3 tips for å takle irriterende ulikheter i forholdet

3 tips for å takle irriterende ulikheter i forholdet

Snakk sammen om fremtiden, forventninger og hva som er viktig for dere i forholdet. 

Sex og sånt

Sex og sånn er spalten hvor vi tar opp spørsmål rundt for eksempel seksualitet, forelskelse og forhold, på et bibelsk grunnlag.

Selv om det er fint å være to, byr livet alltid på utfordringer – også i kjæresterelasjonen og ekteskapet. Er det håp for relasjonen selv om dere til tider er irriterende forskjellige?

Svaret er, som du kanskje gjetter, JA.

Begge ordtakene, «like barn leker best» og «opposites attract», stemmer. For mange er det en kombinasjon av disse som har gjort at akkurat de to har falt for hverandre. 

Det er faktisk slik at det er egenskaper og personlighetstrekk som skiller seg fra dine egne du lettest legger merke til. Disse egenskapene kan gjøre den andre sjarmerende og spennende. Man får utfylle hverandre. De samme egenskapene kan derimot også være de du irriterer deg grønn av senere i forholdet.

(Derfor er gresset sjelden grønnere på den andre siden. Du vil alltid finne noe som irriterer deg hos den du bruker mye tid med, den som betyr mye for deg.) 

Samme grunnverdier og ønsker for livet gir trygghet i forholdet. Derfor er også likhet viktig. Selv om man kan bygge et sterkt ekteskap selv om man ser ulikt på de store tingene, er det mye enklere dersom man tenker likt om temaer som tro og familie.

Men selv om man har de samme grunnverdiene, kan man være uenige og krangle. Noen ganger om store ting, men aller oftest om ting som er blåst ut av proposjoner.

Tipsene for å takle irriterende ulikheter høres enkle ut, men krever stor innsats.

3 tips for å takle ulikheter i et forhold: 

Prat om det:

Sett ord på, prat om de tingene dere er uenige om. Har dere totalt forskjellige personligheter? Ta en personlighetstest sammen og prat om hva dere trenger av den andre, og hvorfor dere kan reagere som dere gjør i forskjellige situasjoner. Snakk om barndom, forholdet til familien, tro og tvil.

Noen ulikheter virker som større hinder når man tenker på dem alene enn om man snakker høyt om dem.

Sett deg i den andres situasjon:

I ekteskapet er det ikke lenger dine behov som alltid er førsteprioritet. Begge skal sette den andre først. Det betyr ikke at du skal legge bort alle dine egne behov eller interesser, men at du må velge å sette deg selv i den andres situasjon. Selv de gangene du virkelig mener at du har rett og den andre har feil.

Det betyr også at du må tenke på hva som gjør den andre glad, og strekke deg for å vise at du bryr deg om dem – med deres kjærlighetsspråk, ikke ditt.

(Vet du ikke hva kjærlighetsspråk er, så bør du google.) 

Inngå kompromiss:

Selv om det er viktig å sette forholdet først, så skal du selvfølgelig også fortsatt være deg selv og ha egne interesser og meninger om hvordan ting bør være. Begge må gi og ta, og den perfekte måten å gjøre dette på er gjennom kompromiss.Kanskje den ene er mye ryddigere enn den andre, eller den ene ekstremt spontan mens den andre liker å ha ting planlagt lang tid i forveien?

Da må begge strekke seg for den andre. Den rotete må rydde litt mer, den ryddige må tåle at det er litt mer rotete enn idealet. Den spontane kan ikke invitere folk på besøk hver dag, men den som elsker planlegging må tåle at det kan skje en gang av og til.

Snakk sammen om hvordan dere kan lage gode kompromiss. 

 

Noen ganger vil det bli større konflikter, men disse trenger faktisk ikke å komme så ofte. Som oftest er det små ting som akkumuleres som gir mest konflikt, og den typen krangler er det mulig å trene seg på å unngå. Det kan man øve på allerede før man gifter seg.

Snakk sammen om fremtiden, forventninger og hva som er viktig for dere i forholdet. 

Sex og sånt

Sex og sånn er spalten hvor vi tar opp spørsmål rundt for eksempel seksualitet, forelskelse og forhold, på et bibelsk grunnlag.