Hvorfor gjorde Jesus vann om til vin?

Hvorfor gjorde Jesus vann om til vin?

– Jeg tror dette underet viste disiplene at Jesus var mer enn en vanlig lærer, skriver Kari Anne Bøe i dagens andakt.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Dagens bibeltekst er hentet fra Bibelselskapets 2011-oversettelse.

Johannes 2: 1-11

Den tredje dagen var det et bryllup i Kana i Galilea. Jesu mor var der.  Også Jesus og disiplene hans var innbudt. Da vinen tok slutt, sa Jesu mor til ham: «De har ikke mer vin.» «Kvinne, hva vil du meg?» sa Jesus. «Min time er ennå ikke kommet.» Men moren hans sa til tjenerne: «Det han sier til dere, skal dere gjøre.»

Det sto seks vannkar av stein der, slike som brukes i jødenes renselsesskikker. Hvert av dem rommet to eller tre anker.  «Fyll karene med vann», sa Jesus til tjenerne. De fylte dem til randen. «Øs nå opp og bær det til kjøkemesteren», sa han. Det gjorde de. Kjøkemesteren smakte på vannet. Det var blitt til vin. Han visste ikke hvor den var kommet fra, men tjenerne som hadde øst opp vannet, visste det. Da ropte han på brudgommen og sa: «Alle andre setter først fram den gode vinen, og når gjestene blir beruset, kommer de med den dårlige. Men du har spart den gode vinen til nå.»

Dette var det første tegnet Jesus gjorde, det var i Kana i Galilea. Han åpenbarte sin herlighet, og disiplene hans trodde på ham. Deretter dro han ned til Kapernaum sammen med moren, brødrene og disiplene sine, og der ble de noen dager.

Poenget med underet

Noe av det Jesus er mest kjent for blant folk flest er nok alle tegnene han gjorde mens han gikk rundt på jorda. Mange har hørt om da han gikk på vannet, mettet 5000 og helbredet syke. Dette underet er det nok også flere som har hørt om, men færre har kanskje tenkt over hva han egentlig gjør gjennom dette tegnet?

En god ide er alltid å prøve å sette seg inn i situasjonen til dem som var rundt Jesus. Her er det snakk om et bryllup som Jesus, disiplene og familien hans er invitert til, kanskje bryllupet til en slektning? Akkurat som i dag var bryllupsfest noe man gjorde mye ut av, og som brudeparet husket resten av livet.

Pinlig å gå tom for drikke

Vi kan alle tenke oss hvor pinlig det må være å gå tom for mat eller drikke under en bryllupsfest, og på Jesu tid var det kanskje enda verre.

En bryllupsfest kunne vare i flere dager, og det å være gjestfri og sjenerøs var veldig viktige verdier. Et bryllup der de gikk tom for vin var nok dessverre noe en familie kunne bli husket for i lang tid og skamme seg over. Og en kjedelig start for et ungt og nygift par å gå rundt på gata mens folk hvisker ting som «Vet du hvem de er? Det er de som gikk tom for vin i sitt eget bryllup.»

Jeg synes det er fint å lese at Jesus ikke hevet seg over slike ting som en fest han var invitert til, men skjønte hvor viktig dette var for dem festen handlet om og at han kom dem til hjelp. At han forstår seg på hvordan det er å være menneske.

Lager god vin

Videre ser vi at Jesus ikke nøyer seg med å lage nok vin til at de ikke går tomme, men at han også lager god vin. Kjøkemesteren som er med og arrangerer festen sier til brudgommen: «Alle andre setter først fram den gode vinen, og når gjestene blir beruset, kommer de med den dårlige. Men du har spart den gode vinen til nå.»

Dette minner meg om det Jesus sier senere: “Når selv dere som er onde, vet å gi barna deres gode gaver, hvor mye mer skal ikke da deres Far i himmelen gi gode gaver til dem som ber ham!” (Matt 7:11). Maria fortalte Jesus om problemet i bryllupet, og Jesus hørte henne og svarte ved å gi noe bedre enn det de hadde fra før.

Mer enn en lærer

For disiplene til Jesus tror jeg det betydde mye å se dette første underet. De hadde nettopp blitt kjent med Jesus, og de lurte sikkert fortsatt på om det var en god ide å forlate alt og følge etter ham i flere år, slik de endte opp med å gjøre.

Jeg tror dette underet viste dem at Jesus var mer enn en vanlig rabbi, en slik som lærte dem opp og veiledet dem. Kanskje fikk de en smak på at han hadde makt til å gjøre undere, at han kunne komme dem til hjelp mens de fulgte ham, og at han hadde stor omsorg for menneskene rundt seg.

 

Jon Olav Selstø

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Dagens bibeltekst er hentet fra Bibelselskapets 2011-oversettelse.