8 gode grunner til å velge offentlig VGS

8 gode grunner til å velge offentlig VGS

Står du foran et vanskelig valg om hvilken skole du skal velge? Her er noen gode argumenter for å velge offentlig VGS.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Videregående skole. Første gang du velger skole og linje selv. Mulighetene er mange.

Er du kristen har du kanskje hørt om de mange kristne VGS som dekker vårt ganske land. Kristne lærere, kristne medelever, kristne aktiviteter etc. Spørsmålet blir da: Finnes det noen verdige argumenter for å velge offentlig VGS når de kristne skolene står i kø for å ta deg imot?

Jo, da. Uten tvil!

Kristen på offentlig vgs.

Selv gikk jeg på offentlig VGS som kristen. Jeg var den eneste kristne i klassen. Jesus var for de andre bare en kar de hadde hørt om på skolen. Skummelt? Tja, til tider. Meningsfullt? JA!

Hadde jeg byttet til en kristen VGS hvis jeg kunne velge om igjen? Aldri. Offentlig VGS ga meg så mye verdifullt. Her er noen gode argumenter for at du bør vurdere det samme:

Flesteparten av dem hadde aldri kjent en kristen før de ble kjent med meg

1. Du får venner som ikke er kristne

Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig – og gøy – det er å ha ikke-kristne venner. Bibelen kaller oss til å leve i verden som lys for Jesus. Tenk for en gratismulighet du har til å peke på Jesus!

De fleste ikke-kristne jeg kjenner er ikke dømmende. De er nysgjerrige. Og fantastiske mennesker. Flesteparten av dem hadde aldri kjent en kristen før de ble kjent med meg. Gjennom deg kan de kanskje endelig få sjansen til å gjøre noe med nysgjerrigheten sin. Ikke se på det som en trussel – se på det som en gave.

2. Du får sjansen til å vise tro gjennom handling

Ord er virkningsfullt, men å se omvendte liv leve for noe annet enn seg selv, det kan ingen argumentere imot. Dette skjer sjeldent med «bare» en ordveksling eller ved gateevangelisering, eller ved enkeltmøter.

Men oftest skjer det når man ser mennesker til stadighet leve for noe annet, til stadighet strekke seg etter noe mer, til stadighet ta valg og omtale andre med godhet som ikke er av verden.

Dette skjer når vi lever i verden, og vitner for verden med fulle liv at for meg er det noe annet som har 1. plass. Selvsagt er ikke alle på kristen VGS kristne, men det er likevel annerledes.

3. Du trenger ikke å forlate det kristne miljøet hjemme

Dette argumentet gjelder mest for deg som vurderer internatskole. Jeg er utrolig glad for at mange av de eldre guttene i ungdomslaget mitt valgte en lokal VGS. Forbildene mine var dermed tilstede i minst tre år til og ledet an i ungdomsarbeidet jeg hadde så kjært.

Når det gjelder de kristne på min alder – takk Gud for at de ikke dro fra meg i en sårbar alder. I stedet kunne vi sammen være lys på hjemstedet vårt. Har du kristne venner som fortsatt skal bo hjemme?

I møte med andre blir man kjent med seg selv

4. Du møter andre som ikke er enige med deg

I første omgang kan dette virke unødvendig å hoppe inn i. Men la meg forklare et uvurderlig fortrinn du kan sitte igjen med. De fleste som blir bevart i troen kjennetegnes nemlig (blant annet) ved at de har kjennskap til troen sin, og kjenner til hva andre tror på.

Hvordan kjenne til andres tro bedre enn å leve blant de andre? I møte med andre blir man kjent med seg selv.

5. Ingen av oss kristne følte oss mobba for troa

Jeg og andre jeg har snakket med var ganske tydelige på at vi var kristne. Vi følte oss aldri mobba for det. Folk respekterte oss, og flere møtte oss med nysgjerrighet. Finnes det noe bedre grunnlag for en god prat? Det leder meg til det neste argumentet:

6. Terskelen for å prate om tro senkes blant de som ikke tror

De fleste nordmenn synes det er kleint å prate om tro. Men tro meg – nesten alle ønsker å snakke om det. Som kristen er du enormt interessant å prate med for mange medelever. For alle ønsker å finne en mening med livet. Ikke nøl med å dele av deg selv, for da vil andre dele tilbake. Det er sånn vi mennesker fungerer.

7. Overgangen til jobb eller høyere studier kan bli lettere.

Øvelse gjør mester. Øv på å omgås ikke-troende på offentlig VGS så har du tonnevis med erfaring videre i livet.

8. Du gjør deg selv mer avhengig av Herren

Da jeg gikk på VGS, da trengte jeg Gud. Jeg opplevde ofte å stå alene og at det kunne være tøft. Det gjorde at jeg trengte Gud, og jeg var avhengig av fellesskap med brødre og søstre. Ved å gå offentlig VGS setter du deg selv i en slik posisjon. Ironisk nok er det ofte i denne posisjonen at det er enklest å være frimodig.

En venn av meg opplevde at klassekameratene hans begynte å be før hver prøve og hver utfordring i livet, fordi han fikk minne dem om hans tro. En av dem ble også en kristen. Tenk for en spennende posisjon å sette seg inn i! Og Gud har lyst til å bruke akkurat deg. Ikke tvil på det.

Ta en runde med deg selv

Jeg må innrømme at tiden min på offentlig VGS gjorde at jeg falt i blant. Russetiden ble en godt brisen periode. Men det ble for meg et bilde på at jeg selv trenger Jesus. Hver dag, hele livet.

Ta en runde med deg selv og be om at Gud vil vise deg hvor du skal gå på VGS. Kanskje blir det offentlig, kanskje blir det privat.

Ett tips vil jeg gi deg uansett valg: Ta et år på bibelskole etterpå.

 

Ingvild Amalie Stavran

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.