Alternativ messe

Alternativ messe

Kari har vært på Alternativ messe, men så ingen alternativer til Jesus.

Tema

Tema på i iTro i desember er Alternativ.

For noen uker tilbake befant jeg meg på Lillestrøm, jeg var med en litt forvirret gjeng fra skolen. Vi skulle på «Alternativ messe». På forhånd hadde vi forsøkt å forberede oss på hva om kunne vente oss, men for å være ærlig: Det er veldig vanskelig å skulle tune seg inn på «krystall-healing», «latter-yoga» og sjansen til å «få snakke med dyr på den andre siden».

Vel fremme kommer  vi inn i varemessehallen og innser at det er veldig… rolig! Den så jeg ikke komme. Mine forventninger om søkende mennesker på randen av sammenbrudd? De fant jeg ikke. Menneskene her hadde en hvilepuls jeg ikke har sett så mange andre steder. Muligens det er spill for galleriet, men da spiller de rollene sine godt. Likevel ble det en urolig stemning; Hundrevis av tilbud. Unaturlige handlinger og hendelser. Alt er relativt. «Det er flere svar på det samme spørsmålet» var beskrivelsen av denne messen.

Midt i altmylderet – ­hvor var Jesus? Han som er veien,sannhetenog livet?

Jeg studerer religion  og samfunnsfag. Og særlig i løpet av det siste året har jeg fått pensum som virkelig har utfordret meg. Spørsmål som angår min tro og mine spørsmål om hvordan jeg skal leve, tenke og handle. Det er så mange alternativer bare innenfor tolkning av Bibelen, for eksempel. Og her stod jeg på Lillestrøm, og følte at ordet «alternativt» fikk en vannvittig utvidet betydning.

Plutselig var det så mange andre livssyn som jeg måtte ta stilling til. Nye spørsmål. Hvis de er så sikre -hvordan kan jeg være sikker på at det jeg tror er rett? Kan jeg sitte med sannheten, og samtidig kunne si «du må gjerne mene at din overbevisning er sannheten». Da er plutselig ingenting sant. Altså… disse alternativene tulla med hodet mitt.

Midt i alt  mylderet ­hvor var Jesus? Han som er veien,sannhetenog livet.

Jeg måtte ut fra hallen. Ikke fordi det er feil å være der – jeg er overbevist om at vi skal være i verden. Men det er noe med det å ikke bliavverden. Hele dette semesteret satte et punktum denne regntunge formiddagen: Jeg har forstått at det er mye tolkninger, ulike meninger om oversettelse fra grunnteksten, rett og galt, andre religioner, ånder og engler. Men jeg hadde behov for å finne den ene riktige, ekte, sanne. Han er så komplisert at tankrekkene ikke strekker til, mensom også er enkel og rett frem.

Alle disse alternativene, som i det lange løp ikke er noe alternativ, tok av mitt Jesus-budsjett

Jesus. Finnes det  egentlig et fullverdig alternativ til han? Nei. Max Lucado skriver i boken sin «Nærmere enn du aner» at Gud er nær nok til at du kan ta på han og sterk nok til at du kan stole på Ham.

Hantålerat du lurer og stiller spørsmål. Hvis man lukker ører, sinn og seg selv for de vanskelige spørsmålene som alle disse alternativene tvinger frem, da går man rundt i de samme tankebanene og får ikke utfordring. For min del blir jeg skjerpet og gjort klar overhvorforjeg tror når jeg møter alternativer. Jeg må finne ut hvorfor jeg tror, både for meg selv og i møte med folk som ikke tror det samme som jeg.

Man kan si  at jeg følte meg som en Maria. I Lukas 10 er det beskrevet en dame som har behov for å sitte nær Jesus, som har behov for å høre hva han har å si. Alt annet kan være en stund, alle gjøremål og ting som man skal fikse på egenhånd. Alternativet var å stresse sammen med søsteren sin. Vaske, ordne, styre og stelle. Men da hadde det gått på tidsbudsjettet sammen med Jesus.

Der var jeg, den dagen i Lillestrøm. Jeg hadde behov for å være sammen med Jesus. Alle disse alternativene, som i det lange løp ikke er noe alternativ, tok av mitt «Jesus-budsjett».

Ill.foto:  tokyosucks på flickr

____________________________________________________________________