Selv ikke et gjenferd vil overbevise om tro på Gud hvis man ikke overbevises av evangeliet

Selv ikke et gjenferd vil overbevise om tro på Gud hvis man ikke overbevises av evangeliet

Husk at du (faktisk) skal dø.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen

Bibelteksten finner vi i Lukas 16,19-31.

Det var en rik mann som kledde seg i purpur og fineste lin og levde i fest og luksus dag etter dag. Men utenfor porten hans lå det en fattig mann som het Lasarus, full av verkende sår. Han ønsket bare å få mette seg med det som falt fra den rikes bord. Hundene kom til og med og slikket sårene hans.
Så døde den fattige, og englene bar ham til Abrahams fang. Den rike døde også og ble begravet.
Da han slo øynene opp i dødsriket, der han var i pine, så han Abraham langt borte og Lasarus tett inntil ham.
‘Far Abraham’, ropte han, ‘ha barmhjertighet med meg og send Lasarus hit, så han kan dyppe fingertuppen i vann og svale tungen min. For jeg pines i denne flammen.’
Men Abraham svarte: ‘Husk, mitt barn, at du fikk alt det gode mens du levde, og Lasarus fikk det vonde. Nå trøstes han her, mens du er i pine. Dessuten er det lagt en dyp kløft mellom oss og dere, slik at de som vil komme herfra og over til dere, ikke skal kunne det, og ingen kan gå over fra dere til oss.’
Da sa den rike: ‘Så ber jeg deg, far, at du sender ham til mine fem brødre hjemme hos min far for å advare dem, så ikke de også skal komme til dette pinestedet.’
Men Abraham sa: ‘De har Moses og profetene, de får høre på dem.’ Han svarte: ‘Nei, far Abraham, men kommer det noen til dem fra de døde, vil de omvende seg.’ Abraham sa: ‘Hører de ikke på Moses og profetene, lar de seg heller ikke overbevise om noen står opp fra de døde.’»

Du kan også lytte til andakten her:

Ikke utsett å tenke på Gud

En venn av meg fikk i sommer en skikkelig strekk i ryggen. All bevegelse ga voldsomme smerter. Først etter noen uker kunne han ta en daglig tur til postkassen. Maks.

Slikt er kjedelig (og veldig vondt!), men hans refleksjon var interessant. «Jeg har hørt at de sier man ikke må utsette og tenke på Gud til man blir gammel. Nå forstår jeg mer av det. Smertene og dårlig helse tar rett og slett for stor plass!»

Det er mens vi lever at utfallet av evigheten bestemmes.

I fortellingen over, som er vanlig å tenke om som en lignelse, er døden og evigheten tema. Når døden er skjedd er det for seint. Det er ganske heftige saker.

Men Bibelen er gjennomgående tydelig på dette. Det er mens vi lever at utfallet av evigheten bestemmes. Hadde det vært annerledes ville ikke fortellinger som denne stått i Bibelen!

Rik og fattig

Vi trenger imidlertid litt mer enn kun denne fortellingen for å få grepet på budskapet. For er det så enkelt som at Lasarus kom til Gud fordi han var fattig? Og at den rike mannen kom til dødsriket fordi han var rik?

Selv om fattige prises salig (Matt 5) og det advares mot rikdom (Matt 6) forteller Bibelen oss også at det kan være motsatt (Ord 30,8-9). Abraham selv er jo et eksempel på det siste. Han var svært rik og samtidig elsket han Gud mer enn noe på jorden.

Med tanke på evigheten for deg er altså ikke poenget om du alltid har den nyeste iPhonen eller aldri kan være med vennene dine på shopping.

Å dele fra Bibelen er i Guds øyne mer effektivt enn noe annet middel vi kan komme på for at mennesker skal komme til tro.

Poenget er hva du har gjort med «Moses og profetene». Det høres kanskje rart ut, men det er budskapet Abraham har til den desperate og desillusjonerte rike mannen.

Det er sterkt å lese at selv ikke noen som kommer tilbake fra døden, et mirakel helt utenfor alle proporsjoner, rankes som mer verdt enn «Moses og profetene» (med andre ord Bibelen og forkynnelsen av den).

Del evangeliet

Dagens take-away er derfor for det første at du må stoppe opp, her i livet, og tenke over om du lever i troen på Jesus. Ikke vent til du blir gammel!

Han elsker deg høyere enn du noen gang vil forstå og han alene har det som skal til for å få evig liv, alle andre veier ut av døden fører til evig død.

For det andre gir det oss masse frimodighet til å virkelig dele fra Bibelen! Det er i Guds øyne mer effektivt enn noe annet middel vi kan komme på for at mennesker skal komme til tro på ham.

 

Simon Berg

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen