Gud og vitenskapen

Gud og vitenskapen

Vær forberedt! I kveld kommer twitter og kommentarfelt til å renne over av meninger om forholdet mellom Gud og vitenskapen.

Leder

Ukas leder er skrevet av Nils Kåre Bøe (28). Han er redaktør for iTro.

I kveld kl 22.30 begynner serien «Gud og vitskapen» på NRK2. Nettsiden snakkomgud.no er laget av Damaris i forbindelse med serien, og skal gi kristne tips til å snakke om Gud med utgangspunkt i denne serien.

Gjør deg klar for at debatten om Gud og vitenskapen kommer opp i dagslyset! For i kveld kl 22.30 starter dokumentarserien «Gud og vitskapen» på NRK2, med den første av tre episoder som skal gå de kommende mandagene. Serien blir også tilgjengelig på NRK nett-tv.

Og er det  et tema som får kommentarfelt og debattforum til både å koke og renne over av seriøse (og kanskje særlig mindre seriøse) kommentarer, er det spørsmål rundt akkurat dette temaet.

Vet vitenskapen alt som trengs å vites om universets begynnelse? Hva skjeddeføruniverset ble til? Og ikke minst: har vitenskapen gjort Gud unødvendig?

Bådekjente ateiseter og kristneforklarer hvordan de ser på forholdet mellom naturvitenskapen og Gud

Damaris Norgeer  en kristen organisasjon med et mål om å koble kristen tro og samtidskultur sammen. Iforbindelse med denne serien har de laget en egen nettside, snakkomgud.no, der de gir en god innføring til serien, og viser hvordan vi som kristne kan bruke den på best mulig måte.

«Gud og vitskapen» er laget avIain Morris, som er del av Damaris’ og NLA Mediehøgskolen Gimlekollens internasjonale nettverk. Og imotsetning til mange andre programmer som er laget om dette temaet skal det være en større balanse i denne serien, med både kjente ateiseter og kristne, som forteller hvordan de forklarer naturvitenskapen ut fra sitt ståsted.

På snakkomgud.no kan vi lese følgende om serien:«Gjennomdenne serien får vi en unik anledning til å utforske disse ståstedene, perspektivene og argumentene. Vi utfordres dermed også til kritiske spørsmål og motspørsmål – og til personlig engasjement.»

Kristne trenger ikke være redde for vitenskapen!

Det store spørsmålet  som ligger bak hele serien er spørsmålet: Står Gud og vitenskapen i motsetning til hverandre? Eller er de forenlige og bekrefter hverandre? Gir naturvitenskapen grunnlag for troen på en skaper?

En del kristne er kanskje redd for naturvitenskapen, og frykter at denne skal fungere som argumenter mot Gud, slik mange ateister hevder. Men som det kommer frem av serien: kristne trenger ikke være redde for vitenskapen!

Mange ønsker at Gud og vitenskapen skal være i konflikt, men det er de ikke.

nbsp;

«Alternativene ‘Gud’ eller  ‘vitenskapen’ er logisk sett falske alternativer,» sier den kristne professor John Lennox i tv-serien. Han viser til at dette ikke er to alternativer som står i motsetning til hverandre, men som kan forenes.

Og professor Carol Sleland fortsetter: «Mange ønsker at Gud og vitenskapen skal være i konflikt, men det er de ikke.»

Hvis du vil sette deg bedre inn i argumentene kristne og ikke-kristne kommer med om forholdet mellom Gud og vitenskapen, har snakkomgud.no har også laget en oversikt over noen aktuelle debatter som har blitt holdt.

Foto:© Denis Tabler @ Fotolia.com