Er Jesus herre over alt eller en terapeutisk butler?

Er Jesus herre over alt eller en terapeutisk butler?

– En dreining i unges forståelse av Gud kan føre til at vi blir herre i vårt eget rike, og Gud vår hoffnarr, sier Daniel Rydland Bjåen.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

I en ærlig samtale med et ungt menneske, oppsummerte personen Jesus på denne måten: «Jesus er vår magiske ånd som alltid vil være et lys for meg, og lede meg inn til et lykkelig sted hvor jeg føler meg bra».

Moralistisk terapeutisk deisme

Det har skjedd et ideologisk og åndelig skifte av unges forståelse av Gud, som har dreiet seg mer mot en moralistisk terapeutisk deistisk retning.

  • Troen på Jesus er blitt moralistisk – å være en snill og god person.
  • Troen er blitt terapeutisk – et middel mot målet om å føle seg bra.
  • Troen er blitt deistisk – Gud eksisterer, men involverer seg ikke i våre liv med mindre vi ønsker det.

Gud er blitt nedgradert fra konge til butler og inspirerer oss i beste fall til å være god med hverandre. Vi blir herre i vårt rike, og Gud vår hoffnarr.

Det at Jesus er Herre og konge, impliserer både at Han er herre i våre liv, og at våre valg blir tatt i tråd med Jesus sine motiver for mennesker og verden.

La Jesus være Herre i livet

Det som skiller bibelforankret lydighet fra atferdsforankret lydighet er vår motivasjon og Den hellige ånd.

Vi kan bli drevet av en mangelfull forestilling om at vi kan arbeide for å behage Gud og fortjene frelse, eller vi kan handle som en respons fra nåden og Guds frelse for oss.

Men Jesus inviterer oss inn til hans rike, hvor Han er Herre. Derfor, hvilke endringer kan vi ta for oss for å la Jesus være Herre i våre liv?

  1. Mer fokus på Jesus og hans lære

Jesus var en fantastisk lærer. Han hadde disipler som hadde et ønske om å bli mer lik Jesus. Ved å bruke tid med Jesus i Bibelen og lære hans måte å leve på, kan vi få se og erfare hvordan Jesus faktisk brukte sin tid, hvordan han organiserte sine dager og hvilken livsrytme han hadde.

2. Mer fokus på Guds store fortelling

Bibelen er ikke en bok, men et bibliotek av bøker. Alle bøkene står i relasjon til hverandre og bidrar inn på sitt vis i den store fortellingen om Gud i relasjon til mennesker. Fra skapelsen, til syndefallet, til israelsfolket, dommerne, kongene og profetene, til Jesus, og til den nye Eden med en by rundt.

3. Mer fokus på himmel her og nå

Guds misjon for denne verden er å bringe frelse, fornyelse og gjenopprettelse gjennom Guds folk, kirken, og ut til vår verden og våre omgivelser. Vi frelses fra noe, men samtidig til noe. Fra synd til aktiv deltakelse og partnerskap i det Gud gjør her og nå i dag. Uten Gud kan vi ikke, men uten oss vil ikke Gud. Om han vil, så gjør han det gjerne selv, men han har valgt å gjøre det gjennom oss.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.