Den som ingen kjenner

Den som ingen kjenner

Disippelen Andreas - i skyggen av storebror Peter.

-Hei Andreas. Jeg må nesten si det som det er: deg har vi ikke hørt så mye om.

– Nei, de færreste har det egentlig, men jeg vet at det står om meg et par plasser i Bibelen. Men de aller fleste som har lest i Bibelen vet hvem broren min er, Peter.

– Akkurat, så du er broren til Peter, han som alle kjenner. Hvordan synes du det er?

– Peter er en flott bror og vi har det veldig godt sammen. Men det er ikke noe særlig når mennesker jeg møter vil snakke med meg fordi de vet at jeg er broren hans. Man merker sånt. Det er kjedelig når man opplever at folk er mer interesserte i hva broren din driver med enn hvordan det går med deg. Slik skal det ikke være og det er synd hvis vi overser hverandre på den måten.

Det ligger en trang i oss til å bli sett av andre

– Men det er vel ikke til å stikke under en stol at det er kult å være kjendisen?

– Du har nok rett i det. Det ligger en trang i oss til å bli sett av andre og alle har lyst på et godt rykte. Johannes, som skrev Johannesevangeliet, skrev dette om fariseerne: «De ville heller ha ære fra mennesker enn ære fra Gud .» (Joh. 12,43). Vi mennesker synes ofte popularitet går hånd i hanske med et godt liv. I noen sammenhenger kan det kanskje stemme, men Gud ser til hjertene våre og hvorvidt vi har et liv som utad virker vellykket vil ikke det imponere han. I Bibelen står det: «Gud holder ikke med fyrster og foretrekker ikke stormenn framfor småkårsfolk. De er jo alle skapt av ham .» (Job. 34,19). Et menneskes stand eller stilling har ingen betydning for dets verdi. Verdien er fastsatt av Gud og det verken kan eller skal vi gjøre noe med.

Gud bruker mennesker etter sin vilje og sin plan

– Men det er jo de store gutta som bestemmer?

– Bibelen sier at «mange som er de første, skal bli de siste, og de siste de første .» (Matt. 19,30). Gud bruker mennesker etter sin vilje og sin plan. Selv fikk jeg lov til å bli brukt av Gud da han ville nå min bror, Peter (Joh. 1,40-41). Det er flere eksempler på at Gud bruker det vi kaller «ubetydelige» mennesker for å nå personer som gjør en stor gjerning, i våre øyne. Paulus, apostelen, skrev «Jeg plantet, Apollos vannet, men Gud ga vekst. Derfor er de ikke noe, verken den som planter, eller den som vanner. Bare Gud er noe, han som gir vekst .» (1. Kor. 3,6-7)Det er ikke noe galt i å gjøre en stor gjerning, ei heller å være populær, men det er Gud som skal ha æren.

– Noen ord til slutt?

– Møt andre med Guds sinn, som uerstattelige og unike personer! La Guds kjærlighet lyse gjennom deg i hverdagen der hvor du er.

Ill.foto: J. McPherskesen på flickr

Bibelen er full av personer som vi har hørt mye og litt mindre om.

I denne serien møter du noen av disse menneskene i en litt sannerledes setting enn du kanskje forventer.

Dagens bibelske person er disippelen Andreas.

Herre, gje meg dine auge så eg ser når andre har det vondt.
Herre, gje meg dine auge så eg kan skimte smerte gjennom smil
Sølvi I. Hopeland