5 nøkler og triks for å få et bedre år

5 nøkler og triks for å få et bedre år

På det stadiet du befinner deg på i livet er du trolig blitt klar over dine svakheter og dårlige vaner.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Timessa Lynn Leonard er 25 år gammel. Hun vokste opp på snølagte præriesletter, men lever nå på vestkysten i Canada. Noe av det hun liker best er sterk kaffe, ferske blomster og Instagram.

Denne saken ble originalt publisert i Relevant Magazine . Den er oversatt til norsk av iTro med tillatelse.

På det stadiet du befinner deg på i livet er du trolig blitt klar over dine svakheter og dårlige vaner. Kanskje har du forsøkt å gjøre noe med det, men bare falt rett tilbake i dem. Du er ikke alene.

Dersom du tror på arvesynd, så vet du også at vi alle er arvelig syke. Men uten håp er vi ikke – selve poenget med evangeliet. Gud virker i våre liv, selv når vi ikke klarer å se det.

I dette livet har vi egentlig bare to valg: Å være en syk person som nekter å motta behandling, eller en person som er på bedringens vei. Å komme seg på bedringens vei og holde seg der, er å aktivt søke etter kuren mot vår egen selvutslettelse. Det er å anerkjenne alt arbeidet som gjenstår i oss. En nøkkel til å bli en lykkeligere og sunnere person er enkelt og greit å bli mer bevisst på seg selv.

Sunne, glade mennesker er nemlig ikke perfekte, men daglig gjør de sitt for å bli bedre enn det de har vært til nå. De lever med en overbevisning om synd, med et ydmykt hjerte og med en glede grunnlagt i nåde. En måte å jobbe med seg selv på er å lære seg nye, bedre vaner og holdninger. Og nyttår er jo perfekt når en skal implementere nye vaner.

1. Gå hjemmefra uten mobilen på deg

Sånn bokstavelig talt! Ikke «flymodus» eller «stillemodus». Prøv å legge den igjen hjemme.

Merkelig nok har det menneskelige behovet for kontakt, gjort oss avhengige av en maskin. De fleste av oss kan ikke stå i kø i 30 sekunder uten å sjekke e-posten eller de sosiale mediene. Vårt behov for å konstant være i kontakt er ofte det som fjerner oss fra våre omgivelser og gjør oss mer usikre når vi føler oss ensomme.

Men det å være alene er ikke et bevis på at noen ikke har verdi. Og det å være konstant pålogget betyr ikke nødvendigvis at våre fotavtrykk på verden rundt oss øker. Særlig kristne må huske at våre mobiltelefoner ikke er våre livliner – det er det bønnen som er.

2. Ta imot ros med et simpelt «takk»

Særlig i kirker er det en kultur for falsk ydmykhet. Mange ser på det å anerkjenne oppnåelser som usunn stolthet og at det er selvopphøyende. Men å ta imot ros gjør deg ikke stolt.

Alle søker vi desperat etter bekreftelser (#selfie), men når vi mottar ros så avviser vi det. Vi er raskt ute med å avkrefte det som blir sagt, men gir et raskt, overfladisk kompliment tilbake. Æsj! Ingen liker å bli avvist når de genuint forsøker å oppmuntre deg. Og de ønsker heller ingen billige «retur-komplimenter».

Slutt med å behandle andre mennesker som løgnere, når de sier noe godt om deg. La deg selv føle deg bekreftet. Si et enkelt lite «takk». Du vil bli overrasket over hvor godt det føles når du på samme tid får andre til å føle seg verdsatt i tillegg. Det er også med på å nedkjempe de løgnene vi forteller oss selv om hvem vi er.

3. Gå rett til roten av en konflikt

Har du noen gang trigget av noe tilsynelatende trivielt eller tilfeldig? Havner du i krangler om ting du aldri visste at du brydde deg om?

I stedet for å skylde på den andre personen eller situasjonen som trigget deg, gå heller direkte til roten av problemet. Det «virkelige» problemet er oftest ikke det en endte opp med å krangle om i utgangspunktet. De fleste av oss har sår fra fortiden som har fått oss til å tro på en løgn eller negativ idé om oss selv. Vi lever våre liv med dette tankegodset forholdsvis velbegravd, frem til noen eller noe plutselig graver rundt i såret. Plutselig blir vi overrumplet av en frykt eller av sår vi har forsøkt å glatte over.

Å bruke tid på å reflektere over følelsene våre og roten til dem gjør oss mer bevisste på hva vi virkelig er så rasende over, i stedet for at vi ender opp med å la det gå ut over en situasjon eller en person. Det er en mye mer effektiv måte å tilnærme seg konflikt på.

4. Vær villig til å innrømme feil

Ingen liker en person som hele tiden kommer med unnskyldninger. Å ikke innrømme at du tar feil, gjør på ingen måte at du får mer rett. «Å gjøre feil er å være menneske». Dersom du aldri ser at du tar feil, er det på tide å avtale med en god venn om at han/hun skal si i fra neste gang.

Det ligger mye kraft i det å være villig til å innrømme at en gjorde feil eller at en ikke hadde godt nok faktagrunnlag. Det er en måte for deg selv å vise for andre at din verdi ikke står og faller på din egen (ikke akkurat) ufeilbarlige natur.

«Det er guddommelig å tilgi» er et uttrykk som har mye for seg. Det speiler at den sanne tilgivelse er den vi er blir tilbudt av Gud, men også viktigheten av tilgivelse i våre egne liv. Og med dette lander vi på det som har med skyld å gjøre. Vi vil alltid gjøre og ta feil, og ta feil. Friheten finner vi i tilgivelsen. Men tilgivelsen kan bare bli mottatt etter at vi har innrømmet skyld.

5. Gi slipp på skylden og skammen

Ikke gjenta dine feil og klamre deg ikke fast til dem. Som kristne inviteres vi til å ta synd og skyld til korset – og la det bli der. Likevel er det mange kristne som er for navlebeskuende til å gi slipp på deres selvfordømmelse. Selv når de står ved korsets fot.

Sann tro er å vende om og forstå at du er tilgitt – og handle som om du faktisk er det. Bibelen sier aldri at vi skal vende om og gå rundt og ha dårlig samvittighet en viss periode. Men vi er ikke vår egen eller andres dommer, så det er ikke sunt å tro at vi kan avgjøre vår egen rettferdighet.

Å forstå at vi ikke har all makt, er en god indikator på ydmykhet. Det gjør det igjen enklere for oss å finne glede på tross av våre mangler.

Livet går kun i en retning, nemlig fremover. Måtte du oppleve et nytt år fullt av muligheter, fritt for de usikre følelsene som hindrer deg i å leve et lykkelig og sunt liv.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Timessa Lynn Leonard er 25 år gammel. Hun vokste opp på snølagte præriesletter, men lever nå på vestkysten i Canada. Noe av det hun liker best er sterk kaffe, ferske blomster og Instagram.

Denne saken ble originalt publisert i Relevant Magazine . Den er oversatt til norsk av iTro med tillatelse.