Skal en bibel se ubrukt eller megabrukt ut? Dette sier organisasjonene.

Skal en bibel se ubrukt eller megabrukt ut? Dette sier organisasjonene.

Det finnes like stort mangfold blant bibler som blant folk.

Tips & triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og diskuterer gjerne mer eller mindre viktige temaer knyttet til kristen tro.

I denne saken møter du representanter fra Misjonssambandet og Normisjon.

Noen er veldig forsiktig med sin bibel, mens andre har bibler som ser slitne og godt brukte ut. Noen legger inn mange ark her og der, mens andre holder selv en markeringstusj godt på avstand. Hva er det riktige her? Det er det store spørsmålet.

Selv om det tilsynelatende kanskje ikke er den viktigste debatten man kan ha om Bibelen, er det likevel interessant å grave litt i hvordan vi bruker Bibelen i dag, rent praktisk.

Jeg har levd på begge sider

I store deler av min ungdomstid brukte jeg nesten bare bibelappen. Den fysiske boka var jeg veldig forsiktig med, og jeg verken markerte vers, noterte i margen eller bøyde permen særlig mye – for å ikke få unødvendige bruksmerker på den.

Rotebibelen ga meg en ny start

Et møte med en meget godt brukt bibel sommeren 2021 inspirerte meg til å prøve det ut selv. En rotebibel, som det het. Da jeg startet på bibelskole, begynte jeg å notere og markere mye, og legge inn ark med tilleggsinformasjon både her og der.

En ny start

Rotebibelen ga meg en ny start i bibellesningen, hvor jeg kunne anvende og behandle det jeg leste, mens jeg leste. Notatene i margen minner meg på hvilke tanker jeg har tenkt før, som jeg kan bygge videre på neste gang jeg åpner den sida.

Jeg bestemte meg for å grave dypere inn i denne viktige debatten, og tok kontakt med flere av de største kristne organisasjonene her i landet. Misjonssambandet og Normisjon ga meg svar.

Hva sier organisasjonene?

Espen Ottosen, informasjonsleder i Misjonssambandet:

– Hvordan ser din bibel ut?

– I hverdagen bruker jeg mye appen You Version, men den fysiske versjonen som jeg nå bruker er såpass ny, at den fremstår ganske pent behandlet. Jeg har nok streket under noen nøkkelord og noen vers her og der, og det pleier gjerne å ligge et prekenmanus eller to inni.

– Det er jo en bruksbok, legger han til.

– Hva tenker du om dem som behandler en bibel på en helt annerledes måte enn deg selv?

– Det forholder jeg meg ganske avslappet til. Men jeg vet at det finnes kristne som synes det er helt uhørt å legge en bibel på gulvet eller på bakken, så det prøver jeg å huske når jeg er på reise.

Normisjon:

Fra Normisjon har jeg fått svar fra både en eldre og en yngre representant.

Svein Granerud, rådgiver i Normisjon, forteller at han har en svært slitt bibel, men at det skjules av et skinnomslag han fikk i Mali for mange år siden.

– En misjonær så at jeg hadde en slitt bibel, og spurte om jeg ville la en ung gutt som hadde gått på bibelskole, lage et skinnomslag til Bibelen min. Det sa jeg selvfølgelig ja til. Han tjente noen slanter, og jeg har fortsatt et slitesterkt bibelomslag laget av en geit fra Mali.

– Hva tenker du om dem som behandler en bibel på en helt annerledes måte enn deg selv?

– Der er jeg ganske raus. Det som betyr noe, er at Bibelen brukes!

Aldri notert

Inga Lill Nyvoll er kommunikasjonsrådgiver i Normisjon. På utsiden er bibelen hennes noe rufsete fordi den har vært med så mange steder. Og når den åpnes, faller minneverdige notislapper og bilder ut.

Men hun har aldri turt å notere i den.

– Hvorfor?

–  Jeg vet ikke helt hvorfor. Jeg tror jeg er redd for å gå glipp av noe hvis jeg understreker litt, men ikke alt. Da ser jeg bare det som er understreket. Men jeg elsker når jeg ser andre ha bibler full av farger og skriblerier.

Hun legger til:

– Jeg tror også at hvordan Bibelen vår ser ut sier noe om personligheten vår. Det hadde vært gøy om det var en sånn «ice breaker» folk brukte på første date. «Hvordan ser Bibelen din ut egentlig?»

Inga Lill synes også det er interessant at vi har hver vår måte å bruke Bibelen på, på samme måte som vi ber og bruker tid med Gud på ulikt vis.

Det viktigste

Alle jeg har pratet med, pekte også på at det viktigste ikke er hvordan Bibelen brukes, men at den brukes. Og det sier jeg meg enig i.

Hvordan ser din bibel ut?

Ole Johan Bredvei Hvarnes

Tips & triks

Vi i iTro har omsorg for hele deg, og diskuterer gjerne mer eller mindre viktige temaer knyttet til kristen tro.

I denne saken møter du representanter fra Misjonssambandet og Normisjon.