Bare god og snill?

Bare god og snill?

Det er lett å sette seg selv og andre i en boks i forhold til hvordan man bør være. Rut var nok god og snill, men hun var også mer enn bare det. Har vi jenter i dag noe til felles med jentene i Bibelen?

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk her på iTro. Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av.  Fra jente til jente.

I sommer har jeg gått og nynnet litt på en gammel søndagsskolesang, om guttene som ville ligne Daniel og jentene som ville ligne Rut. Det fikk meg til å bli nysgjerrig på hva var det med Rut, som vi leser i bibelen, som gjør henne god og sann. 

Jeg er ei lita jente  –Og jeg en liten gutt
Og jeg vil ligne Daniel  –Og jeg vil ligne Rut 
For Rut hun var så god og sann 
Og Daniel han var modig, han 
Jeg er ei lita jente – Og jeg en liten gutt. 

På den tiden da Rut levde var det vanlig at det var mennene som forsørget familien, og da mannen til Rut døde hadde det vært helt naturlig om hun hadde flyttet hjem til sin familie igjen. Det var i grunn det som var forventet. Noomi, svigermor til Rut, prøvde å sende henne hjem til foreldrene sine. Rut nektet å forlate svigermoren sin, selv om hun visste at de kunne få det ganske vanskelig. 

Forventninger

I vår hverdag møter vi kanskje andre forventninger. Forventninger om å skulle gjøre det bra på skolen, ha de rette klærne, ha alle de nyeste tingene, skolevalg som fører til jobber med høy lønn, alltid være tilgjengelig og alltid gjøre det rette. 

Det er lett å sette seg selv og andre i en boks i forhold til hvordan man bør være.  I sangen sang vi; “For Rut hun var så god og sann.” Rut var så mye mer enn bare god og sann. Hun var god og sann mot svigermoren sin, men hun var også modig. Hun visste at nå måtte de klare seg selv, de hadde ingen som hjalp dem.  

Sterk

Opp gjennom årene har jenter ofte blitt fremstilt som hjelpeløse og svake. Jeg blir også minnet på janteloven av denne sangen; “jeg er ei lita jente”. Hvordan ser du på deg selv? Hvordan ser jeg på meg selv? Hvis vi leser hele historien om Rut ser vi at hun ikke var hjelpeløs eller svak. Hun var så mye mer enn det. Kanskje Rut var ung, men Gud skapte henne til å være sterk, trofast, stødig, god, sann osv.  

Jeg vil oppfordre deg som leser her til å lese om både Rut og Ester i bibelen. Kanskje du oppdager at du har noe til felles med disse jentene? Jeg tror vi har mye å lære av Rut og de andre jentene vi leser om i bibelen. 

“La ingen forakte deg fordi du er ung, men vær et forbilde for de troende i ord og livsførsel, i kjærlighet, tro og renhet.” 1. Timoteus 4.12 

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk her på iTro. Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av.  Fra jente til jente.