Jeg skammer meg ikke ved evangeliet

Jeg skammer meg ikke ved evangeliet

Evangeliet er noe vi kan være stolte av og holde fast ved.

Andakt

Hver søndag legges det ut en ny andakt, skrevet av en av iTros faste andaktsskribenter.

De siste årene har det vært populært å snakke om skam i Norge. Kanskje aller mest på grunn av NRK-serien med samme navn.

Alle mennesker kjenner nok på følelsen av denne skammen fra tid til annen, av ulike grunner. Det finnes kanskje like mange forskjellige grunner til det, som det finnes mennesker.

Skammer oss over mislykkethet

Likevel er det noen faktorer som ofte gjentar seg hos mennesker jeg møter, uavhengig om de kjenner Jesus eller ei. Ofte kjenner jeg også at det gjelder for meg selv også.

Vi skammer oss over mislykkede prosjekter, ødelagte relasjoner, kroppene våre, drømmer som knuste, barndommen vår, og mange, mange andre ting.

«Jeg skammer meg ikke over evangeliet»

Paulus skriver også om skam i sitt brev til romerne:

«For jeg skammer meg ikke ved evangeliet, for det er en Guds kraft til frelse for hver den som tror, både for jøde først og så for greker.» ‭‭(Romerne‬ ‭1,16‬)

Dette verset blir ofte brukt av offensive kristne som en slags selvtillitsboost.

Etter å ha hørt dette verset kan vi møte verden med hodet høyt hevet, og brystet skjøvet frem, for å proklamere stolt: «Her kommer jeg, og akkurat som Paulus har jeg ingen skam overfor evangeliet!»

Noe å holde fast på

Jeg tror ikke dette er den beste måten å tilnærme seg disse ordene på. Det man derimot kan gjøre er å bruke dem til egen oppbyggelse, og i møte med andre mennesker.

Da kan ordene tolkes slik:

– Jeg er et syndig menneske, og det er mange ting ved mitt liv jeg skammer meg over, og som jeg helst skulle ha holdt for meg selv. Evangeliet er jeg stolt av, og om det er én ting jeg kan holde stolt over mitt liv, så er det det.

Det er noe å holde fast ved nå når vi går mot høsten og mørkere tider.

Guds velsignelse.

John Olav Selstø

Andakt

Hver søndag legges det ut en ny andakt, skrevet av en av iTros faste andaktsskribenter.