”Elske og ære”
– Bare i gamle dager?
Lørdag slo jeg opp avisen og der leste jeg om et par som hadde vært gift i over 70 år, og feiret Jernbryllup. Et vennskap, ekteskap og fellesskap så sterkt som jern. Er det mulig? Det som slo meg i reportasjen var at det de snakket mest om var vennskap og gode samtaler. De var flinke til å snakke sammen. De lovet i 1939 at de skulle elske og ære hverandre livet ut, og det har de snart gjort. Og for dem også, begynte det med å være kjærester.
Kjærestetiden er begynnelsen på det som kan bli noe forpliktende og livslangt. Men skal man først begynne med å ”elske og ære” når man gifter seg, eller er det noe som er lurt å tenke på i et forhold også? Og hva betyr dette ”elske og ære” egentlig?
Det innebærer trang til å være nær
”Elske” er et stort og dypt ord. Det er et ord man ikke bare slenger rundt seg til alt og alle. Det er fint. Fint at det finnes ord man kan forbeholde til noen få. Å elske noen innebærer mer enn å være glad i. Det innebærer trang til å være nær, lengsel når man er fra hverandre og ønske om alt godt for den andre. Noen vil kanskje også si at man opplever lyst til å beskytte den andre. Fra farer, fra vonde ting, og fra det som kan dra dere fra hverandre.
Men hvordan vet man sikkert at man virkelig elsker noen? Tidlig i et forhold tror jeg faktisk ikke det er så lett å vite. Da er følelsene gjerne altoppslukende, sterke og kanskje litt forvirrende. I den tiden er det ikke så lett å skille hva som er hva. Men når de mest stormende følelsene har funnet litt roligere vann, er det lettere å se hva det er man har sammen. Om det er ”bare” en forelskelse, eller om det er noe mer. Spennende!
Du setter den andre først
”Ære” da? Hva er det? Jeg tenker at når man ærer noen så ønsker man å løfte den andre opp. Ikke sette den andre i et dårlig lys for eksempel. Ikke avsløre hemmeligheter som den andre har fortalt. Det handler om respekt rett og slett. Når du ærer noen, så forholder du deg til de grensene vedkommende har satt for seg selv. Dersom kjæresten din og du har snakket sammen om hva som er greit og ikke greit å gjøre når dere er alene, så ærer du den andre ved å ikke prøve strekke de grensene! Samme hvor lyst du selv har i situasjonen. Du setter den andre først.
Slik kan man ære hverandre også etter at et forhold har tatt slutt. Man vet da at man har respektert hverandre, man vil ikke snakke nedlatende om hverandre, og det som var mellom dere, blir der.
Og ”elske og ære” i 70 år, går det an? Ja, det gjør faktisk det! Lykke til!
Temaet i februar er Elske.