Levende Tro Basic: DET HANDLER IKKE OM MEG

Levende Tro Basic: DET HANDLER IKKE OM MEG

Dette er det første bibelgruppeopplegget i serien «Jeg tror jeg tror». Hva er det å tro?

Levende Tro Basic: Jeg tror jeg tror

Levende Tro Basic: JEG TROR JEG TROR er iTros andre bibelgruppeopplegg for alderen 13+.

Det finnes også syv andre LEVENDE TRO-hefter for alderen 16+.

Du kan bestille hefter til din bibelgruppe (20 kr/stk) HER, eller du finner alt gratis her på iTro.

  1. Takk og be for samlingen.
  2. Les bibelteksten. Skriv gjerne ned det du lurer på mens du hører den lest.
  3. Les teksten under høyt i fellesskap.
  4. Snakk sammen om spørsmålene nederst.
  5. Del bønneemner og be for hverandre.
  6. Repeter samlingen helt kort til slutt med punktene under «Hva kan vi lære»

Bibeltekstene:

«Jesus svarte: ´Dette er den gjerning Gud vil dere skal gjøre: Tro på ham som Gud har sendt.´» Joh 6,29.

«For av nåde er dere frelst, ved tro. Det er ikke deres eget verk, men Guds gave.» Ef 2,8

Hva er tro?

Hva skal til for å kalle seg kristen? Det handler om tro. En kristen tror på Jesus. Hva betyr egentlig det?

Å tro på Jesus kan fort høres ut som noe som handler om meg. Hvordan skal det føles for meg å tro på Jesus? Er tro en inderlig, varm, intens følelse av å være sikker på noe?

Jeg tror vi ofte tenker sånn. At å tro på Jesus skal føles på en bestemt måte. Men det er ikke dét det handler om. Og det handler faktisk ikke om deg og meg. Hva tror du på? Tror du at tirsdag kommer etter mandag? Tror du at sola går ned når dagen er over? Tror du at det som ser ut som sjokolade smaker godt? Tror du at noen er glad i deg? Erfaringene våre, det vi ser og kjenner og opplever, det gjør at vi får tillit til hvordan ting er.

Jeg vet at det kommer julemarsipan i butikkene rett etter høstferien, og jeg vet at Cola smaker Cola. Jeg stoler på at det er sånn fordi jeg har sett og smakt det. Noen ganger gjør jeg ting ut ifra det jeg tror på også. Jeg har tillit til at stolen ved bordet holder når jeg skal sette meg, derfor setter jeg meg uten å tenke så mye over det. Jeg stoler på stolen, for den har aldri svikta meg før. Jeg handler i tro.

Å tro på er det samme som å ha tillit til. Derfor kan vi si: Kristne er sånne som har tillit til Jesus. Hva betyr det? Vi kan omformulere: Kristne er sånne som tror at Jesus er den han sier at han er.

Hvem er Jesus?

Bibelen viser oss hvem Jesus er. I de fire evangeliene i Det nye testamentet – Matteus, Markus, Lukas og Johannes – der møter vi Jesus. Vi leser om livet hans, fra fødsel til død og oppstandelse fra døden, og at han reiste opp til himmelen igjen på Kristi himmelfartsdag.

Det står mye om hva Jesus gjorde og sa. Han underviste om Gud og Guds rike, helbredet mange mennesker og var sammen med de som var utstøtt i samfunnet. Vi trenger ikke lure på hva som var viktig for Jesus eller hva han ville lære oss. Evangeliene viser oss hvem Jesus er, og det hjelper oss til å finne svar på spørsmålet om tro.

Er du en som tror på Jesus? Det spørsmålet kan det kanskje være vanskelig å svare på uten å bli kjent med ham først. Når du vet hvordan han er, da vet du om du kan stole på ham.

Disiplene, som fulgte Jesus og levde helt tett på ham, fikk det samme spørsmålet. Hvem tror dere at jeg er? Du er Messias, sa de. Du er frelseren vår, du er Gud. De hadde sett og hørt Jesus i tre år. De visste hvem han var og at de kunne stole på ham. Det fikk store konsekvenser for livene deres.

Etter at Jesus reiste opp til himmelen igjen, ble disiplene de første misjonærene – som fortalte videre om Jesus til mange andre mennesker. Nesten alle disiplene ble drept fordi de fortalte andre om Jesus. De trodde på Jesus, og var villige til å dø for det. Så viktig var han for dem, for de visste hvem han var. De kjente ham og visste at han snakket sant.

Tillit til Jesus

Men du og jeg da, vi som ikke har gått sammen med Jesus, hva skal vi tro? Vi kan begynne med å lese i evangeliene og bli kjent med Jesus der. Vi kan be til Gud om at han må vise seg for oss og skape tro inni oss, slik at vi kan si: Ja, vi tror at Jesus er den han sier at han er, og vi stoler på at det som står i Bibelen er sant.

For det å tro handler ikke om følelser. Det handler om å ha tillit til Jesus, og den tilliten får vi ved å bli kjent med ham.

Noen ganger kan vi føle at troen vår er stor og sterk, andre ganger kjennes den liten og svak, og kanskje tviler vi også på om det faktisk kan være sant det som står i Bibelen.

Da er det godt å vite at det ikke handler om deg og meg, men om Jesus. Og hvis Jesus er Jesus, da blir ikke han mer eller mindre sann, mer eller mindre Gud, ut ifra om jeg føler at jeg tror på han eller ikke. Gud er den samme uansett. Jesus er den samme uansett.

Gud vil at vi skal vite at han finnes. Vi kan ikke se ham akkurat her og nå, men han har gitt oss Bibelen som forteller oss om ham. Gud vil også at vi skal vite at han elsker oss, at han vil redde oss fra alt det onde, og at Jesus er Gud. Han vil at vi skal tro på alt det som står i Bibelen om hvem Jesus er.

Spørsmål

  1. Hva er det første du tenker på etter å ha lest dette?
  2. Hvordan vil du svare på spørsmålet med dine egne ord: Hva er det å tro på Jesus?
  3. Vet du om noen ting Jesus sa og gjorde? Skriv dem ned.
  4. Tror du at det er sant at det skjedde? Hvis ikke: Hva skal til for at du skal tro på det?

En bønn du kan be

Gud, hvis du finnes – vis meg det. Gi meg tro på deg. Vis meg at jeg trenger deg, og gi meg tillit til at du er det jeg trenger.

Hva kan vi lære?

Hva er det å tro?

Å tro på Jesus er å stole på, eller ha tillit til, at han er den han sier at han er. Tro handler ikke om følelser, men om å bli kjent med Jesus, hvem han er og hva han sier. Det finner vi best svar på i evangeliene i Bibelen.

 

Simon Berg

Levende Tro Basic: Jeg tror jeg tror

Levende Tro Basic: JEG TROR JEG TROR er iTros andre bibelgruppeopplegg for alderen 13+.

Det finnes også syv andre LEVENDE TRO-hefter for alderen 16+.

Du kan bestille hefter til din bibelgruppe (20 kr/stk) HER, eller du finner alt gratis her på iTro.