– Pass på å prioritere de tingene som gir deg påfyll

– Pass på å prioritere de tingene som gir deg påfyll

Ramona Monslaup liker ikke å gjøre prioriteringer, men har funnet noen praktiske tips som hjelper henne med å finne ut hva som virkelig er viktig.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Jeg hater å prioritere.

Helt ærlig, det er noe av det verste jeg vet.

Ikke den type prioritering som handler om å velge nugattiskiven over osteskiven. Ikke de der «velg det du liker best»-prioriteringene. De er helt ok. Men når det er så mange viktige ting at man må velge bort noe, selv om man egentlig vil gjøre alt, det hater jeg.

Travle dager

Det er så mange ting jeg er glad i å gjøre. Jeg vil gå på bibelgrupper, møter, lovsangskvelder og morsomme sosiale ting. Det er mange viktige ting, flere steder der jeg har ansvar. Og så kommer alle de tilfeldige tingene, sånt som bare dukker opp. Det er ofte det morsomste. I tillegg vil jeg trene, jobbe og gjøre skolearbeid.

Kjenn hva Gud har gitt deg et hjerte for

Det ender fort opp med å bli ganske mye.

Jeg hører ofte: «Det handler jo bare om å prioritere», men det trenger ikke være «bare bare». Hva skjer når alt flyter over? Når du og jeg har tatt på oss så mye ansvar at vi rett og slett ikke rekker å gjøre alt? Eller kanskje rekker vi det, men alt blir bare halvveis?

Hvordan må vi da prioritere?

Livet tilhører Gud

Et utgangspunkt som kristen er at hele livet tilhører Gud. Det er enkelt å se at man tjener Gud på street-mission eller i lovsangsteamet. Men det er lett å glemme at vi først og fremst tjener Gud i hverdagen. Som bror, venn, barnebarn, elev eller ansatt. Det er disse rollene som er ditt første kall. Lovprisning er nemlig ikke bare å synge, det er å gjøre leksene skikkelig, å arbeide godt og å tjene de rundt seg.

Glem ikke gleden i å tjene Gud

Her er noen praktiske tips:
  1. Sett deg ned og se over alt du er forpliktet til å gjøre i løpet av en uke.
  2. Vurder om du vanligvis har tid til å gjøre det du først og fremst er forpliktet til:
    • Bibel/bønn
    • Dine roller i hverdagen
  3. Sjekk med Gud hva han vil du skal prioritere:
    • Be over det
    • Kjenn hva Gud har gitt deg et hjerte for.
    • Pass på å prioritere de tingene som gir deg påfyll! Enten det er jogging eller sosialt, ikke kutt ned på det som gir deg energi. Enhver arbeider er verd sin lønn, å bare gi, men aldri få, er ikke bærekraftig.
  4. Hva står igjen og kan nedprioriteres?
  5. Si nei til det som blir for mye.

Gleden i å tjene Gud

Glem ikke at Gud ikke trenger at du gjør noe. Det er stor forskjell på å arbeide for Guds rike, og å arbeide fordi du tror Gud ikke klarer ting uten deg eller for å fortjene hans nåde. Det første kommer av frelsesfryd, men det andre fører til et strevsomt liv.

Men! Glem ikke gleden i å tjene Gud. Det er det du er skapt for! Vær ikke redd for å gi av din tid og energi, men trekk deg tilbake når det blir for mye. Si frimodig JA eller frimodig NEI, ikke gjør ting halvhjertet! (Matt 5:37)

Til slutt er en knallgod huskeregel:

«Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så vil dere få alt det andre i tillegg.» (Matteus 6:33)

Lightstock

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.