Ikke be Gud om å få være mer som alle andre. Be heller om å få bli mer lik Jesus.

Ikke be Gud om å få være mer som alle andre. Be heller om å få bli mer lik Jesus.

Det er ikke alltid best å gjøre som mengden gjør.

Andakt

Hver søndag legges det ut en ny andakt, skrevet av en av iTros faste andaktsskribenter.

Denne andakten ble først publisert 25/03/18.

«Men dere, alle de andre får lov til å gjøre det! Hvorfor kan ikke jeg også?»

Du har sikkert brukt argumentet selv da du var barn. I alle fall gjorde jeg det noen ganger. Da fikk jeg ofte til svar: «Hvis alle andre hoppet i den kalde sjøen i dag, ville du også ha gjort det?»

Som barn syntes jeg alltid at den retorikken var tåpelig. Selvfølgelig ville jeg jo ikke det. Det hadde jo vært en fæl opplevelse, og ingen ville vel påføre seg selv noe sånt?

Ikke alltid best å gjøre som mengden gjør

I dag ser jeg at foreldrene mine ofte hadde et poeng når de snudde flertallsargumentet mot meg. Det er ikke alltid best å gjøre som mengden gjør.

Det som er rart er at jeg ofte tar meg selv i å bruke det samme argumentet fra barndommen i møte med Gud.

«Gud, hvorfor har du enda ikke gitt meg det jeg ber om? Alle andre får jo.»

Å være på sidelinjen når det virker som at alle andre får lov til å være med utenom deg, er ikke noe særlig.

Ønsket om en konge

Slik opplevde Israelsfolket det også. Det kan vi lese om i 2. Samuelsbok, når Israel forteller dommeren Samuel at de ønsker seg en konge som kan regjere over dem, slik som alle de andre nabolandene deres hadde på den tiden. Da sier Gud til Samuel:

«Men Herren sa til ham: «Hør på folket og alt de sier til deg! For det er ikke deg de har forkastet; det er meg de har forkastet og ikke vil ha til konge over seg.» (1. Samuelsbok 8,7)

Jeg synes det er interessant å se på Guds reaksjon i dette tilfellet. Han er tydelig såret, men gir sitt folk en jordisk konge likevel, Saul.

Kanskje var det for at folket hans skulle lære noe. Saul blir etterfulgt av David, og David blir etterfulgt av sin sønn Salomo. Salomo blir den siste kongen av det forente Israel, før landet deles i to.

Begge de to landsdelene opplever så en lang rekke varierende konger, der de fleste av dem ikke er etter Guds hjerte. De to rikene blir heller aldri i nærheten av så store og vellykkede som det samlede Israel.

Kalt til et annerledes liv

Hva kan vi så lære av denne historien?

Stol mer på Gud. Du er kalt til å leve et annerledes liv som kristen. Noen ganger er det vanskelig, men ikke be Gud om å få være mer som alle andre. Be Ham om å få bli mer lik Jesus, Han som kjenner deg, elsker deg og tilgir deg for alle dine feil og mangler.

I tillegg kan du be Ham om å hjelpe deg til å være deg selv, slik han har skapt deg. Det er nemlig godt nok, og om du tviler på det, kan for eksempel Sefanja 3,17 eller Johannes 3,16 være gode sted å slå opp i Bibelen.

John Olav Selstø

Andakt

Hver søndag legges det ut en ny andakt, skrevet av en av iTros faste andaktsskribenter.

Denne andakten ble først publisert 25/03/18.