativt nok.

Sexy-ideal

Det er også er ideal å være sexy. Men ordet ”sexy”, sammen med ord som ”hot” eller ”lekker” brukes om mange andre ting enn sex; det kan være om mat, klær, om kroppsidealer og kroppsspråk, om innredning eller sjokolade – ja, om det meste som noen vil at noen andre skal se på og tenke ”det der vil jeg ha!! Eller ”sånn vil jeg også se ut!”.

Og om vi tenker over det eller ikke, så påvirkes vi mer eller mindre av slike ideal.

Idealet vi viser frem

Sosiale medier har åpnet opp for muligheter for fremvisning av ideal og en ny type kjendiser. Jeg tenker på alle selfier, på morsomme memeer og søte bilder av kattunger, på alle som viser frem deler av sine liv og det de er gode på, det være seg sport, mote, politikk, meninger, reiser eller kreativitet. Det er ganske tydelig at vi er følgere.

Vi følger dem som viser frem et ideal som vi synes er beundringsverdig. Hvem som helst kan være kjendis i liten eller stor skala, så lenge man har mange nok følgere. Men ofte er vi ikke bare følgere, vi har også følgere. Det bli som er helt system av å få bekreftelse og gi bekreftelse.

Hvem følger du? Hvem følger deg? Hvor gir du bekreftelse? Og hvor får du bekreftelse?

Ikke feil

Så hvordan kan en som kristen forholde seg til alt dette? Jeg vil begynne med å poengtere at jeg ikke mener det er feil å følge visse skjønnhetsideal og lengte etter ting. Jeg mener heller ikke at man skal unnvike sosiale medier eller bli lei seg for at en har følgere på Instagram – virkelig ikke!

Det finnes så mye inspirasjon og motivasjon en kan få, ting en kan beundre og morsomme ting å le av, kontakt med mennesker en aldri treffer ellers, også videre også videre. Og det er jo bra!

.. men sunt og usunt

Men alt er ikke bare bra. Det finnes mye som er usunt når det kommer til skjønnhets- og kjendisfokuset. Et sunt strev etter å dele noe av seg selv med andre, risikerer å forvandles til et usunt bekreftelsesjag.

Kanskje det kan kjennes som om en lever en løgn, når en viser frem en vakker utside, men gjemmer en sår innside. Det er umulig å leve opp til alle ideal som stilles fremfor oss av samfunnet og andre rundt omkring.

Og endatil så kjemper vi. Men å bygge sin egen identitet på å være ”Fin, sexy og kjent” holder aldri i lengden. Det er ikke feil å streve etter et ideal, men det blir feil når en setter sin lit til hva en lykkes i å prestere og til hvordan en ser ut i sine egne og andre menneskers øyne.

Guds ideal

Det ene som varer i lengden er å sette sin lit til Gud. Ingenting annet i verden kan fylle vår tomhet som Guds kjærlighet kan. Gud forandres ikke, og han kjærlighet til deg og meg forandres ikke. Han står fast, uansett hva du selg og andre synes om deg. Guds ideal er veldig annerledes enn samfunnets ideal!

Han ser HVEM du er, og ikke hva du viser frem. Og det han ser når han ser deg er sitt helt egen og aldeles elskede barn (Gal 3:26), derfor har Jesus dødd og stått opp igjen for din skyld. Hva slags mening finnes det da i å søke bekreftelse hos andre?

Jeg mener, hva er det å være kjendis når du er kjent av Gud (1 Kos 8:3)? Gud bryr seg ikke om hvordan du kler deg, for han har kledd deg i Kristus (Gal 3:27). Og derfor er du like verdifull både når du lykkes og når du mislykkes. Når du mislykkes finnes det også tilgivelse.

Derfor er mitt beste råd dette: i en tid der vi er følgere, følg Jesus! Jesus er hva Sverige trenger i 2017.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne saken ble originalt publisert i det svenske ungdomsmagasinet Insidan. Den er oversatt og publisert med tillatelse.