Det er Halloween!

Det er Halloween!

Vi ser gresskar i butikken, folk med heksehatter og tryllestaver på bussen, men hvor kommer Halloween-tradisjonen fra?

Halloween har aldri vært min greie. For det første har jeg aldri vært glad i skumle ting, for det andre har jeg aldri vært glad i å kle meg ut, og for det tredje har jeg aldri vært glad i å kaste egg på hus. Så altså, forutsetningene for at jeg og Halloween skulle være en god match

 

 

har bare ikke vært til stede.

Men jeg har innsett at Halloween har kommet til Norge for å bli, i alle fall for en stund. Da er det jo greit å vite litt hva det går i. Vi ser gresskar i butikken, folk med heksehatter og tryllestaver på bussen, men hvor kommer Halloween-tradisjonen fra?

Fin anledning til å treffe nye folk

Ordet «Halloween» kommer av All hallow even som betyr Alle helliges aften (Allehelgensaften). Allehelgensaften har igjen noen trekk fra hedenske høstfester der de feiret romerske guder, blant annet dødsguden Samhain. Man tror det kan være den meksikanske katolske allehelgensdagen – de dødes dag – også har vært inspisrasjon til dødssymbolikken i den moderne Halloween-feiringen.

I Den norske kirke ferier man allehelgensdag uten at det har noe med Halloween-feiringen å gjøre. Da minnes man helgener og de døde, og det er en dag ekstra mange tenner lys i lykter på gravene.

Jeg tok en  telefon til ei amerikansk klassevenninne for å høre hvordan hun feirer Halloween. Hun kunne fortelle at hun aldri har gått på dører og tigga etter godteri da hun var barn, men menigheten pleide å samles og ha leker og aktiviteter. Og nå når hun er voksen og har barn selv bruker hun Halloween til å få kontakt med naboene sine, så hun inviterer på gresskarutskjæring og gresskarsuppe.

For henne handler det om kontekstualisering: Hun bruker Halloween som en fin anledning til å møte folk hun ellers ikke ville fått kontakt med, i stedet for å være med på en Halloween-feiring som den raklamene og butikkene serverer oss.

Når man for eksempel gjør som venninna mi, blir det jo en positiv ting. Det er bra å blir kjent med nye! Alikevel kommer jeg nok verken til å kle meg ut eller kaste egg dette året heller. Halloween er fortsatt ikke helt min greie.