Kona til Kain 1

Kona til Kain 1

Det korte og enkele svaret på spørsmålet er: Vi vet ikke.

1. mos 4, 14 » Se, du har i dag drevet meg ut av landet, og jeg må skjule meg for ditt åsyn. Jeg blir en flyktning og en vandrer på jorden, og det vil gå slik med meg at hvem som helst som finner meg, kommer til å slå meg i hjel.»

Hvem er det som kunne slå Kain i hjel når han var sønnen til de første menneskene på jorda? Og hvor traff han konen sin, som nevnes i vers 17?

Hei
Du stiller noen veldig vanskelige spørsmål. Det kort og enkelt svar på dine spørsmål er: vi vet ikke… Men jeg regner med at dette ikke er helt hva du håper på.

Når det gjelder spørsmålet om hvem som kunne slå Kain i hjel, har dette forundret mange i og med at det ikke passer med resten av historien. Noen har ment at det må ha funnes andre mennesker, mens andre har hatt andre ”løsninger”. Viss vi leser 1 Mos 5:3-4, ser vi at Adam levde en god stund og fikk sannsynligvis en haug med barn. Så sannsynligvis var det etter hvert en god del mennesker. Problemet er at rekkefølgen i teksten tilsier at Kain må ha vært alene på ett eller annet tidspunkt, og dette passer ikke så godt sammen med 4:15.

Det at Kain er redd , må bety at de han fryktet visste om drapet. Derfor må disse på en eller annen måte være nær nok til å kunne vite. Om dette er et bevis på at de andre var søsken av Kain, vet vi ganske enkelt ikke.

I lys av det jeg har nevnt ovenfor, synes jeg spørsmålet med Kains kone er litt lettere å få til å stemme. Det er ingenting i rekkefølgen på begivenhetene som utelukker muligheten for at Kains kone også var hans søster (altså et barn av Adam og Eva). Det som begrenser oss der er spørsmålet om innavl. Rent biologisk er dette derfor et problem.

Men samtidig må vi huske på at problemet med innavl er at søsken ofte har de samme defektene og mutasjonene på cellene. Derfor, viss søsken får barn sammen, vil disse defektene og mutasjonene blir forsterket i neste ledd. Til slutt kan resultatet bli ganske ille… Men viss vi skal holde oss innenfor tekstens rammer, leser vi i kapittel 1:31 at det Gud hadde skapt var ”overmåte godt”. Viss vi forutsetter at Adam og Eva ikke hadde mutasjoner og defekter på cellene sine, er ikke innavl biologisk problematisk.

Av Knut Kåre Kirkholm

Ill.foto: Oberazzi on flickr.com

Svaret er skrevet av Knut Kåre Kirkholm.

Lurer du på noe? Flere Spørsmål & Svar finner du under Påfyll.

Vil du sende inn et spørsmål gjør du det under Kontakt Oss.

Wikipedia skriver:
Kain er en person som omtales i Bibelen som sønnen til Adam og Eva. Han er mest kjent for å ha drept broren sin, Abel. Historien forteller oss at begge brødrene ofret til Gud, men Gud så Abels offer som et bedre et, grunnet Kains avindssyke. Dette gjorde at Kain ble så misunnelig at han slo broren sin ihjel, og ble bannlyst av Gud. Kain måtte gå resten av sitt liv i ørkenen, men på grunn av at han var redd for å bli drept av personer på veien, ga Gud han et merke som skulle vise at de skulle holde seg unna han. Dette merket er henholdsvis ukjent.