Usynlig tid

Usynlig tid

Hva gjør du når du gjør «ingenting»?

Har du noen gang spurt noen hva de gjorde i går, og så fått til svar: «ingenting»? Det har jeg, og jeg har sikkert gitt det samme, lite utfyllende, svaret selv. For fakta er jo at vi aldri gjør «ingenting», da vi absolutt alltid gjør noe.

Min oppfatning er at det er vanligere for gutter enn for jenter å «gjøre ingenting». Og av de guttene som har fortalt meg hva deres «ingenting» er, så svarer de aller fleste at de har spilt data (eller andre konsollspill). Det er ofte snakk om ulike spill, alt fra fredelige Fifa 2011 til det noe mer voldelige «Call of Duty: Black Ops». Hvor lenge de har spilt varierer også veldig mye, alt fra 0,5 til 12 timer.

quot;Ikke uvanlig å bruke over 20 timer i uken på dataspill

Statistikk fra 2009  viser at ca. 70% av alle landets 15-årige gutter spiller data hver dag (tallet for jentene er omtrent halvparten, 35%). Det er også gjort undersøkelser som viser at de samme 15-åringene bruker mellom 2-3 timer i snitt hver gang de spiller data.

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men det er altså ikke uvanlig å bruke over 20 timer i uken på dataspill. Og så må vi huske på at de tallene vi har sett på er gjennomsnittstall, så det er helt sikkert mange som bruker 30-40 timer i uka foran skjermen med et eller annet spill. Er det greit? Er det uproblematisk å bruke like mye tid på spill, som en vanlig voksen person bruker på jobben i løpet av en uke?

Hva vil du bli husket for?

I Bibelen kan  vi lese at livet vårt egentlig er veldig kort. Enten vi får leve 20, 50, 70 eller 100 år på jorden, så sammenlignes dette livet med en blomst som viser seg en kort stund, før den visner (Jesaja 40,6-8). Du har bare et slikt kort liv og du vil aldri få timene og dagene du lever tilbake igjen. Da er det viktig å gjøre mest mulig ut av det livet du har fått! Hva vil du bli husket for? Hvilken person vil du være? Hva ønsker du å tenke tilbake på? Hvilken betydning vil du ha for andre mennesker?

Tilbake til skjermen.  Hvorfor svarer mange at de har gjort «ingenting» når de har brukt 30 timer av en uke på dataspilling? Kan det være fordi det faktisk er sant? For hva sitter du egentlig igjen med når de 30 verdifulle timene av ditt liv er forbi for alltid?

PS! Jeg sier ikke at det nødvendigvis er galt å spille data, men jeg tror vi alle har godt av å tenke gjennom hvor mye av den verdifulle tiden vår som blir brukt opp foran både data og tv-skjermen.

Ill.foto:  HckySo på flickr.com

 

En lørdag i måneden blir det guttesnakk, da med Håvard Østhus her på iTro.

Like ofteblir det jentesnakk.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre jentesnakk eller Håvard om kan du sende en epost til iTro@nlm.nosetter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!