Hengekøye som malariakur

Hengekøye som malariakur

Hva gjorde jeg da jeg ble overbevist om at jeg hadde fått malaria? Jo, min første tanke var at jeg måtte finne meg en hengekøye. Det ville nok løse problemet.

Andakt

Denne andakten er skrevet av Martin Andreas Lehre. Han studerer medisin ved Universitetet i Bergen, og er i år i Etiopia for å forske.

For et par uker siden var jeg i Zambia. Der padlet jeg kajakk sammen med Jim. Han hadde ligget syk med malaria, men hadde fått medisiner og parasittene var i ferd med å slippe taket.

Før jeg traff  Jim, var all min erfaring med malaria fra filmer. Så selv om jeg møtte ham, er det bildet som popper opp i hodet mitt når jeg tenker på malaria fremdeles av en fyr som ligger i en hengekøye iført britisk tropeuniform.

Min første tanke var at jeg måtte finne meg en hengekøye

I tillegg til  at malariasyke vanligvis ligger i en hengekøye, visste jeg at det er en sykdom som kan ligge i kroppen i lang tid før den bryter ut. Så selv om jeg var ute av området med malariamygg, ble jeg bekymret da jeg en natt våknet med heftige febertokter og hodepine.

Jeg søkte på Wikipedia og der stod det at sykdommen typisk starter med hurtig temperaturstigning og frostrier. Temperaturen forblir høy i noen timer, og man får tørr og varm hud, hodepine, kvalme og tørste. Fordi jeg hadde alle disse symptomene, var jeg overbevist om at det var malaria jeg hadde fått.

Så hva gjorde  jeg da jeg hadde overbevist meg selv om at jeg hadde fått malaria? Jo, min første tanke var at jeg måtte finne meg en hengekøye. For selv om jeg bare to uker tidligere hadde sett at Jim ble frisk av å ta malariamedisin, var jeg helt overbevist om at kuren mot malaria var å legge seg i en hengekøye og svette ut parasittene.

Vi velgerå se på våre egne gjerninger og våre egne prestasjoner

Jeg fant ikke  noen hengekøye, og jeg tror ikke det hadde hjulpet om jeg hadde funnet en. Men sånn føltes det altså. Det viste seg etter hvert at jeg ikke hadde malaria, og jeg ble raskt frisk igjen. Grunnen til at jeg likevel skriver om opplevelsen er fordi jeg tror at den kan beskrive deler av vårt forhold til Gud.

Dersom vi ikke kjenner Gud godt nok, kan det bildet vi har av ham føre til at vi handler irrasjonelt når vi trenger hans nåde som mest. Vi kan ha hørt gang på gang at han vil at vi skal oppgi vårt eget og la Jesu liv og død gjelde for oss også. Likevel velger vi å se på våre egne gjerninger og våre egne prestasjoner.

Gud står klar med den eneste medisinen mot synd – nåden

Disse logiske feilslutningene rammer gjerne hardest når vi kjenner symptomene på synd i livet vårt. Da tenker vi gjerne at Gud i hvert fall ikke vil ha noe med oss å gjøre.

Bønn

Kjære far.

Takk for at du har elsket meg så høyt at du sendte Jesus for å dø i mitt sted.Hjelp meg til å huske på at jeg hele tiden er avhengig av din nåde.La meg få leve et liv som viser andre at de også trenger den nåden.Amen

Men det er like feil som å tro at malaria kureres med hengekøyer. For nettopp når vi bekjenner synden i livet vårt står Gud klar med den eneste medisinen mot synd – nåden.

Men dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss for all urett. (1 ­Joh 1,9)