Han skulle ta tilbake makten fra romerne, men ble drept av dem

Han skulle ta tilbake makten fra romerne, men ble drept av dem

Jesus minnet mer om Solskjærs fiasko enn Ferguson og kong Davids suksess.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen

Bibelteksten finner vi i Lukasevangeliet 1,39-45.

Noen dager senere dro Maria av sted og skyndte seg opp i fjellbygdene, til den byen i Juda hvor Sakarja bodde. Der gikk hun inn til Elisabet og hilste på henne. Da Elisabet hørte Marias hilsen, sparket barnet i magen hennes. Hun ble fylt av Den hellige ånd og ropte høyt: «Velsignet er du blant kvinner, og velsignet er frukten i ditt morsliv. Men hvordan kan det skje at min Herres mor kommer til meg? For da lyden av din hilsen nådde øret mitt, sparket barnet i magen min av fryd. Og salig er hun som trodde, for det som Herren har sagt henne, skal gå i oppfyllelse.»

Du kan også lytte til andakten her: 

Ny æra i Manchester United

United-supporterne hadde store forventninger. Ole Gunnar Solskjær skulle bli manager. Supporterne lengtet tilbake til tiden da Alex Ferguson ledet klubben. Storhetstiden til Manchester United.

Da Solskjær gikk til verket viste resultatene seg umiddelbart. Gløden var tilbake i laget. Solskjær ble sammenlignet Ferguson, og det ble spådd at dette var en ny æra for klubben.

Du kjenner kanskje historien. Den ender ikke like godt som den begynner. Etter en tid forsvant både gløden og de gode resultatene. Solskjær var ikke mannen de hadde håpet på. Han fikk sparken.

Forventninger til Israels nye konge

Maria hadde fått et budskap fra en engel. Hun skulle bli gravid og føde Den høyestes Sønn, hadde engelen sagt. Denne sønnen skulle sitte på Davids trone.

Maria og de andre jødene forstod hva dette betydde. De ventet på at Gud skulle sende en ny konge. En konge som kunne bringe tilbake den gløden Israel hadde hatt under kong David.

Gud hadde sagt til David at han lovet å sende en slik konge. Vi leser det i Andre Samuelsbok kapittel 7:

 «Når dine dager er til ende og du hviler hos dine fedre, vil jeg reise opp din etterkommer, en av ditt eget kjøtt og blod, til å etterfølge deg. Jeg vil grunnfeste kongedømmet hans.»

Elisabet sa at det stemte. Det engelen hadde sagt til Maria var sant. Til og med barnet i Elisabet sin mage begynte å sprelle da Maria og Den høyestes Sønn kom på besøk.

Det store nederlaget

Du kjenner kanskje historien. Det endte ikke like godt som det begynte. Maria satt foran korset der sønnen hennes blir drept.

Han som skulle ta tilbake makten fra romerne, ble drept av dem.

Hadde dette skjedd i dag, ville Maria kanskje sagt at sønnen hennes minnet mer om Solskjær enn Ferguson og kong David.

Ikke slutten

Men så var ikke dette enden på historien likevel. Det var bare begynnelsen.

Den høyestes Sønn ble reist opp igjen fra de døde. Maria fikk se at det engelen sa virkelig var sant. Sønnen hennes ble gitt Davids trone.

Ikke ved å vinne over romerne, men ved å ta på seg synd og skyld for å vinne over død og ondskap.

En ny storhetstid hadde startet.

Romerne skulle nok ønske de kunne motbevise at Jesus hadde stått opp. Men de klarte det ikke, selv om de hadde satt vakter til å passe på liket til Jesus, slik vi leser i Matteusevangeliet kapittel 27.

Ryktet kunne ikke stoppes. En ny storhetstid hadde startet.

Og historien fortsetter i dag. Jesus sitter på tronen med all makt i himmel og på jord. Jesus er kongen vår. Han reddet oss og har gitt oss tilbake gløden.

 

Simon Berg

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen