Vår verdi

Vår verdi

Har du prøvd å begrunne menneskerettighetene før? Uten å dra Gud inn i det?

Det er nesten umulig. Hvorfor er alle mennesker like mye verdt? Og hvorfor er vi mye verdt?

Jeg har ikke  begynt å tenke på dette av meg selv. Det var en foreleser som påpekte det i en etikk-time. I FNs Verdenserklæring om menneskerettighetene står det mye om rettigheter og plikter, men lite om hvorfor det er sånn. Hadde det gjort det, ville folk begynne å diskutere og bli uenige. Men selv om det finnes mange ulike begrunnelser alt etter hvilken Gud man tror eller ikke tror på, er de fleste enige i at menneskerettighetene er både viktige og riktige.

Det andre mennesker mener at jeg er verdt?

Jeg tenkte videre.  Hva hadde satt min verdi om det ikke var Gud? Det andre mennesker mener at jeg er verdt? Hva venner og familie synes? Utdannelsen hadde nok også vært med i begrunnelsen. Min plass i samfunnet hadde helt sikkert spilt en rolle. Er jeg frisk og rask nok til å bidra? Man kan dra fram mange punkter der jeg hadde feila. Ganske mye som kunne gjort min og vår verdi lav. Heldigvis er mange enige i at dette ikke er måten man skal sette verdi på et menneske.

Det er ikke alltid jeg synes det er like logisk. At Gud har skapt verden. Stjernene og blomstene. Og meg. Men når jeg tenker på alternativene. At jeg bare skulla ha havna her. At verden skulle blitt til med et blunk eller med et smell. Da er det det som virker ulogisk.

Noen ganger virker  det logisk for meg at vi må være skapt av en gud, av Gud. Og takk til han for at han har gitt oss lik og uendelig høy verdi.

Ill.foto:  Images_of_Money på flickr