Bortkommen i mediejungelen

Bortkommen i mediejungelen

Utfordringen min ligger ikke i hva jeg bruker tiden på, men hva jeg ender opp med å ikke bruke tiden på.

Tema

Tema for iTro i juni er «Media».

I det siste har jeg måtte fundere litt over min egen tidsbruk når det kommer til medier. Hvor mye tid bruker jeg egentlig på å sitte godt tilbakelent mot palmene (les sofaputer) i den store mediejungelen, mens jeg leser, ser, og hører?

Jeg går på  oppdagelsesferd i det sammenflettete virvaret av lianer, mens jeg stopper opp litt her og der, og tar en titt på vegetasjonen og det andre spennende som finnes på skogbunnen eller oppe i trærne. Og så, plutselig, før jeg vet ordet av det, har det gått mange timer i jungelen og sola er alt på vei ned. Jeg føler meg litt bortkommen, og er ikke helt sikker på hvordan jeg skal finne veien ut igjen. Ok, flåsete jungelbilde – men du skjønner poenget.

Uansett hvor kjekt det er med gode medier, så går tiden jeg bruker på dette på bekostning av andre ting

Det er mange  fine ting med medier og deres enorme rekkevidde; vi får større kunnskap om verden rundt oss, vi kan kommunisere med mennesker langt borte, vi kan bestille togbillett på nsb.no og vi kan se Youtube-snutter til øynene er firkantete. Jeg tror allikevel vi skal tenke litt igjennom hva vi velger å bruke tid på.

For min egen del tror jeg ikke at hovedproblemet ligger i hva jeg bruker tiden på, men hva jeg ender opp med å ikke bruke tiden på. For uansett hvor kjekt det er med gode medier, det være film, nettaviser (eller noe så uortodoks som papirutgaven), så går tiden jeg bruker på dette på bekostning av andre ting.

For eksempel: om morgenen er det første jeg gjør (etter å ha vært på do selvsagt) å sjekke facebook, VG og mailen. Jeg har jo også naturligvis tenkt å lese dagens bibelord, men på underfundig vis blir det ikke tid til dette mellom oppvåkning, nettavis og skole, og jeg utsetter det hele til kvelden. Men da er det jo VM på tv (!), og jeg ender opp med å glemme hele bibelleseprosjektet.

Tall viser at vi som er unge i dag vil bruke10 år foran ulike skjermer fra vi er 15 til 55 år

Tall fra Statistisk Sentralbyrå  viser at vi som er unge i dag bruker i gjennomsnitt seks timer foran ulike skjermer hver dag, noe som tilsvarer ¼ av døgnet, og som igjen blir 10 år fra en er 15 til 55 år (kilde: Ungdom og medier). Hva er god tidsbruk, hva er dårlig tidsbruk, hva er sunt, usunt, osv? Jeg tror ikke jeg skal komme med en fasit (jeg har nemlig ingen fasit), men jeg vil komme med noen spørsmål vi kan stille oss selv for å kanskje bli mer bevisste på om vi har et ok forhold til medier og tidsbruk.

  • Hvor mye tid bruker jeg på medier (facebook, instagram, tv, nettet osv) hver dag?
  • Hvor mye tid bruker jeg på venner, familie og andre mennesker hver dag?
  • Hvor mye tid bruker jeg på bibellesning og bønn hver dag?
  • Hva går tiden jeg bruker på ulike medier, mest på bekostning av?
  • Hvis jeg skulle brukt tiden min annerledes, hva ville jeg ønsket å bruke den på?
  • Er jeg bevisst hva jeg bruker tiden min på?
  • Hvordan påvirker det jeg leser, ser og hører, mitt syn på Gud, mennesker, og meg selv?

Jeg tror at  ved å spørre oss selv noen slike enkle spørsmål, kan vi bli mer bevisste vår egen tidsbruk og hvordan vi ønsker å bruke tiden vi har. Kanskje det å bruke for mye tid på medier ikke er et problem for deg (kjempebra!), men hvis det er det, så vit at vi er flere som har gått oss bort i mediejungelen, og at vi kan hjelpe hverandre til å finne veien ut.

Illustrasjonsfoto:  Seth Radar / flickr.com