Ekte kjærlighet har alltid en retning og et mål

Ekte kjærlighet har alltid en retning og et mål

Kjærlighet handler ikke om hva vi kan få eller oppnå, men om hva vi allerede har fått og er kalt til å gi videre.

«Som Far har elsket meg, har jeg elsket dere. Bli i min kjærlighet! Hvis dere holder mine bud, blir dere i min kjærlighet, slik jeg har holdt min Fars bud og blir i hans kjærlighet. Dette har jeg sagt dere for at min glede kan være i dere og deres glede kan bli fullkommen. Og dette er mitt bud: Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere. (Joh 15, 9-12)

Kjærlighet er kjærlighet?

Mens «what is love?» var en av de store pop-hitene på 90-tallet er «Love is love» blitt et pop-uttrykk i dag. «Kjærlighet er kjærlighet». Javisst, hva kunne ikke være mer selvsagt?

Men vent litt… hvordan kan vi finne kilden til ekte kjærlighet når alle definisjoner og tolkninger av begrepet virker å være like gyldige?

Uansett hvordan vi mennesker velger å tolke eller beskrive kjærlighet har vi alle har vi et behov for å virkelig føle oss elsket og verdsatt. Dypest sett lengter vi alle etter ekte kjærlighet. Derfor er det spennende at Jesus rett ut sier «bli i min kjærlighet» (Joh 15,9).

Den naturlige responsen på Jesu kjærlighet til oss er at vi bryr oss om hans bud, og ønsker å ære han med våre liv.

Ifølge Jesus er altså kjærlighet ikke en generell greie, eller en slags «kraft» som ligger utenfor han selv, men noe han identifiserer seg med i egen person. «Gud er kjærlighet» (1 Joh 4,18) skriver apostelen Johannes  et annet sted.

Gud er kjærlighet

Kjærlighet er altså ikke en egenskap Gud har. Kjærlighet er hva Gud er. Det betyr at Gud har definisjonsmakten på hva ekte kjærlighet er. Det betyr at alt Gud sier og gjør er motivert av kjærlighet. Og som Far, så Sønn: Som Far har elsket meg, har jeg elsket dere.(Joh 15,9).

Jesus var fullstendig trygg i kjærligheten fra sin Far. Han visste at hans Far elsket han fullkomment og hadde all sin glede i ham. Da Jesus ble døpt i begynnelsen av sin tjeneste lød disse ordene fra himmelen: «Du er min Sønn, den elskede, i deg har jeg min glede.»(Luk 3,22).

Jeg tror disse ordene ga Jesus det han trengte for å møte alt det som siden skulle komme av gleder og sorger, mostand og mottakelse av hans budskap, og til sist vissheten om at det å legge ned sitt eget liv for menneskeheten ikke ville være forgjeves. Han ble værende i sin Fars kjærlighet hele tiden.

Retning og mål

Hvis vi igjen tar en kikk på hva Jesus sier i bibelteksten ser vi dessuten at det er en nøye sammenheng mellom min kjærlighet, mine bud og min glede. Kjærlighet er ikke bare «kjærlighet» alene, ekte kjærlighet har alltid en retning og et mål. «Hvis dere holder mine bud, blir dere i min kjærlighet, slik jeg har holdt min Fars bud og blir i hans kjærlighet.» (v.10)

Den naturlige responsen på Jesu kjærlighet til oss er at vi bryr oss om hans bud, og ønsker å ære ham med våre liv. Ifølge Jesus henger dette med å bli i hans kjærlighet og å erfare gleden som bare han kan gi sammen: «Dette har jeg sagt dere for at min glede kan være i dere og deres glede kan bli fullkommen.»(v.11).

Tenk det, Jesus gir oss rett og slett oppskriften på et godt liv! Og det handler ikke om hva vi kan få eller oppnå, men om hva vi allerede har fått og er kalt til å gi videre. Vi snakker ekte kjærlighet.