Alle disse tingene vi burde ha gjort

Alle disse tingene vi burde ha gjort

Ikke la det å være sammen med Jesus bli til enda en burde. Det er ikke noe press på at du skal prestere når du er sammen med Han.

Andakt

Hver søndag legges det ut en ny andakt på iTro.

Livet har begynt igjen.

 

«Endelig», smiler noen, lettet over at ferien er ferdig, maset om å ha verdens beste sommer er over og hverdagen og rutinene kan begynne igjen.

«Det gikk alt for fort!» tenker andre, irritert over at de ikke fikk gjort alt de skulle i ferien og nå begynner stresset, presset og slitsomme dager.

Hvem er du? Kanskje tenker du noe helt annet?

Vi må alle prestere

Uansett hvordan du føler det nå som høstsemesteret har startet igjen, er det mye som er likt for de fleste av oss. Vi føler alle at vi må prestere noe. Enten det er på jobb eller skole. Vi må levere og gjøre det godt. Det kan ofte føles ut som om absolutt alle har forventninger til oss.

Jeg har alltid vært en som prøver å fylle alle forventinger. Da jeg var liten kunne jeg aldri i verden finne på å spise mer en to safarikjeks dersom pappa hadde sagt «maks to». Senere trengte mamma aldri å sjekke om jeg hadde gjort leksene til dagen etterpå, fordi hun visste at jeg hadde gjort dem ferdig.

Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg» (Matteus 6,33).

Har jeg en venn som ringer meg midt på natten og trenger noen å snakke med, tar jeg meg tid til det, selv om jeg skal opp tidlig neste morgen. Jeg gjør mitt beste for å oppfylle forventningene til de rundt meg. Lærere, foreldre, venner og fremmede.

Alt vi burde gjøre

I lengden kan dette bli slitsomt. Det er så mye vi burde gjøre. Samfunnet krever mye av oss, mer enn jeg tror er sunt og mulig.

Vi burde få toppkarakterer på skolen, vi burde trene, vi burde bruke tid med vennene våre, vi burde ikke se så mye på TV, vi burde følge med på nyhetene hver dag, vi burde sove ni timer hver natt, vi burde ta lappen så fort vi er gamle nok, vi burde ha en jobb ved siden av skolen… Listen er endeløs.

Jeg har ikke tenkt til å fortelle deg at forventninger ikke er bra og at du burde droppe alt du har i hendene, bare leve for deg selv og ikke bry deg om det som skjer rundt deg. Men ta et skritt tilbake.

Å gå til Han som har skapt oss

Verden er i gang igjen for fullt setter sommerferien. Det er mye som skjer og det er mye vi har lyst til å få til. Men for å få til noe som helst, uten å bli utslitt, trenger vi et sted å hente energien vår fra. En kilde til liv, hvile, trygghet og glede. Vi trenger å gå til Han som skapte oss.

I evangeliet etter Matteus snakker Jesus om hvordan vi mennesker strever og bekymrer oss, og så sier Han: «Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg» (Matteus 6:33). Jesus sier at vi må komme til Gud først. Vi trenger å være nær Jesus. Hver dag. Vi trenger å tilbringe tid med Han som gir oss en mening med alt sammen.

Det er ikke noe press på at du skal prestere når du er sammen med Gud.

Og vær så snill og ikke bli skremt av denne tanken! Ikke la det å være sammen med Jesus bli til enda en burde. Å bruke tid med Gud kan se ut slik som du vil.

Kanskje det betyr å ligge helt stille i sengen om morgenen og be den Hellige Ånd om å fortelle deg hvem du er. Kanskje det betyr å begynne med en Bibelleseplan, be for venner, male et bilde, eller skrive ned tankene dine til Han som alltid hører.

Ingen prestasjon

Og det er ikke noe press på at du skal prestere når du er sammen med Gud, Han kommer ikke til å overvelde deg med forventinger når du kommer til Han. Gud elsker deg allerede og er ufattelig glad for at du velger å bruke tid sammen med Han.

Én ting til: Han blir ikke skuffet over deg de dagene du ikke bruker tid med Han. Han blir ikke sint fordi du ikke levde opp til Hans forventing om at du skulle komme til Han og tilbe Han. Han blir heller skuffet for deg. Fordi Han har så mye for deg i de stundene du velger å bruke med Han, og du går glipp av det dersom du velger det bort.

Jon Olav Selstø

Andakt

Hver søndag legges det ut en ny andakt på iTro.