Tenk over hvor du har ditt bilde av Jesus fra

Tenk over hvor du har ditt bilde av Jesus fra

Jesus er opptatt av at du får høre sannheten om ham.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen

Bibelteksten finner vi i Johannesevangeliet 5,31-36.

Dersom jeg vitner om meg selv, er mitt vitneutsagn ikke gyldig. Men det er en annen som vitner om meg, og jeg vet at hans vitneutsagn om meg er sant. Dere sendte bud til Johannes, og han har vitnet for sannheten. Men jeg er ikke avhengig av at noe menneske vitner om meg. Dette sier jeg for at dere skal bli frelst. Johannes var en brennende og skinnende lampe, og for en tid ville dere glede dere i lyset fra ham.
Men jeg har et sterkere vitneutsagn enn det Johannes ga: de gjerningene Far har gitt meg å fullføre. Og det er disse gjerningene jeg gjør, som vitner om at Far har sendt meg.

Enten eller

Som leser av denne andakten tipper jeg du vet en god del om Jesus. Men har du tenkt på hvor du har det fra og om det er gode kilder for å tro eller ikke tro på ham?

Jeg er vokst opp i en familie hvor tro på Jesus var det vanlige. På skolen kjente jeg imidlertid ingen andre kristne, bortsett fra min to år yngre kompis som også var min nabo (lucky!). Jeg var derfor veldig klar over at det vanligste var å ikke tro på Jesus.

Det var litt sånn at enten var folk kristne eller så var de ikke så interessert, eller var rett ut motstandere av det hele. Enten eller.

Plukke i Bibelen

Derfor var det helt nytt for meg da Ole Audun Os, som talte på mitt første UL en haug av år siden, snakket om å ha Bibelen som fundament for livet. Og så forfalte han at vi ikke skulle høre på mennesker som ønsket å plukke Bibelen fra hverandre, med vilje!

What?! Dette var helt nytt og uforståelig for meg. Finnes det mennesker som kaller seg kristne, men som ønsker å rive Bibelen fra hverandre? Hva er poenget med det?!

Etter hvert har jeg forstått at det er en nokså vanlig holdning, dessverre.

Vitneutsagn

I teksten for denne søndagen er det Jesus selv som har ordet og han virker til å være opptatt av «vitneutsagn». Et vitneutsagn sier noe om hva man har sett og hørt.

Poenget er at hvis du har en tro på Jesus er det fordi du har hørt noe om ham. Det er noen vitneutsagn, fortellinger og beskrivelser som har formet ditt bilde av ham. Slik er det for oss alle.

Hvor henter du vitneutsagnene om Jesus fra?

På samme måte som Jesus var opptatt av hva disiplene hadde hørt og sett om ham, er det viktig for deg å tenke over hvor du har din oppfatning av Jesus fra.

Et klarere bilde av Jesus

Jesus sin stadige forkynnelse til disiplene og menneskene han traff, bidro hele tiden til å tegne et bredere, klarere og sannere bilde av ham selv.

Døperen Johannes var en slik lampe som lyste på Jesus og gjorde ham klarere for folk rundt ham. Peter omtaler profetordet i Bibelen som en slik lampe som «lyser på et mørkt sted, inntil dagen lyser frem og morgenstjernen går opp i deres hjerter.» (2 Pet 1,19)

Hvor henter du vitneutsagnene om Jesus fra? Han er opptatt av at du virkelig får høre sannheten om ham. Det har han i hovedsak gitt oss i Bibelen (2 Pet 3,1-2) og han sier oss det er «for at dere skal bli frelst».

Simon Berg

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen